Rester Av Helle Helle

resterMed denne novellesamlingen har jeg snart vært gjennom hele forfatterskapet til min danske heltinne, men heldigvis gjenstår det et par bøker før jeg kommer så langt. Eksempel på liv, Min mor sidder fast på en pind, som er en barnebok hun har skrevet sammen med Lars Nørgaard, en novelle i Copenhagen Noir som heter En dejlig dreng er det som gjenstår, de to sistnevnte håper jeg å få tak i snart og førstnevnte er på vei til meg.

Novellesamlingen Rester består av 12 noveller på mellom 4 og 14 sider, og temaene i disse novellene er tildels gjenkjennelig fra hennes romaner. Det er kvinner som er hovedpersonene og det er ikke så mye plott å snakke om da det går mest på indre dialoger og relasjoner mellom ulike mennesker, som oftest personer i et parforhold men ikke alltid. Det er ofte kommunikasjonssvikt i disse forholdene og de sliter på ulike måter, dette er ting å kjenne seg igjen i.

Aller først ut er novellen Fasaner og handler om en kvinne som venter gjester og er opptatt med matlaging. Det ringer på døren og utenfor står Richard som har leid leiligheten før og forteller at han har glemt igjen noe nede i kjelleren når han flyttet. Han har vært og kjøpt Fasaner like i nærheten og tilbyr henne en som takk for hjelpen.
To kilometer handler om kjæresteparet Anders og en navnløs kvinne. Hun våkner opp midt på natten av at en kvinne ligger ute på gaten og gråter. Hun vekker Anders som går ut til kvinnen, det ender opp med at han kysser denne kvinnen som han etterpå påstår var en gammel og senil kvinne. Dette tror ikke hun noe på og undersøker saken nærmere. Dette var en novelle jeg likte godt og den handlet om sjalusi og mulig utroskap?
På et tidspunkt i foråret er en novelle om en kvinne som er midt i eksamensforberedelser og i en pause går hun ned til parken for å sette seg på en benk. Der sitter en kvinne hun aldri har sett før og når et annet par går fra sitt barn forteller denne kvinnen en hårreisende historie om seg selv og at hun en gang i tiden hadde forlatt sitt barn alene i flere dager. Dette var en av de sterkeste novellene i samlingen og handler blant annet om omsorgssvikt.
En stol for lidt er neste novelle ut og den handler om et par som venter gjester, de har ofte vært på fest hos venner og har lyst til å gjøre noe igjen for dem. Han vil derimot at de skal avlyse det hele. Igjen en novelle som handler om kommunikasjonssvikt i et forhold.

Denne novellen fant jeg en video av på youtube og den kan du se under her.

Neste novelle ut er Det kunne være græs og handler om et ung par som holder på å pakke for å flytte til et annet sted av landet. Hun kommer ikke overrens med svigerinnen Birgit og syntes hun er i overkant nysgjerrig og vil vite ting hun overhodet ikke har krav på å få vite.  Etter hvert som novellen skrider frem syntes jeg det blir tydelig at Birgit har et slikt liv som jeg-personen skulle ønske hun hadde. Denne novellen likte jeg veldig godt. Neste novelle ut heter Køreplaner og er den lengste novellen i samlingen. Den handler om en kvinne som er invitert på en fest og her treffer hun en gift mann som har et veldig godt forhold til sin kone. Det blir likevel til at jeg-personen og denne mannen tar seg en tur på stranden og det skjer ting som ikke bør skje. Etterpå får han helt panikk og det er om å gjøre å bli kvitt denne kvinnen så fort som mulig og bestemmer seg for å kjære henne til toget.Denne novellen handler blant annet om utroskap.
Deretter er det tittelnovellen, Rester, sin tur og den handler om en mann som heter Thomas og er en tidligere klassekamerat av novellens jeg-person. Han ringer henne for å fortelle at hans kjære kone er gått bort og invitere henne til seg på besøk. De prøver å tilnærme seg hverandre men restene etter hans avdøde kone kommer mellom dem, blant annet serverer han henne hjemmelaget is som konen har laget.

Denne neste novellen er Filmen og den vet jeg ikke helt om  jeg fikk helt taket på. Det er et ungt par som er på kino og midt under filmen kollapser en dame på en av de fremste radene i salen. Hun snakker om at han må hjelpe til men han er mer opptatt av å gå og kjøpe seg snacks og brus, og lese litt for ikke å kaste bort  tiden. Hun på sin side syntes det er rart at han ikke engasjerer seg men hun selv vurderer aldri å hjelpe heller. Den forteller kanskje litt om hvordan samfunnet kan være og hvor lite villige vi er til å gripe inn om noen trenger hjelp.
Den neste novellen Mobil handler forsåvidt mye om det samme bare at her er det mannen til jeg-personen som er involvert i en ulykke og i stedet for å ringe ambulansen med det samme er hun mer opptatt av å lage mat til han kommer hjem og er flere ganger på telefonen med ham men når hun tilslutt ikke oppnår kontakt får hun panikk og tilkaller hjelp.

Søndag 15:10 var en litt finurlig novelle om et par som er ute å går på tur, hvor den ene går litt fortere enn den andre til den andres fortvilelse eller irritasjon. De småkrangler om dette bryllupet de skulle vært i som den ene ikke ville gå på, og det er nettopp derfor de er ute å går. For å kunne si at de ikke var hjemme når de ringte å meldte avbud til festen. Dette var vel av en de novellene jeg likte minst i samlingen.

Den neste novellen er Roligt ungt par og tar for seg et ungt par som nettopp har flyttet inn i første etasje i en villa, eierne har den øverste delen. Den første natten tar eieren av huset seg inn i leiligheten og jeg-personen oppdager dette men later som hun sover. Det er sjelden at Helle Helles noveller er superspennende men det var denne helt til å begynne med. Her beskrives helt hverdagslige ting som å male en vegg og komme i orden i den nye leiligheten. Karakterene og da særlig jeg-personen er typisk for forfatteren,og da tenker jeg på at hun er veloppdragen og hun har tatt pause fra jobben. Mange av HHs karakterer gjør nettopp det.

Samlingens siste novelle Der er ikke noget nyt handler om Susanne som er skilt og som søker seg tilbake til sin barndomsby. Hun er utdannet lærer og skal søke på jobb på den samme skole hun selv har gått på som liten. Hun treffer gamlekjæresten sin Søren igjen etter mange år, alle som kjenner henne snakker om det grusomme som skjedde for noen år tilbake, foreldrene hennes døde i en trafikkulykke. Jeg syntes denne novellen hadde en mer åpen slutt enn de andre novellene, jeg ble litt usikker på om hun faktisk valgte det jeg tror.

Jeg digger jo Helle Helle uansett men om sant skal sies var denne novellesamlingen noe ujevn etter mitt syn. Som oftest har jeg alltid klart å identifisere meg selv på en eller annen måte i hennes karakterer, men for andre gang opplever jeg å ikke gjøre det, den første gang var med hennes nyeste bok Hvis du vil som jeg leste i fjor. Dette førte i hvert fall til at jeg ble noe likegyldig til det som skjedde i noen av novellene. Mens andre noveller grep meg virkelig.

Novellene er skrevet i karakteristisk Helle Helle stil, det er korte setninger og minimalistisk. I de aller fleste novellene velger hun å ikke gi hovedpersonen navn, bare de andre karakterene. Likevel føler jeg en slags nærhet eller kjennskap til jeg-personene, og akkurat det syntes jeg hun er god på. Selv om hun ikke utdyper personene så mye så forteller hun nok gjennom deres handlinger og tanker slik at man føler man kjenner dem.

I flere av novellene skriver hun veldig samfunnskritisk, og beskriver forhold mellom mennesker som helt tilfeldig møter på hverandre. Dette er typisk for hennes romaner også. Jeg opplever at flere av novellene har flere lag til tross for at de er enkelt bygd opp. Tittelen på samlingen passer godt med novellenes innhold, for alle handler på en eller annen måte om rester, eller bagasje man har med seg fra levd liv.

Jeg ble overrasket over hvor enkelt det var å lese dansk, og jeg tok meg flere ganger i å lese høyt underveis med noe dansk svung. Jeg ser frem til å gjøre ferdig mitt Helle Helle prosjekt og så kan en bare håpe at hun snart blir ferdig med boken hun holder på med nå.

 

 


Forlag: Samleren
Tittel: Rester
Forfatter: Helle Helle
Format: Heftet
Sideantall: 107
Utgitt: 2010
Kilde: Kjøpt

 

Forfatter

 

Helle Helle 50
Foto med tillatelse fra forlaget

Helle Helle er født i 1965 og fylte 50 år like før jul. Hun debuterte som forfatter i 1987 med en novelle som heter Et blommetræ, hun ga den ut under navnet Helle Krogh Hansen og senere tok hun oldemorens navn, Helle, og hun debuterte i 1993 med boken Eksempel på liv.  Hun har senere skrevet en rekke romaner og et par novellesamlinger, og en barnebok.

HILSEN BEATHE

2 kommentarer om “Rester Av Helle Helle

  1. Godt nyttår, og så kjekt å se deg igjen, Beathe 🙂 Ønsker deg mange gode leseopplevelser i 2016! Og nå har du skrevet så mye varmt og godt om Helle Helle at jeg lurer på hvor lenge jeg skal vente med å få fingern ut og lese henne selv …

    Liker

    1. Takk for det og i like måte Pia! 🙂 Klar du må få fingeren ut og lese noe av henne snart men ikke begynn med «Hvis du vil» den har jeg planer om å lese på nytt igjen når jeg har lest alt av henne for å se om jeg får en annen oppfatning av boken da.

      Liker

Kommentarer er stengt.