Bokanmeldelse: Rønneimperiet av Hanna Dahl

Denne boken har jeg lest som en del av min forberedelse til bokbloggerprisen 2015 og det er mitt aller første møte med forfatteren, noe som ikke er så rart siden hun debuterer med denne novellesamlingen.rønneimperiet

Forlagets omtale: Imperiet er en grensesprengende kraft

I novellesamlingen.Rønneimperiet.skriver Hanna Dahl om hvordan språket på et eller annet tidspunkt begynte å forvrenge virkeligheten og menneskene i den. Om å forsøke å disiplinere humøret sitt, men ikke vite hvordan et disiplinert humør ter seg. Om å ville til bunns i tristheten, eller i hvert fall litt dypere ned i materien..Om å frykte røntgenblikket som gjennomstråler alt du ser..Om å bli så godt som overmannet av lengsel og utkjempe en middels skuffende kamp mot døgnet..Om å bli henvist til en tro..Og om legionærene som vil gjenoppvekke imperiementaliteten – mens en kolonne av saktegående atomisbrytere dundrer gjennom isen. For imperiet er en grensesprengende kraft.

Novellesamlingen inneholder seks noveller fordelt på 151 sider.

Denne gangen kommer jeg ikke til å skrive litt om hver novelle slik jeg pleier å gjøre men plukke ut et par av dem som jeg likte veldig godt.

Novellen «Ulven og kalven» er novelle nummer to i samlingen og kanskje den jeg likte aller best. Den handler om forholdet mellom mor og datter,fortelleren er datteren og hun ser tilbake på forholdet hun hadde til sin egen mor som nå er død. Hun har selv en datter og hun funderer på hvilket forhold hun kommer til å få med sin datter når hun vokser til.

«Løven av Juda» handler om forholdet mellom en datter og faren som er prest, og her snakker forfatteren om sin egen far som er presten og forfatteren Per Arne Dahl.

Handlingene i novellene er lagt til både Buskerud og Russland i tillegg til et par andre steder, og på meg kan det virke som de med handling fra mer hjemlige trakter er de som er mest tilgjengelige også. Forfatteren har et godt språk, et såkalt  presist språk, men innimellom skjønte jeg rett og slett ikke hva hun skrev om. Eller jeg forstod i grove trekk hva handlingen i hver novelle handlet om, men likevel så var det mye der jeg ikke fikk tak i, og da ble jeg uengasjert til det jeg leste.
Trodde jeg hadde lest nok noveller til å ha «knekt koden» men dette ble nesten som et slag i fjeset, noe jeg var totalt uforberedt på. Første novellen» Korsdrager» forteller blant annet om krigen i Kosovo, og fortellerstemmen er lille søsteren til en Marco, en serbisk gutt som forelsker seg i en albansk jente. Novellen er bra i seg selv, det er egentlig en veldig sterk novelle, men jeg følte meg helt likegyldig mens jeg leste og jeg kom ikke innpå karakterene på en måte som jeg skulle ønske.

Novellesamlinger er nominert til Brageprisen, og det må det jo være en grunn til. Det er vel ikke mange som gjør det med debutboken sin tenker jeg. Så jeg ser frem til flere omtaler av denne for å se om dere der ute får mer ut av denne enn det jeg gjorde denne gangen.


Forlag: Gyldendal
Tittel: Rønneimperiet
Forfatter: Hanna Dahl
Format: Innbundet
Sideantall: 151
Utgitt: 2015
Kilde: Leseeksemplar

Forfatter

hanna dahl

Hanna Dahl er født i 1977  og er fra Modum. Hun har utdanning i språk og litteratur, med vekt på Russland og det tidligere Jugoslavia. Hun hadde novellen «Korsdrager» på trykk i Norske Granta 3. Hanna Dahl bor i Oslo. Rønneimperiet er hennes debutbok.

HILSEN BEATHE

5 kommentarer om “Bokanmeldelse: Rønneimperiet av Hanna Dahl

 1. Jeg har lest boka, men ikke kommet så langt at jeg har laget omtale. Må nok repetere noe før jeg skriver. Har lest mye norsk i det siste, men er i tvil om hva jeg skal nominere til Bokbloggerprisen når den tid kommer. God helg!

  Liker

  1. Det kunne nok sikkert jeg med fordel gjort også, kanskje jeg hadde fått et annet innblikk av de novellene jeg ikke helt fikk taket på. Spent på omtalen din og hvor mye du fikk ut av den.
   Ha en fin helg du også! 🙂

   Liker

 2. Flott og inspirerende omtale Beathe! Tror jeg har lyst å prøve meg på denne, selv om du ikke fikk full klaff på alle historiene. Må vente til de får den inn på biblioteket 🙂

  Liker

  1. Blir spennende å se hva du får ut av denne, tror kanskje det ble litt mye når jeg leste denne og Bølgene av Virginia Woolf samtidig – den er jeg selvfølgelig ikke ferdig med ennå. Tror jeg skal prøve meg igjen på denne senere en gang 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.