Luke 12: Bokanbefaling & Giveaway – Alltid redd av Anne Lise Strand

julekalender blogg LUKE 12

Det var en gang et barn som satt på fanget til moren og ville høre om julen. Da fortalte moren om julen i stallen. Det var en jul for lenge,lenge siden og langt borte, men barnet syntes hun så alt for seg, som om det hadde hendt i deres egen stall på deres egen gård. Og moren fortalte:
Det var en gang en kveld for lenge,lenge siden. Da kom en mann og kone vandrende veien fram i mørket. De hadde gått langt, de var trette, nå ville de sove, men de visste ikke hvor. På alle gårder var lysene slokket, folk hadde gått og lagt seg, ingen brydde seg om dem som vandret på veiene.
Mørket og kaldt var det den kvelden for lenge, lenge siden. Ikke en stjerne lyste på himmelen. Men ved veien lå en liten stall. Mannen gløttet på døren og lyste med lykten. Kanskje sto det dyr der inne? Der dyr sover, blir det varmt, og de to vandrende frøs og var trette.
Jo,i stallen var det dyr. De sov alt, menn da de hørte noen i døren, våknet de og så at de to vandrende kom inn. Og de så den unge konen stå der i lyktelyset. Men hvorfor hun kom inn i stallen til dem så sent på kveld, det skjønte de ikke.
Kanskje skjønte de likevel at hun frøs og var sulten og trett. Kanskje skjønte hesten det da hun stakk to kalde hender inn under manen på ham og varmet dem der. Kanskje skjønte kua det da konen melket henne og drakk den gode, varme melken hun gav.
Kanskje sauene skjønte det, de med, for da konen hadde lagt seg ned i halmen og skulle sove, flokket de seg rundt henne, så hun skulle ha det varmt.
Så senket natten seg stille over stallen og over alle som sov der inne.

Fra Jul i stallen av Astrid Lindgren

(Bilde som er brukt til «lukene»i kalenderen er laget av Carl Larsson – med tillatelse fra Carl Larsson-gården, Sundborn.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Det går ikke akkurat unna med lesingen min denne måneden  og dermed  har jeg heller ikke noen nye bokomtaler å komme med heller. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe, for da kan jeg anbefale dere andre bøker i stedet, bøker jeg har skrevet om før og som jeg syntes fortjener  flere lesere enn det kan virke som de har fått.

Boken jeg har lyst til å trekke frem i dag er, Alltid redd, og er skrevet av Anne Lise Strand. Jeg kom over hennes historie gjennom et innslag i God Morgen Norge, og var ikke sen om å få tak i boken.

 

alltid redd

Forlagets omtale av boken:

Denne boken handler om angst og redsel, og om hvordan det kan være for et barn å leve i et miljø der uforutsigbarhet og utrygghet, vold og overgrep preger hverdagen. Boken tar leseren med inn i følelsene til det redde barnet, og samtidig følger forfatteren jenta når hun er blitt voksen og lar henne fortelle hvordan det er å leve voksenlivet med den bagasjen hun bærer med seg.
Historien er også en hyllest til de voksne som ser det utrygge barnet, og som gir av sin tid og varme i en travel hverdag, en tante, en bestemor, en nabo. Disse kan være den avgjørende sola som gir livet mening for en liten jente eller gutt, og håp for fremtiden i en ustabil og angstfylt hverdag.

 

Dette skrev jeg i min omtale i sommer:

Denne romanen var både lettlest og tildels poetisk skrevet, noe som gjorde den «lett» å lese til tross for de alvorlige og grusomme temaene boken tar opp. Innimellom skriver hun derimot rått og brutalt om Heddas erfaringer, om overgrepene som finner sted og det er nesten som man fikk et slag i ansiktet der man satt. Forfatteren faller ikke for fristelsen til å snakke  stygt om Heddas far, ikke et eneste negativt ord blir nevnt og hun putter heller ikke Hedda i noen «offer-rolle»,dette syntes jeg gjør boken ekstra sår å lese.Og ikke minst så ble jeg skikkelig sint på de voksne i denne boken som kan få seg til å være så stygg mot små barn, og noe mer tror jeg ikke at jeg skal si om det. Jeg fikk så lyst til å legge armene mine om Hedda og si at alt kommer til å gå bra. Men jeg lurer på om voksne som gjør slike grusomme handlinger, om de egentlig er klar over at det kan ødelegge hele livet til den de utgjør disse handlingene mot?
Dette er som nevnt forfatterens første bok og jeg ble overrasket over hvor flink hun håndterte de ulike måtene å formidle på, og derfor håper jeg at hun kommer til å skrive flere bøker i fremtiden, og gjerne ren fiksjon. (Lurer du på hvorfor jeg har slike ♥ i omtalen min? Jo, det er fordi det er slike søte små ♥gjennom hele boken!)

Du kan lese hele omtalen min her om du vil, der finner du også link til innslaget på God Morgen Norge. Aller helst vil jeg at du selv skal plukke opp boken å lese! Hadde jeg vunnet en million ville jeg ha kjøpt en bok til alle jeg kjente slik at de fikk anledning til å lese, men jeg har lyst til å gi bort 1 bok, og det kan du lese om under her.

 

GIVEAWAY

 

Jeg skulle egentlig ikke ha noen giveaway i julekalenderen men jeg gjør et unntak denne gangen for det er nemlig slik at du kan vinne et signert eksemplar av boken her hos meg. Det eneste du trenger å gjøre er å legge igjen noen ord i kommentarfeltet om hvorfor akkurat du vil vinne denne boken! Vinneren kåres i morgen! 🙂
Boken er sponset av meg!

 

 

Det blir en ny tur til Oslo og Justin Bieber konsert på meg og Victoria i september neste år, og derfor passer det fint at han får synge i dag.

IT`S NOT ALL COUNTRY YOU KNOW!

 

JULEKLEM FRA BEATHE

 

 

 

16 kommentarer om “Luke 12: Bokanbefaling & Giveaway – Alltid redd av Anne Lise Strand

 1. Som krimforfatter søker jeg alltid historier som kan ta meg med inn i det sårbare, redselsfulle og angstfulle i mennesket, er det poetisk skrevet i tillegg er det rein næring til egne skriveprosjekter, derfor er dette en bok som nå har havnet på må-lese-lista.

  Likt av 1 person

 2. Det er klart jeg gjerne vil lese den boken. Den hørtes lærerik ut og det er vel nioe av det beste man kan si om en bok ♥

  Liker

 3. Dette er en bok jeg gjerne skulle lest! I mitt arbeid med barn trenger man stadige påminnelser på hvor vanskelig livet er for mange barn. Dessverre har jeg ikke vært tøff nok til å lese slike bøker tidligere.

  Liker

  1. Det er tøft tema å lese om, men likevel var boken grei å komme seg gjennom og vel verd å lese. Av og til kan slike bøker være gode å lese selv om temaet er vondt og sårt å lese om. Du er notert, Karen 🙂

   Liker

 4. Jeg er akkurat ferdig med eksamen, og har ledet meg til å lese noe som ikke er pensum, men som jeg bare kan kose meg med i julen! Denne boken hadde vært perfekt til det 🙂

  Liker

 5. Bøker som handler om barn som ikke har det greit- og bøker om hvor viktig det er å BRY SEG, minner meg bestandig om den gangen jeg prøvde å ta affære og ringte barnevernet om to små jenter som helt tydelig ikke fikk det de trengte (på flere plan). Dette er et lite sted, alle kjenner alle, så terskelen for å varsle er høy. Etter å ha redegjort for relasjonen jeg hadde til familien og hva jeg hadde lagt merke til, ble jeg avfeid med et skarp og nedlatende «Det kan være mye her du IKKE vet!». Det var så uproft at jeg ble helt satt ut! Ei stund senere flyttet familien, og jeg vet ikke hvordan det har gått. De nærmer seg vel tenårene nå, og jeg håper de klarer seg godt.
  Hvis forfatteren etter omstendighetene har «klart seg bra», har jeg veldig lyst til å lese boka, i motsatt fall trur jeg ikke jeg orker… Du får vurdere om jeg skal «melde meg på» give away’en!

  Likt av 1 person

  1. Huff, nei, det er ikke alltid like lett det der. Å vite hva en skal gjøre i en slik situasjon, vi får bare håpe at det går bra med disse barna i dag. De burde i hvert fall gått inn å sjekket hvordan det stod til, for jeg tenker at det er jo en grunn for at folk reagerer? Boken er grei å lese selv om temaet er tøft å lese om, vet ikke om du trykket deg inn på bokomtalen min, men den svitsjer mellom nåtid og hvordan den voksne damen har det i dag og fortid, når overgrepene skjedde. Jeg syntes du skal melde deg på, Berit 🙂

   Liker

 6. Opps… Her ble det vel litt feil? Boka er ikke en av disse selvbiografiske romanene? Desto bedre! Barn som alltid e redde bør definitivt være fiksjon! Hvis JENTA klarer seg bra som voksen, blir jeg gjerne med på trekning ;o)

  Likt av 1 person

Kommentarer er stengt.