Forfatteren har skrevet en rekke romaner og dette er den mest kjente av dem og den tredje som er oversatt til norsk. De andre, Ubemidlede piker fra gode hjem ble oversatt i 1964 mens Symposium ble oversatt i 1993.
Boken har jeg lest i forbindelse med mitt «1001-prosjekt» og er mitt aller første møte med forfatteren.I tillegg til å være på 1001-listen så er den å finne på en liste over de 100 beste engelskspråklige romanene.
Gi meg en pike i mottakelig alder, og hun er min for alltid.
Frøken Jean Brodies beste alder er fortellingen om en lærerinne ved Marcia Blaines pikeskole i Edinburgh på 1930-tallet.
Hun underviser jentene fra de er ca 10 år gamle og man kan trygt si at hun er høyst utradisjonell i måten å undervise på. Hun holder seg ikke til det pensum det er forventet at hun skal gå gjennom men i stedet bruker hun mange av sine egne erfaringer og jentene hennes er veldig fascinert av det hun forteller fra reisene sine og ikke minst kjærlighetsforholdene. Hun tar dem blant annet med på gallerier og ballettforestillinger.
Seks av jentene i klassen har hun gjort til sine fortrolige, den såkalte «Brodie-klikken», fordi hun mener at de har noe spesielt ved seg, de er «crème de la crème».
Rektoren ved skolen vet om lærerinnens uortodokse undervisning men har ikke klart å skaffe bevis og «Brodie-klikken» gjør alt for å beskytte Jean Brodie som de setter så høyt.
Allerede før den offisielle åpningen av hennes beste alder hadde frøken Brodies kolleger på barnetrinnet gradvis vendt seg mot henne. Lærestaben på ungdomstrinnet forholdt seg likegyldig, eller moret seg litt, for de hadde ennå ikke vært utsatt for Brodie-klikken; det skulle først skje året etter, og selv da var lærerinnene på ungdomstrinnet ikke så voldsomt irritert over virkningene av det de kalte frøken Brodies eksperimentelle metoder.
s.57
Den godeste Jean Brodies får likevel problemer når den tilliten hun har bygget opp hos elvene sine blir satt kraftig på prøve.
Dette var en meget velskrevet bok og ikke minst er den morsom. Men det finnes et alvor bak all humoren også for etter hvert som historien skrider frem kommer det for dagen at både Hitler og Mussolini er blant Brodies helter.
Historien blir fortalt i tredje-person gjennom en av jentene i klikken, og vi følger disse fra de er rundt 10 år og frem til de blir godt voksne. To av jentene skrev på en fortelling som bestod av fiktive brev som ble vekslet mellom Frøken Jean Brodie og en av hennes elskere.
En meget interessant roman om en lærerinnes påvirkningskraft, og når en av jentene i klikken mange år senere ble nonne og ga ut en psykologi bok, ble intervjuet og fikk dette spørsmålet: «Hva var det som påvirket Dem mest i skoleårene, søster Helena? Var det litteratur, eller politikk, eller personer?Var det kalvinismen?»
Sandy sa: «Det var en viss frøken Jean Brodie , i sin beste alder.» Og det siste var noe frøken Brodie syntes selv på den tiden da hun underviste jentene. Jeg likte Frøken Jean Brodies karakter veldig godt og skal så absolutt få med meg de andre bøkene forfatteren har skrevet.Flere beskriver boken som leken, og det er jeg enig i. Jeg flirte meg gjennom store deler av romanen men som sagt så ligger det noe alvor i bunn også.
Anbefales!
Boken ble filmatisert i 1969 med Maggie Smith( kjent fra Down town abbey) i hovedrollen som Jean Brodie.
Forlag: Oktober
Original tittel: The prime of Miss Jean Brodie
Norsk tittel: Frøken Jean Brodies beste alder
Forfatter: Muriel Spark
Oversetter: Merete Alfsen
Format: Innbundet
Sideantall: 144
Utgitt: 1961
Min utgave: 2014
Kilde: Kjøpt
Forfatter
Muriel Spark ( 1918- 2006) eller Dame Muriel Sarah Spark som hun egentlig het var en skotsk forfatter,poet og essayist. Hun debuterte som forfatter i 1957 og har siden skrevet en rekke romaner, barnebøker, men også en rekke novellesamlinger, biografier, m.m. Hun mottok en rekke priser for sitt forfatterskap.
HILSEN BEATHE
[…] Frøken Jean Brodies beste alder av Muriel Spark […]
LikerLiker
[…] det er hjertet av Helene Guåker Tre fortellinger av Gustave Flaubert Frøken Jean Brodies beste alder av Muriel Spark Og […]
LikerLiker