Luke 21:Noen av bøkene jeg ser frem til i 2016 – del 3

julekalender blogg LUKE 21

På en gård som het Sandsmark var kyrne alltid blanke og fete – det var nissen på gården som stelte så godt med dem. Gårdsfolket viste sin takknemlighet ved jevnlig å sette ut grøt med smør til nissen, og nissen så helst at det var en dugelig smørklatt i grøtfatet. Men en dag hadde bondekona puttet smøret så langt ned i grøten at nissen ikke fikk øye på det, og da ble han skikkelig sint og bestemte seg for å flytte fra gården. Og ikke bare det: Han gikk inn i fjøset og slo i hjel en ku også – nå kunne gårdsfolket virkelig få se hva han syntes om den dårlige oppvartningen. Så var det slik, at nissen bestemte seg for å spise den smørløse grøten før han dro – han var nemlig fryktelig sulten. Og da fikk han seg en overraskelse: dypt nedi grøtfatet lå en diger, gul smørklatt. Nå angret han skikkelig  på det han hadde gjort. og fant ut at han måtte gjøre det godt igjen. Dermed tok han den døde kua og bar den til en gård i nærheten som het Kinsterli og byttet den med en levende ku fra fjøset der. Så bar det rett tilbake til Sandsmark med kua, som fikk båsplassen til den han hadde slått i hjel. Ja, så edel kan en nisse være når han vil gjøre opp for den uretten han har gjort mot noen.

Fra Nissegrøten

(Bilde som er brukt til «lukene»i kalenderen er laget av Carl Larsson – med tillatelse fra Carl Larsson-gården, Sundborn.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeg har i denne julekalenderen hatt to innlegg  hvor jeg har presentert noen av bøkene som kommer til neste år og som jeg syntes virket interessante. Og nå kommer del 3 som jeg «advarte» mot i  et av de andre innleggene.

Jeg har kun lest en bok av forfatteren  tidligere men har et par bøker liggende ulest. Men dette er bøker som kan være fin når man vil ha noe som er lettlest og fin underholdning.

 

den siste festen

Om boken: ET FORLATT BARN.
TO SØSTRE MED EN HEMMELIGHET.
ÉN SJANSE TIL Å SKRIVE OM FORTIDEN.
Sophie Honeywell har gjort én gedigen tabbe i sitt liv. Hun slo opp
med drømmemannen, sekunder før han skulle fri. Når hun innser at
han likevel kanskje var den rette, er det for sent. Ett år senere er
Thomas lykkelig gift, mens Sophie fortsatt er ufrivillig singel. Så blir
Sophie og Thomas’ liv igjen knyttet sammen da hun uventet arver et
hus etter Thomas sin tante.
70 år har gått siden søstrene Connie og Rose finner en forlatt baby på
øya der de bor, og tar den til seg som sin egen. Men så dør Connie, og
Rose beginner å lure på om det de gjorde for alle disse årene siden,
var det rette.
Hele samfunnet er bygget på en løgn. Hvor lenge kan den skjules?
Hvilke hemmeligheter er i ferd med å avsløres?

 

Dette er den frittstående oppfølgeren til Skyggegutten fra 2014 som jeg ikke har lest ennå. Leste «Havmannen» for noen år siden og den likte jeg veldig godt.

 svin

Om boken: Ett siste ran, men alt går fryktelig galt. Carl-Johan Vallgren fører oss igjen inn i Stockholms underverden.

Jorma Hedlund har egentlig trukket seg tilbake. Det er slutt på det kriminelle livet. Men tipset om verditransporten er for godt. Ett siste ran, så får det være nok. Men snart er Jorma en jaget mann.
Samtidig forsøker Danny Katz å finne ut hva som har skjedd med sin tidligere venn, narkodealeren Ramón, og hans kjæreste Jenny. Katz er selv tidligere misbruker, og suget etter heroin river og sliter i ham. Hvordan fikk Ramón plutselig tilgang til så mye stoff? Og hvem er egentlig Jenny? Sporene fører Danny Katz til Stockholms pornobransje og deretter i en retning han aldri kunne forutse. Bare én ting er sikkert: Noen vil hindre ham i å finne sannheten.

 

Denne boken har  flere bokbloggere lest og etter det jeg har fått med meg så har de likt denne veldig godt, over  nyttår kommer den ut på norsk – jeg gleder meg til å lese!

 

fordi overlevelse ikke er nok

Om boken: Den berømte skuespilleren Arthur Leander får hjerteinfarkt mens han står på scenen og spiller Kong Lear. Senere samme kveld begynner sivilisasjonen å bryte sammen i kjølvannet av en influensapandemi. Sykehusene oversvømmes av døende pasienter, og livet går i oppløsning.

Femten år senere turnerer Kirsten Raymonde sammen med gruppen Traveling Symphony til små bosetninger av overlevende. På husvognen deres står en replikk fra Star Trek: «Fordi overlevelse ikke er nok». Skuespillertruppen risikerer alt i kunstens og menneskelighetens navn. Men så kommer de til St. Deborah by the Water, der de treffer på en voldelig profet som tar livet av alle som vil flykte.

På kryss og tvers av tid og sted, skildrer romanen livet før og etter pandemien. Gradvis avdekkes de skjebnens krumspring som forbinder dem alle. Station Eleven er en post-apokalyptisk roman om kunst, erindring og ærgjerrighet, om den tvingende nødvendigheten av mellommenneskelige forhold, om berømmelsens flyktige vesen og om skjønnheten i verdenen slik vi kjenner den.

 

Denne kom jeg over på min surferunde  på leting etter interessante bøker.

 

simon og stjernene

Om boken: Jeg skal fortelle deg hva som skjedde, for da får jeg presentert broren min samtidig. Han heter Simon. Ham tror jeg du vil like. Det gjør i alle fall jeg. Men om et par sider kommer han til å være død. Han ble aldri den samme igjen etter det»

«Simon og stjernene» er et rørende, humoristisk og usedvanlig portrett av en ung mann som forsøker å forstå hva som skjedde da broren forsvant, og hvordan det påvirket ham i årene som fulgte. 

 

Denne kom jeg også over på min leterunde.

 

det kunne vært verre

Om boken: Frank Bascombe vil helst leve et fredelig og tilbaketrukket forstadsliv. Likevel dras han stadig inn i situasjoner som krever noe av ham. Han oppsøkes av gamle venner, en ekskone og vilt fremmede – og kanskje trenger han disse menneskene like mye som de trenger ham?

 

Kom over denne også, og den har jeg lyst til å lese som en del av forberedelsene til Bokloggerprisen for 2016. Det skal leses litt norsk neste år også.

bungalow

Om boken: «Det var bestefaren min som bygde huset.

Det ble satt opp rett før den andre verdenskrigen, og selv om hustypen har gått av moten for lengst, er de fortsatt lette å kjenne igjen. Det er noe med vinduenes plassering og måten taket hvelver seg på.»

Straks etter morens død begynner huset hun bodde i å forfalle. Det nekter å samarbeide med den som flytter inn. I «Bungalow» undersøker Inghill Johansen mekanismene som holder noe oppe eller bryter noe ned, og som virker tvers gjennom livet og inn i døden. Det handler om det som gnager: på bjelkelag og takstoler, på hud, hår og skjelett, og på båndene mennesker imellom.

 

Denne syntes jeg virket veldig interessant og dermed kom den også med på listen.

mogador

Om boken: «Jeg hadde aldri sett henne så bekymret, og for noe så latterlig. Så tenkte jeg på hva musikken ikke kan gjenskape: stillheten før, stillheten etter på, stillheten før bomben treffer landsbyen, før kniven risper ryggmargen, før verden går under, stillheten etter sex, etter døden, etter kjærligheten.»

Simon er en norsk komponist på ferie i Essaouira, Marokko, sammen med sin kone. En tidlig morgen er han ute i bygatene, og plutselig hører han underlige, bankende lyder. Han ser seg omkring og skjønner at lydene kommer fra bagasjerommet på en bil.

«Mogador» er en elegant og ubehagelig roman om ekteskap og kunstnerskap, og om brudd – på tillit, på loven, med anstendigheten.

 

Det var flere bøker som kommer neste år som jeg kunne tenke meg å lese, blant annet kommer Bjarte Breiteig ut med en ny boken som heter Den andre viljen. Agnes Lèdig so skrev To sekunder før mirakelet kommer ut med en ny bok som heter  Ta følge med ham.

 

Del 1 av Noen av bøkene jeg ser frem til i 2016.
Del 2 av Noen av bøkene jeg ser frem til i 2016.

 

 

VINNEREN AV FERRANTE NETT!

 

Det var syv stykker som meldte seg på  og den som stakk av med premien denne gangen var den som hadde lagt igjen kommentar nummer 5.

VINNER AV NETT

GRATULERER SÅ MYE TIL ELIDA!

Send meg adressen din så skal jeg få sendt avgårde nettet i morgen!

 

 

 

 

 

 

JULEKLEM FRA BEATHE

7 kommentarer om “Luke 21:Noen av bøkene jeg ser frem til i 2016 – del 3

 1. Mange godbiter blant disse bøkene! Ser fram til et år med bare bøker jeg har lyst til å lese for min egen del! Gratulerer til heldige Elida!

  Liker

 2. Tusen takk, kjære Beathe! Eg hadde ikkje fått med meg at det var trukket vinnere, men har ein ikkje vunnet så får ein heller ikkje beskjed på Instagram. Kjekt å vinna eit hjå deg 🙂

  Liker

 3. Skal jeg velge ei av disse, trur jeg det må bli «Simon og stjernene», det ser ut som den har en spesiell fortellerstil, og det har jeg som regel sansen for ;o)
  Ellers har jeg veldig lyst til å komme godt inn i haugen med bøker som står på vent her- det er jo for «gæli» at bøker jeg har gitt husly ikke skal få et mer verdig bok-liv..! Mulig det er et nyttårsforsett der, du!

  Liker

  1. Ja, den kunne jeg svært gjerne tenke meg å lese! Vet du, jeg leker litt med tanken om å ha et leseeksemplar – og bokkjøpfritt år til neste år for å få lest mye mer av de bøkene jeg allerede har stående i nokhyllen like ulest som når de kom inn dørene. Men jeg vet det ikke går for det er alltid noen bøker man kommer over og jeg har jo lyst til å lese litt norske bøker anno 2016 selv om jeg ikke kommer til å ha like mye fokus på det til neste år som jeg har i år. Men morsomt hadde det vært og se hvor lang tid det går før jeg «sklir» ut. Så sånn sett burde jeg ikke sett på noen 2016 bøker i det hele tatt! 😛

   Liker

 4. Jeg ser for meg at det er litt mer realistisk å ha som forsett for eksempel å lese ei med støv på for hver nye bok som leses. Her er jeg fortsatt på det teoretiske planet, altså ;o)
  Jeg pleier aldri å få bøker til jul (med mindre hundene har vært på shopping, da…), så om jeg klarer å holde meg unna e-bokbib, ligger det i det minste an til at resten av året vies bokhylle-lesing. Det er jo en start 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.