Luke 7: Bokanbefaling – Flauberts papegøye av Julian Barnes

julekalender blogg LUKE 7

Nissen kjenner du jo, men kjenner du madammen, gartnerens madam? Hun var belest, kunne dikt utenat, ja, hun kunne til og med skrive dikt selv, med største letthet. Det var bare rimene,»klingeklangen» som hun kalte dem, hun hadde litt bry med. Hun hadde skrivegaver og talegaver, hun kunne godt ha vært prest, iallefall prestekone.
«Jorden er herlig i sin søndagsdrakt!» sa hun, og den tanken hadde hun satt  inn i en vise med både stil og «klingeklang», og visen var både skjønn og lang.
Seminaristen herr Kisserup – navnet betyr ingenting – var en fetter av henne og på besøk hos gartnerens. Han fikk høre madammens dikt, og det gjorde ham godt, sa han, riktig godt. «De har sjel,» sa han til henne.
«For noe snikk-snakk,» sa gartneren. «Sett ikke griller i hodet på henne. En kone skal være kropp, ikke sjel, en anstendig kropp, hun skal passe sin gryte så grøten ikke blir svidd!»

 

Fra Nissen og madammen av H.C. Andersen

(Bilde som er brukt til «lukene» er laget av Carl Larsson – med tillatelse fra Carl Larsson-gården, Sundborn.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

BOKANBEFALING

I dagens luke har jeg lyst til å snakke om en bok jeg leste tidligere i høst, nemlig Flauberts papegøye av Julian Barnes.

 

flauberts papaegøye

Omtale fra forlaget:

Gustave Flaubert, den franske romanens mester på 1800-tallet, hadde en støvete utstoppet papegøye på skrivebordet sitt. Den kom til å spille en viktig rolle for den eksentriske og gåtefulle forfatteren. I Julian Barnes roman dukker den opp igjen som objekt for amatørforskeren Geoffrey Braitwhaites besettelse. Jakten på den hemmelighetsfulle papegøyen er en spennende detektivhistorie innbakt i et levende portrett av den ensomme og fascinerende dikteren Flaubert.

I denne boken tar Julian Barnes oss med på en vandring gjennom Gustave Flauberts litterære  landskap, og var en spennende og interessant reise.

Jeg skrev blant annet dette i min bokomtale for et par måneder siden:

Om Braithwaite finner ut hvilken papegøye som er den rette til slutt? Tja, si det…..

Igjen har Julian Barnes skrevet en meget god bok og dette er en lavmælt roman jeg storkoste meg med og flirte godt av underveis. Det var utrolig kjekt å bli kjent med en forfatter på dette viset og jeg ser frem til å lese bøker han har skrevet, for jeg ble bare mer og mer nysgjerrig på forfatterskapet hans etter hvert som jeg leste. Jeg har ikke Madame Bovary men den har lenge stått på listen så kanskje det blir dens tur til å bli med hjem fra bokhandelen neste gang? Novellen En enkel sjel har jeg hatt liggende her uten at jeg helt har fått det med meg før nå, og den skal leses ganske så snart.

Jeg merker at jeg kunne skrevet side opp og side ned for her var det veldig mye fascinerende og interessant å snakke om og jeg anbefaler deg å lese denne godbiten om du ikke allerede har.

Hele bokomtalen kan du lese her, og boken fikk jeg av snilleste Elida.

 

 

JULEKLEM FRA BEATHE