Det var langt ute på landet i en liten landsby. Julesnøen hadde falt mykt og tett i et par dager, så nå lå hele bygda som et hvitt eventyrland.
Elva rant forbi landsbyen. Nå har det frosset til så folk kunne gå på isen til den andre bredden – til nabosognet.
Det røde kirketaket og alle gravene var dekket av snø. Hist og her stakk en blomst fra julekransen hodet opp, men snøen falt og falt, og til slutt skjulte den alt.
Det var ganske brysomt å ta seg frem, unntagen med slede.
Men barna i landsbyen var elleville. Snøen var den beste julegaven de kunne få.
Hele dagen lekte de og akte på kjelkene ned den bratte bakken like utenfor byen, som en stormvind for de små kjelkene ned den glatte, oppkjørte bakken. Midt i bakken var det en hump så kjelken for i været, og så ned igjen og langt ut på den isblanke elva der alle de gamle piletrærne hang hvitpudrete og forfrosne ut over bredden.
Solen skinte dagen lang. Himmelen var blå når det ikke snødde, og barna kom hjem med røde kinner, strålende øyne og god matlyat. Det var utrolig hva de kunne sette til livs av store skiver med smult på.
Og nå var det bare en dag igjen til jul!
Fra Julenissen av Ellen Reymert
(Bilde som er brukt til «lukene»i kalenderen er laget av Carl Larsson – med tillatelse fra Carl Larsson-gården, Sundborn.)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Du har kanskje allerede gjettet hvilke to julebøker jeg har hentet smakbitene til kalenderen fra. Egentlig skulle jeg vente til julaften før jeg avslørte hele «mysteriet», men kom til at om noen kunne tenke seg disse til jul så var det fint å få tips litt før selveste julaften!
Om boken: I folketroen har nissen hatt en fremtredende plass i mange århundrer, og det finnes utallige historier der nissen spiller hovedrollen. Ifølge tradisjonen gjelder det å holde seg inne med ham, hvis ikke er det ikke godt å vite hva han kan finne på, lunefull og uforutsigbar som han er. Den som steller pent med nissen, kan regne med en trofast medhjelper som tar vare på dyrene og holder øye med gården, men stakkars den som glemmer å sette ut grøt til ham på julaften!
Gode, gamle nissehistorier inneholder herlige nissefortellinger skrevet av ulike forfattere. Jeg kan nevne Astrid Lindgren, Asbjørnsen og Moe, m.flere.
Jeg har gitt smakebiter fra denne boken i luke 1,3,5,7 og så videre.
Jeg likte så godt det nostalgiske bilde som var utenpå boken og valgte å ha det som bakgrunn for de ulike lukene.
Forlag: Font
Tittel: Gode, gamle nissehistorier
Forfatter: Astrid Lindgren, m.flere
Red: Anne B. Bull- Gundersen
Format: Innbundet
Utgitt: 2015
Kilde: Leseeksemplar
Den andre boken dere har fått smakebiter fra er Verdens fineste julefortellinger, og vi finner igjen noen av de samme forfatterne fra den forrige boken. I tillegg får man historier fra flere andre STORE forfattere som Charles Dickens, Selma Lagerlöf for å nevne noen. I alt er det sytten historier her, og dere får tilsammen smakebit fra tolv av dem i kalenderen min i luke 2,4,6 og så videre.
Begge bøkene er rikt illustrert,og begge bøkene anbefales! Jeg ser at det finnes en bok til i denne «serien» som heter «Julens vakreste dikt og sanger» – den er på ønskelisten min for neste år!
Jeg koser meg med disse bøkene nå i desember, og er ikke helt ferdig ennå. Jeg har kun lest de jeg har gitt smakebiter fra, men det finnes flere fortellinger i begge bøkene enn de jeg rekker å gi smakebiter fra, og jeg gleder meg til å fortsette lesingen, for det er så koselig!
Jeg håper dere har kost dere med disse smakebitene så langt og heldigvis er det noen dager igjen til julaften ennå, og enda flere smakebiter ligger på lur i lukene allerede.
Forlag: Font
Tittel: Verdens fineste julefortellinger
Forfatter: Astrid Lindgren, m.flere
Red: Anne B. Bull- Gundersen
Format: Innbundet
Utgitt: 2013
Kilde: Kjøpt
ØNSKER DERE EN FORTSATT FIN FØRJULSTID!
JULEKLEM FRA BEATHE
Jeg kunne godt tenkt meg boken Verdens fineste julefortellinger. Jeg får skrive den ned på huskelisten 🙂
LikerLiker
Ja,den er fin så det gjør du helt rett i! 🙂
LikerLiker