Luke 3 : Noen av bøkene jeg ser frem til i 2016

julekalender blogg LUKE 3

Det var tidlig en morgen. En liten gutt kom springende langs veien. Han skulle på skolen, og der skulle han møte presis. Men tiden var knapp, bena var korte og veien var lang. Derfor løp han alt han kunne og så seg verken til høyre eller venstre.
På ryggen hadde han en skolesekk, men den hadde han ikke fått tid til å lukke ordentlig, så klaffen dasket opp og ned mens han løp. Nedi sekken danset matboksen polka med pennalet, og leseboken og regneboken dultet borti hverandre helt til begge gikk opp i limingen og bladene fra den ene blandet seg med bladene fra den andre. Plutselig gikk lokket på matboksen av, så pålegget – en stor skive med rullepølse – datt ut, og brødskiven ble liggende helt alene. Den store Aen fra ABCen hoppet fra plassen sin og over til den lille gangetabellen – den ville regne ut hvor lenge det var til søndag , for da var det fri.
Men gutten merket ingenting av dette. Han bare løp alt han kunne.
Tripp- trapp, tripp – trapp! lød det et stykke bak ham. Der var det en som kom springende etter gutten, en med en stor, rød lue på hodet. Det var en liten nisse! Nissen var ute på eventyr denne dagen, og da han fikk øye på gutten, fikk han så lyst til å prøve å komme seg opp i sekken, og derfor løpe han etter ham det forteste han kunne.

 

Fra Nissen i skolestuen av Hans Christian Fredriksen.

(Bilde som er brukt til «lukene»i kalenderen er laget av Carl Larsson – med tillatelse fra Carl Larsson-gården, Sundborn.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Noen bokønsker for 2016

 

Det er  tidlig ennå og de aller fleste bøkene som kommer ut i 2016 er ikke å spore noen sted på nett i skrivende stund, men jeg har funnet noen og har plukket ut  9 stykker av dem som jeg kunne tenkt meg å lese.

 

Den første boken fant jeg ikke norsk cover eller informasjon om så derfor legger jeg ut den engelske versjonen av begge deler. Det er en bok som er på manbooker-listen og en av «Må HA»- bøkene mine for 2016.

 

the testamente of mary

Om boken: In the ancient town of Ephesus, Mary lives alone, years after her son’s crucifixion. She has no interest in collaborating with the authors of the Gospel – her keepers, who provide her with food and shelter and visit her regularly. She does not agree that her son is the Son of God; nor that his death was ‘worth it’ nor that the ‘group of misfits he gathered around him, men who could not look a woman in the eye,’ were holy disciples. Mary judges herself ruthlessly (she did not stay at the foot of the Cross until her son died – she fled, to save herself), and is equally harsh on her judgement of others. This woman who we know as the docile, loving, long-suffering, obedient, worshipful mother of Christ becomes a tragic heroine with the relentless eloquence of Electra, Medea or Antigone.

Clementine fra bloggen Hardulest? har skrevet om boken og innlegget hennes finner du her.

 

Det samme gjelder forsåvidt den neste boken også, som var på manbooker listen nå i år.

 

THE GREEN ROAD

Om boken: The Green Road tells the story of Rosaleen, matriarch of the Madigan family, and her four children. Ardeevin, County Clare, Ireland. 1980. When her oldest brother Dan announces he will enter the priesthood, young Hanna watches her mother howl in agony and retreat to her room. In the years that follow, the Madigan children leave one by one: Dan for the frenzy of New York under the shadow of AIDS; Constance for a hospital in Limerick, where petty antics follow simple tragedy; Emmet for the backlands of Mali, where he learns the fragility of love and order; and Hanna for modern-day Dublin and the trials of her own motherhood. When Christmas Day reunites the children under one roof, each confronts the terrible weight of family ties and the journey that brought them home.

 

Jussi Adler -Olsen kommer ut med ny bok i begynnelsen av januar.Dette er en som han skrev i 2009, og ikke en del av avd Q som jeg trodde til å begynne med – tusen takk for info Anette 🙂

 

washington

Om boken: Det amerikanske præsidentvalg er gået ind i sin sidste fase. Demokraternes kandidat, Bruce Jansen, har netop fået at vide, at han har vundet en historisk valgsejr, da hans højgravide hustru bliver skudt og dør. Bruce Jansen mister sin sunde dømmekraft, og dermed er han det perfekte redskab for en vicepræsident, som arbejder ud fra en skjult agenda…

 

Den neste boken er skrevet av en forfatter jeg ikke har hørt om, men jeg syntes historien virker veldig spennende og interessant.

 

jeg lar deg gå

Om boken: Er det mulig å flykte fra alt og starte på nytt? Det verst tenkelige en mor kan oppleve. Hun slipper hånden til den fem år gamle sønnen sin – som vil løpe til huset deres på den andre siden av gaten – da han brått og brutalt blir truffet av en bil. Bilen kjører fra åstedet, og lokalsamfunnet i Bristol er rystet. Alle snakker om ulykken. Hvordan kunne dette skje? Hvordan kan noen leve med seg selv etter å ha latt livet av en fem år gammel gutt? Jenna Gray bestemmer seg for å forlate alt. Hun drar til den avsidesliggende kystbyen Port Ellis i Wales. Men hun hjemsøkes av bilder fra ulykken, og lever med sorg, skyldfølelse og frykt. Da livet så smått begynner å få mening igjen, vender fortiden tilbake med full kraft.

 

Når jeg først er inne på krimbøker så må jeg nesten ta med bokbloggerkollega Geir Tangen sin debutbok som kommer ut i januar. Boken er allerede bestilt.

 

maestro

Om boken: Et høsttungt Haugesund våkner til drapet på en kvinne som er kastet ut fra høyblokkene i byen. Et varslet drap. Journalist Viljar Ravn Gudmundsson i Haugesunds Avis mottok dagen før en epost han ikke tok alvorlig. Når en ny epost kommer inn, står Gudmundsson med begge beina plantet i det som fortoner seg som en krimfarse fra en dårlig TV-serie. Politietterforsker Lotte Skeisvoll får i oppgave å stanse drapsmannen før han oppfyller sine egne profetier, og hun har dårlig tid. Hvert sekund som går er et tapt sekund i kampen for å redde et menneskeliv.

I bakgrunnen slår dirigenten med taktstokken, og med det anslaget i sitt helt personlige requiem. En klassisk dødssymfoni der alt handler om å få orkesterets medlemmer til å spille slik han vil. Det er han som har notearket. Det er han som er Maestro.

 

 

Den tyrkiske forfatteren, Elif Shafak, bak boken «Ære» er tilbake med en ny bok, jeg syntes den virker veldig interessant og dermed gikk boken rett inn på ønske -lese -listen.

 

 arktitektens-laregutt

Om boken: Tolv år gamle Jahan kommer til byen som elefanttemmer, og faller for sultanens skjønne datter. I palasset blir han tatt under vingene til sjefarkitekten Sinan og får være med på byggingen av noen av verdens mest fantastiske bygninger. Men farlige understrømmer truer hoffet og imperiet, og mektige krefter motarbeider arkitekten og hans læregutt.
En fortelling fra 1500- og 1600-tallets Istanbul, hjertet i det veldige osmanske riket.

 

Isabel Allende har jeg ennå ikke lest noe av, men vet at en del liker noen av bøkene hennes. Denne har historiske hendelser som bakteppe og virket interessant.

den japanske elskeren

Om boken: Unge Alma Belasca blir i 1939 sendt fra et Polen i nazismens skygge til sin velstående onkel og tante i San Francisco. Her treffer hun Ichme, den stillferdige sønnen til familiens japanske gartner. Uten at noen omkring dem merker det, gryr en øm kjærlighet mellom Alma og Ichme, men etter japanernes angrep på Pearl Harbor blir de to brutalt revet fra hverandre.
Flere tiår senere, da Almas lange og begivenhetsrike liv går mot slutten, blir pleieren Irina kjent med den eldre kvinnen og barnebarnet hennes, Seth. Sammen finner Irina og Seth en rekke mystiske gaver og brev som er blitt sendt til Alma i årenes løp.

 

 

Når det er snakk om plantasjer og sør-statene er jeg solgt, sånn er det bare. Et «must» for meg.

 

sukkerplantasjen

Om boken: Hvorfor faren har etterlatt henne en 3 000 mål stor sukkerplantasje i Louisiana, er en stor overraskelse og et mysterium. Men for Charley Bordelon, en afro-amerikansk alenemor
fra California, er det også en mulighet for en ny start for henne og hennes 11-årige datter, Micah.
Charley er like ukjent med drift av plantasjen som med kulturen og skikkene i sør-statene – noe som fører til utfordringer både på og utenfor plantasjen, spesielt når mannen hun stoler på at skal drive plantasjen for henne, slutter uten
forvarsel. Ved å brette opp ermene og svelge stoltheten sin, finner Charley hjelp hos slektninger og naboer.

 

 

Forfatteren bak den neste boken er en av Spanias største nålevende forfattere og han nevnes stadig som kandidat til nobelprisen i litteratur i følge forlagets nettside. Det gjør at man blir nysgjerrig.

 

slik begynner det

Om boken:Vi er i Madrid på åttitallet, i en by der minnene et­ter Francos diktatur fortsatt er tydelig til stede. Den unge Juan De Vere arbeider som Eduardo Muriels assis­tent. Eduardo er en kjent filmregissør, bosatt i et stort hus i hovedstaden. Der bor han med sin kone, den va­kre Beatriz Noguera. Sett fra utsiden ser det ut som de har alt, også lykken, men Juan oppdager raskt at Edu­ardo behandler sin kone kaldt og avvisende. En kveld er han vitne til et opptrinn i hjemmet. Beatriz blir regelrett plassert på sitt eget rom. Hva er hemmeligheten bak det ulykkelige ekteskapet? Juan vil finne ut av dette og det fører han inn i en jakt tilbake i historien, dypere og dype­re inn i diktaturets mørke.

Slik begynner det onde er en fortelling om et ekteskap som er mer preget av hat og forakt enn av kjærlighet. Marías tar for seg den sterke destruktive kraften i begjær, men tilgivelse er også et sentralt tema. Juan innser at vi må akseptere vår fortid for å slippe å leve på en løgn.

 

 

JULEKLEM FRA BEATHE

9 kommentarer om “Luke 3 : Noen av bøkene jeg ser frem til i 2016

 1. Så fint innlegg! Først den fine kalendergaven, så alle bøkene du har funnet fram til neste år! jeg skal nok lese et par av disse. Først og fremst av vår kollega Geir, men også Isabell Allende, som er en eminent forfatter.Skulle gjerne vært ferdig med alle bøkene som ligger og venter enda, før jeg tenker på 2016! Ha en fin adventsuke!

  Liker

  1. Takk for det, Åslaug 🙂 Kanskje litt tidlig å tenke på 2016 bøker ennå men det er kjekt å titte litt på hva en kan vente seg fremover, Ser frem til Geir sin bok, det skal bli spennende. En fin uke ønskes deg også.

   Liker

 2. Nydelig adventsinnlegg, jeg storkoser meg ❤ Og nå fikk jeg noen gode boktips også. Har kjempelyst til å lese Geir Tangens bok, så klart. Og når det er en øyenstikker på en bok blir jeg jo automatisk interessert, he he 🙂 At Jussi kommer med bok er jo helt fantastisk. Hvis jeg ikke tar helt feil er dette den aller første boken han skrev, altså den han slo gjennom med i Danmark i 2009. Den kan leses frittstående og er ikke en del av Avd Q serien. Jeg gleder meg :):) Ha en super torsdag ❤

  Likt av 1 person

 3. Se det ja, det var ikke jeg klar over, da er det bare til å hive seg over den da om den skulle finne veien hit. Takk for info 🙂 Ja, tror Geir sin bok er bra, han skriver jo godt på bloggen sin så det blir nok ingenting å si på språket vil jeg tro. Hehe……du er fan av disse øyenstikkerne ja, har fått med meg det 😉 Ha en fin torsdag du også, Anette ❤

  Liker

 4. Toibin og Enright har eg lest, og begge er bra på sin måte. Søkte opp bøkene og fant ut at Toibin kjem på norsk i februar: https://www.haugenbok.no/Marias-testamente/I9788232800339 (fant ingenting hjå forlaget, men det kjem nok. Enright kjem og på norsk litt seinare i februar: https://www.haugenbok.no/Skjoennlitteratur/Romaner/The-green-road/I9788253038407 (fant ingenting hjå forlaget her heller).

  Usikker på om du vil ha dei på norsk, men gode bøker må vera tilgjengelig for alle 🙂

  Likt av 1 person

  1. Jeg har lenge lurt på å kjøpe The testamente of Mary på engelsk men når jeg så at den skulle komme på norsk så tenkte jeg det kunne være greit å vente, det samme med Enright boken også. Takk for linker:-) Sikkert litt tidlig ennå men jeg sjekker ut litt etter hvert.
   Du har lest en del av Toibin sine bøker, har du ikke? Lurte på å kjøpe meg Brookkyn boken nå i desember, har du lest den?

   Liker

 5. Her var noen godbiter ja. Du minnet meg på at jeg har Isabell Allende sin til nå siste bok liggende, må få lest den før nyttår. Jussi Adler-Olsen sin serie har jeg fulgt, men den siste skuffet, så nå er jeg spent på om den nye som kommer er bedre. Takk for supre tips Beathe!

  Liker

Kommentarer er stengt.