Bokanmeldelse: Alltid redd av Anne Lise Strand

alltid reddForlag: Z-forlag
Tittel: Alltid redd
Forfatter: Anne Lise Strand
Format: Innbundet
Sideantall: 121
Utgitt: 2015
Utfordring: 150 bøker på 1 år
Kilde:Leseeksemplar

 

 

 

 

 

 
 

Det var forfatterens intervju på God Morgen, Norge som  gjorde meg oppmerksom på denne boken, og jeg fant fort ut at denne ville jeg ha med meg. Intervjuet finner du nest nederst i dette innlegget.

Alltid redd er en sterk roman om lille Hedda som helt fra hun var liten ble utsatt for psykiske og fysiske overgrep av sin egen far. Boken er fiksjon men er basert på forfatterens egen historie og den begynner slik

Pappaen min er en fugl. Han flyr over himmelen med stor eleganse. I mine øyne er han den fineste av alle fugler, selv om han på ingen måte er perfekt.
Men hva slags fugl er han egentlig? Det er ikke godt å si. Ei vakker, snill, nysgjerrig rovfugl, kanskje? Av og til kan han minne om en spurv- den snille og lojale fuglen, som alltid er til stede, sommer som vinter, mens andre ganger er han en ørn med skarpe klør og spisst nebb som kan drepe et bytte.

 s. 5

Vi møter Hedda som voksen og det er tydelig at hun ikke har det så bra denne dagen. Hun har nettopp tatt et langt, varmt bad når tankene hennes om barndommen hjemsøker henne og slik får vi ta del i hennes dramatiske historie og barndom, og hvordan hun sliter med blant annet angst etter at hun har blitt voksen. Når hun er ute blant folk er hun livredd for at andre skal snakke til henne.

 

Det er så vondt ikke å beherske kunsten å koble seg på menneskene rundt seg.

S. 16

 Kunne sikkert bablet i vei i det uendelige om dette temaet for dessverre så gjelder dette veldig mange barn der ute, og det er tema som engasjerer meg veldig. Men siden denne romanen er så kort som den er så velger jeg å ikke skrive mer om innholdet, dere forstår hva det går i og om dere har planer om å lese boken så er det ingen vits for meg å fortelle alt på forhånd. Men før jeg avslutter skal jeg selvfølgelig gi dere noen ord om hva jeg syntes om boken.

Det er alltid vondt å lese om barn som har det vondt og som blir utsatt for overgrep. Barn som må forholde seg til at voksne handler uforutsigbart og med den utryggheten det fører med seg for det barnet det gjelder. Jeg får fysisk vondt av å lese slike bøker, for ofte blir det mye som er lett å kjenne seg igjen i, men likevel så føler jeg at de er så pass viktige at jeg gjør det likevel.

Denne romanen var både lettlest og tildels poetisk skrevet, noe som gjorde den «lett» å lese til tross for de alvorlige og grusomme temaene boken tar opp. Innimellom skriver hun derimot rått og brutalt om Heddas erfaringer, om overgrepene som finner sted og det er nesten som man fikk et slag i ansiktet der man satt. Forfatteren faller ikke for fristelsen til å snakke  stygt om Heddas far, ikke et eneste negativt ord blir nevnt og hun putter heller ikke Hedda i noen «offer-rolle»,dette syntes jeg gjør boken ekstra sår å lese.Og ikke minst så ble jeg skikkelig sint på de voksne i denne boken som kan få seg til å være så stygg mot små barn, og noe mer tror jeg ikke at jeg skal si om det. Jeg fikk så lyst til å legge armene mine om Hedda og si at alt kommer til å gå bra. Men jeg lurer på om voksne som gjør slike grusomme handlinger, om de egentlig er klar over at det kan ødelegge hele livet til den de utgjør disse handlingene mot?
Dette er som nevnt forfatterens første bok og jeg ble overrasket over hvor flink hun håndterte de ulike måtene å formidle på, og derfor håper jeg at hun kommer til å skrive flere bøker i fremtiden, og gjerne ren fiksjon. (Lurer du på hvorfor jeg har slike ♥ i omtalen min? Jo, det er fordi det er slike søte små ♥gjennom hele boken!)

Intervju tv2

Forfatteren av boken  Anne Lise Strand er født i 1970 og er fra Skien. Hun er gift og har tre voksne barn. Hun er utdannet sykepleier og hudterapeut. I dag driver hun Spa på landet sammen med tre andre. Alltid redd er hennes første bok.

 

♥HILSEN BEATHE♥

3 kommentarer om “Bokanmeldelse: Alltid redd av Anne Lise Strand

  1. Kjære kjære Beate ❤️. Ser at du har skrevet om boken min på din blogg❤️. Tusen hjertelig takk for fine ord❤️. Nå hjelper du meg å hjelpe. Det er min drøm og håp for de der ute som trenger det. God sommer og takk igjen❤️. Varm klem fra Anne Lise

    Likt av 1 person

  2. […] Det første boken jeg vil trekke frem er- Alltid redd av Anne Lise Strand som jeg ble oppmerksom på etter at jeg ved en tilfeldighet slo over på God morgen Norge her i sommer, og det er jeg glad for. Alltid redd er en sterk roman om lille Hedda som helt fra hun var liten ble utsatt for psykiske og fysiske overgrep av sin egen far. Boken er fiksjon men er basert på forfatterens egen historie. Selv om dette er sterk kost så vil jeg anbefale boken! Jeg har skrevet om boken her. […]

    Liker

Kommentarer er stengt.