Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato

astrid lindgren

Lenge før jeg leste denne selv fikk jeg med meg at de som hadde lest den likte den veldig godt, and what`s not to like?  Når den dukket opp på langlisten til bokbloggerprisen for 2015 for noen uker siden var jeg ikke sein om å dra på tiggerferd. Den gikk dog ikke videre til kortlisten men kan ennå komme med videre som en joker.

Dette er en barnebok beregnet på barn i alderen 6- 9 år      men kan selvfølgelig leses av voksne også!

Jeg vil skrive for lesere som kan skape mirakler. Barn skaper mirakler når de leser. Derfor trenger barn bøker. – Astrid Lindgren

 

Gjennom faktaopplysninger og fortellinger rikt illustrert av Lisa Aisatos fine tegninger får vi lesere et godt innblikk i denne forfatterens liv og virke.
Det er med stor skam å melde at jeg slett ikke har lest all verden av bøker forfattet av Lindgren, kun Pippi og en av Barna i Bakkebygrenda bøkene, men dette er noe jeg heldigvis kan gjøre noe med. Jeg har sett både Pippi, Marikken, Emil og serien om Tjorven på tv, men det er selvfølgelig noe eget å lese bøkene!

Illustrasjon av Lisa Aisato
Lånt fra Lisa Aisatos hjemmeside!

Det er ofte slik at forfattere bruker personer og hendelser fra sitt eget liv når de skriver bøker, og dette gjelder Astrid Lindgren også. For eksempel er Madicken, Marikken på norsk, oppkalt etter en venninne av Astrid, Anne- Marie som ble kalt Madicken. De ble kjent med hverandre når de var liten og forble venner gjennom hele livet og det var blant annet Madicken som lærte Astrid å sloss.

Til tross for at dette er en barnebok har ikke Bjorvand unnlatt å ta med noen av de mørkere sidene ved Astrids liv, for eksempel da hun fikk barn utenfor ekteskap og lot barnet bo i fosterhjem i Danmark de første årene av hans liv. Det er ikke gjort på en veldig utbroderende måte og det syntes jeg var fint,samtidig  er det viktig at også slike ting blir tatt med. Alt er ikke bare fryd og gammen hele tiden. Noe av det vi får vite om Astrid Lindgren i denne boken visste jeg gjennom deler av serien om henne som gikk på NRK, men dessverre har jeg ikke fått hele med meg. Og denne boken fikk meg til å ville finne ut mer både om Astrid Lindgren som forfatter og om de mange magiske bøkene hun har skrevet.

Den som er sterk, må også være veldig snill.

Dette var en utrolig fin bok som ikke bare inneholder fakta om forfatterens liv på godt og vondt, men også noen veldig fine akvareller  laget av den flinke Lisa Aisato. Det som gjorde meg inntrykk på meg var nok de mørkeste sidene ved biografien i boken, det vi får vite om ektemannen som var alkoholiker og ikke minst da hun så seg nødt til å la sønnen bo noen år i Danmark. Men det var veldig kjekt å bli bedre kjent med forfatteren, og artig å se at den lekne Astrid som hun gjenspeiler i bøkene sine har hun med seg hjemmefra.

Boken har mange kapitler og alle starter med et sitat av Astrid Lindgren og dere har fått et par smakebiter av disse i dette innlegget.

Bak i boken finner man noen viktige årstall i Astrids liv fra 1875 når hennes far ble født og frem til 2002 hvor Astrid dør i januar ( i dag er det akkurat 14 år siden ) og lillesøsteren hennes Stina i desember samme år.

Jeg må bare si at jeg likte denne boken veldig godt, den gir et godt inntrykk av hvem forfatteren var og artig å lese hvor hun hentet inspirasjonen sin fra.

Jeg ble inspirert til å lage meg et lite «Astrid Lindgren»- prosjekt med tid og stunder. Lese alle de(kan jeg tenke meg) fine bøkene hun har skrevet.

Dette er en bok jeg garantert hadde stemt på til bokbloggerprisen 2015 om jeg hadde lest den før fristen.

Anbefales!

 

Andre som har skrevet om boken: 

Line
Berit
Barnebokbloggen
Elida
Silje

 


Forlag: Cappelen Damm
Tittel: Astrid Lindgren
Forfatter: Agnes-Margrethe Bjorvand
Illustratør: Lisa Aisato
Format: Innbundet
Sideantall:108
Utgitt: 2015
Kilde: Leseeksemplar

 

Forfatter

agnes margrethe bjorvand

Agnes-Margrethe Bjorvand er født i 1969 og er en norsk barnebokforsker og formidler. Hun er universitetslektor ved Universitetet i Agder og underviser i blant annet litteratur og litteraturformidling i barnehagelærerutdanningen og på etter- og videreutdanningskurs for lærere og skolebibliotekarer. Hun har skrevet mange artikler om barne- og ungdomslitteratur, spesielt om bildebøker og Astrid Lindgrens forfatterskap, og har vært medredaktør av flere bøker, blant annet Den andre leseopplæringa. Utvikling av lesekompetanse hos barn og unge (2002/2012) og Barneboklesninger. Norsk samtidslitteratur for barn og unge (2004).

 

Illustratør

lisa aisato.jpg

 Lisa Aisato er født i 1981 og er en norsk illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun debuterte som forfatter i 2008 og har siden skrevet og tegnet flere barnebøker. Hun har vært nominert en rekke ganger for ulike priser for sitt arbeide.

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato

 1. Nydelege boka! Bjorvand og Aisato er og flotte damer 🙂

  Eg vil absolutt vera med på Astrid Lindgren-prosjekt. Eg las Pippi og Bakkebygrenda i fjor, men det er evigheter sidan eg las om Mio, Emil, Madicken, Ronja og dei andre bøkene ho har skrevet.

  Liker

  1. Så kjekt at du har lyst til å hive deg med på Astrid Lindgren -prosjekt., Elida! Jeg må skaffe meg bøker først før jeg kommer i gang!

   Liker

 2. Så gøy at vi tenker likt Beathe! Tvilte ikke på at du kom til å like denne boken, tror alle som leser den liker den, og for noen illustrasjoner da!! Jeg kunne godt tenke meg å lese mer av Lindgren, og gjerne noen av de bøkene jeg kjenner minst 🙂

  Liker

  1. Nei, det er vel ikke så mye å IKKE like her da! Og Ja, veldig fine illuastrasjoner, hun er meget dyktig. Bare å hive deg med når prosjektet starter!

   Liker

 3. Jeg leste flere av Lindgrens bøker i sommer- eller strengt tatt hørte jeg dem som lydbøker der hun selv leste. Mio, min Mio, Bröderna Lejonhjärta og et par til som jeg ikke kommer på i farta. Fint og nostalgisk sommerminne ;o)
  Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å stemme på noen joker til BBP, men tilfeldigvis leser jeg ei bok som ikke gikk videre fra langlista- og den synes jeg IKKE fortjener å gå videre, så for å prøve å påvirke litt, kommer jeg til å sende inn en e-post med poeng til Bjorvand og Aisato. Hva er det man ofte sier? Jo: …også oppfordrer jeg alle andre til å gjøre det samme! God helg- ser ut til å bli travelt nok denne helga også ;o)

  Liker

  1. Har fått med meg litt NM i helgen. men kjedelig når de aller beste ikke stiller til start alle dagene syntes jeg, og ikke minst veldig kjekt at Heidi Weng fikk det til, det unte jeg henne!
   Jeg fikk ikke lest ferdig Mcody Lund boken og dermed jeg er litt usikker på hvem jeg skal stemme på og om jeg skal stemme på en eller flere.

   Liker

Kommentarer er stengt.