Bokanmeldelse: Torget av Victoria Durnak

torgetForlag: Flamme
Tittel: Torget
Forfatter: Victoria Durnak
Format: Ebok
Sideantall: 235
Utgitt: 2015
Utfordring: 150 bøker på 1 år
Kilde: EbokBib

 

 

 

 

 

 
 

Forfatter

victoria durnak

Victoria Durnak er født i 1989 og bor i Oslo.  Hun debuterte som forfatter i 2010 med diktsamlingen Stockholm sier, deretter gav hun ut romanen Deep shit, Arkansas i 2011, og i 2012 kom diktsamlingen Natt på museet ut.

Hun har fått en lenestol, et nattbord, seks bokhyller, en kontorstol, et skrivebord, ei skohylle og en benk gjennom Finn.no. Selv har hun gitt bort et speil, en taklampe og en kommode.

 

I Torget møter vi gartneren Elin som i åpningscenen av romanen er på jakt etter en signert plakat av Ingmar Bergman som hun ved en feiltakelse har gitt bort etter en krangel med kjæresten Isak. Plakaten er av stor verdi for Isak og planen hennes er å få kjøpt den tilbake. Dette lykkes hun imidlertid ikke i for en mann, senere kalt plakatmannen  kom henne i forkjøpet.

Like etter gjør Elin det slutt med Isak men hun slutter ikke å jakte på plakaten av den grunn. Siden hun for tiden er arbeidsledig bestemmer hun seg for å tilbringe tid på  inne på Finn.no og for å få tiden å gå kontakter hun folk som har noe å gi bort og tilbyr seg å kjøre tingene til de som skal overta, ulike gjenstander med høyst ulik verdi skifter eier og Elin begynner å dikte opp navn og historie rundt disse menneskene som hun møter. Her skal dere få en liten smakebit på en episode som jeg syntes var veldig morsom.

 

Han dveler litt, før han avkrefter. Bak ham ligger det en rød bag med hvite bokstaver: Fresh Fitness.
Jeg vet at kjeden har en filial i området.

-Jeg synes jeg har sett deg før? Du løfter benk?
sier jeg.
-Husker deg ikke, sier Oliver og lukker inntil døra. -Takk, igjen.
Jeg hever stemmen.
-Er Emma hjemme?
Han lukker opp døra.
-Hæ?
– Jeg sa: Er Emma hjemme?
-Hva faen prater du om?
-Kjæresten din, Emma. Er hun hjemme?
-Jeg er singel.
-Er det ikke henne du lager hyller til?
Oliver lukker døra. De må ha kranglet.

 

S. 100

 

Da hun etter hvert kommer i kontakt med plakatmannen og når hun er hjemme hos ham oppdager hun at han har et album med bilder av venninnen hennes, Siri, og hun ble veldig oppsatt på å få tak i dette albumet men han virket ikke særlig ivrig etter å gi det fra seg verken det eller plakaten.Men hvorfor i all verden har dette noen verdi for ham?

 

Selv om boken heter Torget så handler den om mye mer enn hente og bringe varer av ulik verdi fra det ene stedet til det andre. Jeg tror heller ikke at forfatteren henviser til vårt bruk og kast samfunn for boken handler mest om menneskene rundt. Og selv om det kan virke som Elin kjører rundt og utfører gratisarbeid så tror jeg at dette arbeidet og folkene hun møter og lager historier om hjelper henne gjennom den ensomheten hun opplever. Og ikke minst savnet etter Isak som hun angrer bittert på at hun gjorde det slutt med.

Boken er lettlest og skrevet i en såkalt  naivistisk stil og det som ved første øyekast kan virke som en underfundig,morsom og rar bok, inneholder også en noe sår fortelling om en ung kvinne som lever i en ensomhet, og ikke minst så hadde den en overraskende slutt som satte meg helt ut. Det er nesten så jeg har lyst til å lese boken en gang til senere får å se om det kom hint underveis som jeg overså.
Forfatteren har en særegen stemme som jeg håper vi hører mer fra i fremtiden.

 

 

HILSEN BEATHE

 

 

3 kommentarer om “Bokanmeldelse: Torget av Victoria Durnak

Kommentarer er stengt.