To på rad!

 

 

Det er ikke ofte at jeg har slike «samleinnlegg» som dette men denne gangen passet det seg slik siden jeg hadde en bok som det ikke er så mye å si om og en annen jeg har lest for lenge siden og «mistet» notatene mine til.
kjerringleksikon
Denne boken kom overraskende inn dørene samme dag som «Den som fiser i heisen må dø» som jeg skrev om i forrige uke.

Boken ble lest nesten med det samme jeg fikk den og  jeg tenkte å skrive et par ord om den før den blir lagt i bokhyllen sammen med de andre bøkene jeg har lest.

 

Boken inneholder en ordliste fra A-Å, og i tillegg er det noen kontaktannonser der og noen illustrasjons bilder.

 

Noen av de var veldig morsomme og andre ikke fullt så morsomme men jeg kan gi dere et par eksempler.

 

ANALYSE. Hvis man hadde analysert ekteskapet like grundig som fotballkamper, hadde antall skilsmisser sunket betraktelig.

Baller. En kvinne kan ha flere baller i luften. En mann har hendene fulle med å holde styr på sine egne.

Forelskelse. Systemfeil i hjernen.

Hjernetrim.  Ikke så dumt for de små grå. Men hvordan tøyer man ut etterpå?

Pasjon. Noe som ikke avtar med årene. Mulig at det knaker litt mer i leddene.

 

Noe særlig mer er det ikke å si om denne boken, annet at det kanskje er en fin bok å gi bort i gave.
Forfatteren står bak bøkene «Svindel og multelikør» og «Ran og rullator» også.

 

 

Bokanmeldelse: Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr
Alt lyset vi ikke ser leste jeg for mange måneder siden og siden jeg har vært så smart å ryddet boken( sammen med notatene mine) ned i boden uten å ha skrevet om den først så blir dette en omtale fritt etter hukommelsen min. Det var egentlig veldig dumt for dette var en bok jeg likte godt og hadde lyst til å skrive mer utfyllende om. Men sånn er det.

Forlaget skriver dette om boken:

En blind fransk jente en foreldreløs tysk gutt. Begge kjemper for å overleve. Et skjebnemøte i det okkuperte Frankrike der to liv endres for alltid.. 

Marie-Laure bor med faren i Paris nær det naturhistoriske museet, hvor han er låsemester for museets tusener av låser. Når Marie-Laure blir blind som seksåring, bygger pappa en perfekt miniatyr av nabolaget så hun kan memorere det med hendene og finne veien hjem på egenhånd. 

Når hun er tolv år, okkuperer nazistene Paris. Hun og pappa flykter til festningsbyen St. Malo ved kysten, til et familiemedlem. Med seg bærer de en hemmelighet: En juvel som kanskje er museets mest verdifulle edelsten. Har de fått utlevert den ekte steinen eller bare en av flere kopier? Den ekte steinen har en urgammel spådom over seg. Og hensynløse nazister jakter på den. 

I en gruveby i Tyskland vokser foreldreløse Werner opp på barnehjem. Hans tekniske begavelse skaffer ham innpass i Hitlers brutale ungdomsorganisasjonen. Werner blir sendt ut på oppdrag for å spore og knuse motstandsfolk på kryss og tvers i Europa. 

Sjokkert over krigens og nazistenes brutalitet, ender han i St. Malo, hvor hans skjebne flettes sammen med Marie-Laure. 

 

Jeg likte begge karakterene sine historier veldig godt, og de var gripende på hver sin måte.  Syntes å huske av vi fikk vite mest om Marie- Laure og hennes historie. Boken gikk sakte fremover men tok seg opp mot slutten, på en måte syntes jeg slutten ble litt vel hastig fortalt i forhold til hvordan boken ellers var bygd opp. Når det er sagt så kunne kanskje noe av boken med fordel vært kuttet ned litt uten at det hadde hatt noe å si for boken.  Dette var en bok som satt lenge i hos meg og jeg merker at nå som jeg skriver om den så fikk jeg lyst til å lese den igjen en gang.

Anbefales!

 

 
 

HILSEN BEATHE

5 kommentarer om “To på rad!

  1. Godt å se at andre også kan rote bort notater 🙂 Kjerringleksikonet har jeg også, men har ikke tittet i det enda. Ønsker deg en fin lørdagskveld Beathe!

    Liker

  2. Koselig innlegg Beathe, jeg har kikket i kjerringleksikonet, og regner med at det blir julegave. Kos deg i helgen. Sitter og ser Lindmo nå.

    Liker

Kommentarer er stengt.