Bokanmeldelse: Biler og dyr av Helle Helle

biler og dyr
Forlag: Oktober
Original tittel:Biler og dyr
Norsk tittel: Biler og dyr
Forfatter: Helle Helle
Oversetter: Trude Marstein
Format: Innbundet
Sideantall:96
Utgitt:2000
Min utgave:2002
Kilde: Kjøpt

 

 

 

 

 
 

Forfatter

Helle Helle 3Helle Helle  er født i 1965 og er en dansk forfatter. Hun debuterte i 1987 under navnet Helle Krogh Hansen med en novelle som het Et blommetræ i en dansk avis. Etter hvert tok hun oldemorens etternavn Helle og det var under navnet Helle Helle hun ga ut sin aller første roman Eksempler på liv i 1993. Siden den gang har hun skrevet en rekke noveller og romaner, og vært nominert til og vunnet en rekke priser.

 

 

 

Da har jeg kommet frem til novellesamlingen i mitt leseprosjekt av min nye danske heltinne, og etter en del romaner så var det spennende å se om novellene hennes holder samme stander. Novellesamlingen inneholder 16 noveller.
Først ut er novellen Mer kaffe? – Og handler om ekteparet Martin og Bettina, i måten han snakker til henne på virker det som det er han som er «sjefen».En morgen finner de den tidligere legen Ole Hansen sittende ute i hagen deres og gnir seg på lårene, noe han alltid gjør. Ole Hansen fikk livet snudd opp ned da han ble syk og samtidig mistet en han var glad i. Det skal vise seg at Bettina har mer til felles med Ole Hansen enn hun i utgangspunktet forestilte seg. – Denne novellen likte jeg veldig godt, den er litt sår og har en mildt sagt overraskende slutt.
Innsamling –er en trist novelle om en eldre kvinne som mister mannen sin, men også fin med tanke på omsorgen hun får blant kollegene sine.
I Globryllup – møter vi Regitze som er på vei til et sted hvor hun ikke har vært før og ender opp med å gå av nesten 2 mil før hun skal. Siden det er lenge til neste buss går hun mot en kirke hvor et ungt par skal gifte seg. Et Globryllup er når man går til et bryllup hvor man ikke er invitert og kanskje heller ikke kjenner de som skal gifte seg. Hun gjør heller ingen anstrengelse for å bli kjent med de som tar kontakt med henne. – Dette var en fin novelle som beskriver en typisk Helle Helle karakter.
Sitt eget system: Kan man trygt si at karen i denne novellen hadde og Coca cola light -break blir tatt med til nye høyder her. Skulle ønske jeg hadde et epletre i hagen som skulle beskjæres. Neste novelle ut er Avløp – og handler om både utroskap og nye forelskelser.- Denne novellen likte jeg veldig godt.
Tanten min døde – er kanskje en av de mest morbide novellene i samlingen og handler om dødsfall blant familie og venner av fortellerstemmen.
Det er ikke flere sennepsåkre igjen i Danmark – handler om et ektepar som sliter, og for å få en avbrekk bestemmer de for å reise på ferie og har lånt seg et sommerhus.
Sylting – en kvinne skal i gang med sylting, noe hun ikke har gjort før men hun tenker stadig tilbake til barndommen og når moren hennes drev og syltet.- en sår novelle om sorg og savn.
Innflyttere – Nina og Jesper har nettopp flyttet til nabolaget, en dag kom det en levering på døren til naboen som ikke var hjemme, de bestemmer seg for oppbevare den store kjøttpakken i sin egen frys til naboen kommer hjem. Ved en feiltagelse begynner Jesper å forsyne seg av maten. – Dette høres kanskje greit nok ut men dette er også en litt morbid novelle som jeg likte godt.
Hetebølge – En ung jente flytter inn til en tolv år eldre kar som driver en bensinstasjon sammen med foreldrene sine, men hun sliter vel litt med å finne seg til rette og har begynt å tenke på den store aldersforskjellen.
Tale ved bisettelsen – handler om en kvinne som så gjerne skulle hatt et større bosted til seg, mannen og de to barna deres. Og hun venter deres tredje barn. Hun kjefter og smeller, og føler at mannen ikke lytter til henne, men deretter unnskylder hun seg og sa at de slett ikke trengte noe mer plass – Når jeg var ferdig med novellen fikk jeg en vond følelse av at denne kvinnen hadde mistet hele familien sin.
En liten tur – er en trist novelle om en kvinne som er på vei til dyrlegen for å avlive sin gamle og syke hun.
Tirsdag natt – Handler om ekteparet John og Bente. Hun sliter både med søvnmangel og prating i søvne. Hun forteller om ulike menn som vil ha henne,i et forsøk på å gjøre han sjalu? Han på sin side virker lite forståelsesfull. Det er tydelig at dette paret sliter veldig.
Jobben min – var en underfundig liten novelle på litt over en halv side, og kanskje handler den om det å være forfatter?
Vennlige fremmede – ligner på en måte litt på novellen Globryllup, og handler om fremmede som opptrer vennlig og i møtekommende ovenfor fremmede. Dette er typisk Helle Helle.
Siste novelle ut er Jeg kjører frem –Og den handler om et par som kjører rundt i sin gamle og slitte folkevogn fra slutten av syttitallet.

Jeg har valgt en liten smakebit fra novellen Sitt eget system.


Avtalen var at han skulle komme klokka elleve.
Klokken halv elleve ser jeg en mann sitte på ryggen til ute på gressplenen froan treet. Skuldrene hans rister, som om han gråter. Jeg står inne i stua og klarer ikke ta øynene fra ham. Jeg lurer på om det er han jeg har bestilt, eller en annen. Det ser virkelig ut som han gråter.
Jakka hans ligger slengt i gresset. Han tar etter den. Nå ser jeg at det ligger en dag ved siden av jakka, altså er det den mannen. Sagbladet reflekterer sollyset.
I jakkelomma har han et lommetørkle. Han pusser nesa og rister på hodet. Altså gråt han virkelig, og man kan spørre seg hvorfor han sitter og gråter her i hagen min, før tiden og uten å ha presentert seg.


 

Også her er det hverdagslivet og forholdet mellom mennesker som råder. Som vanlig får man ikke en personbeskrivelse men Helle Helle viser gjennom  ord og handlinger hvordan de er, og som oftest med hennes karakterer så føler man med det samme at man kjenner dem. Som vanlig får man det fra et kvinnelig perspektiv. Mange av novellene har noe trist og sårt over seg. Språket er som vanlig meget godt og presist uten et eneste overflødig ord.

Ved flere av novellene satt jeg med en urolig følelse av at det skulle skje noe dramatisk og man satt bare og ventet på at «smellet skulle komme».

Jeg slutter ikke å la meg fascinere av dyktigheten til Helle Helle, og håper at mange flere får øynene opp for talentet hennes. Det er ikke alle bøkene hennes som er oversatt til norsk ennå, men jeg håper at forlaget jobber med saken om å få oversatt novellesamlingen «Rester» og romanen «Eksempler på liv».

Selv om jeg ikke likte alle novellene like godt så har jeg ingen betenkeligheter med å anbefale denne.

 

HILSEN BEATHE

 

3 kommentarer om “Bokanmeldelse: Biler og dyr av Helle Helle

Kommentarer er stengt.