Luke 16:En liten hyllest til min danske heltinne som nettopp rundet 50

julekalender blogg LUKE 16

Omtrent rett nord for Trødefjorden og like innenfor sognebyttet lå det en gang en gård som het Kjellingland. Nå ser en bare som et søkk etter kjelleren, for det har vært ildebrann tre ganger, og etter den tredje gangen ble husene flyttet og bygget opp på en annen kant. Og selv det gamle navnet ble forandret – nå kalles gården for Granbakken,og husene skinner i flere kulører og har både kvist og veranda og kuler på mønet. Men før den første brannen var det et gammeldags tømmerhus med smårutete vinduer og svalgang på baksiden, og da lå det i ly for nordenvinden, som tar hardt på den nye gården, og hadde skogen like i øst. De folkene, som bodde der da, er nå vel døde alle sammen, det skulle da være, at den yngste sønnen levde – han som fortalte historien om Karel – men ellers har ingen hørt fra ham – han som reiste over til amerika.
I den tid, det er snakk om her, holdt det en nisse til på gården. Ingen hadde forresten sett ham,men allikevel var han viden beryktet lange veier. For han gav såpass livstegn fra seg, at det var umulig å tvile på ham. Og så hadde han enda en egenskap omframt alle andre, som straks kunne kjenne ham på: han gikk alltid med tresko. Best som folkene satt og spiste aftens, kunne det ta til å klapre i trappen eller oppe på loftet – det hørtes som om en gjorde det bare for moro – og da så de på hverandre og sa: -Se så, nå begjønner han igjen, den forgjorda tingen!

Fra Treskonissen på Kjellingland av Gabriel Scott

(Bilde som er brukt til «lukene»i kalenderen er laget av Carl Larsson – med tillatelse fra Carl Larsson-gården, Sundborn.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mandag denne uken rundet min danske heltinne 50 år, og hun ble som seg hør og bør gratulert på instagram av  det danske forlagshuset Rosinanteco.

Jeg syntes hun fortjener en aldri så liten oppmerksomhet her på bloggen også! For at det ikke skal være noen tvil – jeg snakker selvfølgelig om Helle Helle.

Helle Helle 50
Foto: Rosinanteco-med tillatelse

 

Det var i vår en gang at våre veier krysset, når jeg leste hennes nyeste bok Hvis du vil som slett ikke ble en stor høydare her hos meg. Imidlertid syntes jeg at hun hadde noe ved seg som gjorde meg nysgjerrig så jeg gav henne en ny sjanse og leste Rødby-Puttgarden. Det er jeg jammen glad jeg gjorde, for jeg ville ikke for alt i verden gått glipp av dette forfatterskapet.
I sommer  og høst leste jeg alle bøkene som har kommet på norsk, og jeg har bestilt den eneste som ikke er oversatt ennå, novellesamlingen Rester, som jeg skal lese på dansk, og blir en av de første bøkene jeg kaster meg over i 2016, og jeg skal prøve meg på Hvis du vil i løpet av neste år også, blir spennende å se om jeg «leser» den annerledes neste gang. Gledelig å høre at hun holder på med en ny bok.

 

Her er link til mine omtaler av de ulike bøkene:

Hvis du vil
Rødbyputtgarden
Ned til hundene
Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann
Dette burde skrives i nåtid
Hus og hjem
Biler og dyr- novellesamling

Andre innlegg om Helle Helle her på bloggen:

Helle Helle – leseprosjekt gjennomført

Referat fra Helle Helles besøk på Biblioteket her i Bergen

 

Når jeg oppsummerte leseprosjektet mitt skrev jeg blant annet :

Det er aldri et stort plott eller handlingsforløp, men derimot er det de trauste og kanskje kjedelige hverdagsgjøremål som beskrives. Stå opp om morgenen og trekke kaffe og nyte dagens første kopp, ta oppvasken,  henge opp klær og brette de etter at de har tørket. Alle kjenner seg jo igjen i disse tingene, det er kjent om ikke alltid like kjært. Karakterene i bøkene gjør jo annet enn å vaske kjøkkenet og bake brød, noen ganger lever de i et forhold og Helle Helle er god på å beskrive disse relasjonene, personene er ofte ensom selv om de lever sammen med en annen.
I tillegg så ligger det alltid en slags forventning om at noe skal skje, uten at man føler seg snytt når det ikke gjør det. Egentlig litt vanskelig å forklare, men i noen av bøkene ligger det litt «drama» og ulmer.

Språket er godt og hun skjærer inn til beinet når hun skriver og aldri finnes det et overflødig ord å spore. Hun forteller mye med få ord og det tenker jeg må være en vanskelig ting å få til. Det er mye hjertevarme og lun humor i bøkene og det liker jeg.
Hun må jo være dyktig når hun klarer å få  trivielle ting til å virke uhyre interessant og spennende, for det er nettopp slik disse bøkene er, pageturnere rett og slett. Har jeg satt meg ned med en bok så klarer jeg omtrent ikke å legge den fra meg før siste side er lest.
Man kan spørre seg om ikke bøkene blir litt for like, men det syntes jeg ikke. Selv om hun har funnet sin nisje eller følger en bestemt «oppskrift» så blir det helt ulike fortellinger selv om noe av rammen blir felles for de fleste bøkene. Det blir vel det samme som med krimbøker og forfatteren følger en bestemt mal, så blir vel ikke bøkene like av den grunn.

Har du ikke lest noe av henne, eller kanskje du bare fikk med deg den nyeste boken hennes og var ganske lunken til den? Vel, da anbefaler jeg at du gir det et nytt forsøk for med den nyeste gikk hun litt ut av «normalen» i forhold til hvordan hun pleier å legge opp bøkene. I alle de andre er det kvinner som har hovedrollen, men i den nyeste er det Roar. Det vil si at vi fikk høre mest om henne, men gjennom han på en måte, og hun sa på den samtalen på biblioteket noe om å se seg selv gjennom andre. Men uansett så håper jeg at hun er tilbake til normalen med den nye hun skriver nå, jeg syntes det fungerer mye bedre.

 

GRATULERER MED OVERSTÅTT 50-ÅRSDAG, HELLE HELLE!

 

Fra en favoritt til en annen, dette er en av mine favoritter fra tv-serien Nashville!

 

JULEKLEM FRA BEATHE

En kommentar om “Luke 16:En liten hyllest til min danske heltinne som nettopp rundet 50

  1. Det er så kult at du har blitt hekta på Helle Helle, Beathe! Jeg har ennå ikke lest noe av henne, men hun står på lista over «bør leses snart».
    Ønsker deg en riktig god romjul! Jeg er imponert over at du har klart å skrive et innlegg hver dag frem til jul 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.