Bokanmeldelse: Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

Utgitt: 2015
Utfordring: 150 bøker på 1 år, BBP2015
Kilde: Leseeksemplar

Alf Kjetil Walgermo er født i 1977 og er en norsk forfatter, journalist og litteraturkritiker. Tidligere har han blant annet skrevet ungdomsromanen Mitt bankande hjarte, en barnebok og en billedbok. Han debuterte som forfatter i 2003.

Kjære Søster er en ungdomsroman som tar opp et ganske så aktuelt tema, nemlig om facebook-profilen skal fortsette å være åpen etter at en person er gått bort, som en minnelund. Senest for noen dager siden var det en artikkel i VG om hvordan man kunne velge hvem som skal arve facebook-kontoen.

I romanen er det den 16 år gamle Eli Anne som skriver på veggen til sin avdøde lillesøster Amalie, faren deres har bestemt at profilen til Amalie skal slettes og Eli Anne har dermed bestemt seg for å skrive til søsteren hver eneste dag frem til det skjer.
Dette for å få tatt et skikkelig farvel med henne og for å ta opp ting de ikke fikk gjort mens lillesøsteren var i live, som for eksempel at de var forelsket i samme gutt. Hun har vært inne på profilen til Amalie og endret noe med innstillingene slik at det er kun hun selv som kan lese hva hun har skrevet.

5.oktober

Kjære søster

I dag ville du fylt 15 år. Pappa sier at vi skal komme igjennom dette. At livet framleis er verdt å leve. men eg fekk ikkje ein gong sagt farvel til deg. Eg fekk aldri gitt deg ein siste klem. Eg trudde det skulle bli lettare etter kvart. At dei gode minna skulle ta over for alt det fæle. Men det er  motsett. Eg saknar deg meir og meir….(…)

S. 5

Sentralt i boken står musikk og ulike musikksjangere, og ikke minst Patti Smith som Amalie var en stor fan av. Nå er det Eli Anne som spiller den musikken, hun som ikke kunne fordra den når søsteren fremdeles var i live.
Hver eneste dag frem til 24. desember skrive hun og på denne tiden har vi får tatt del i en søsters sorgprosess hvor hun etter hvert klarer å legge bak seg noe av sorgen og savnet etter sin kjære lillesøster.

24.des

Kjære søster.

….(….)…Eg elskar deg, kjære søstera mi. Heretter kjem eg til gravsteinen din om eg treng å snakke med deg. Kan du love å lyse imot meg med gullskrift?

S. 95

Dette var både gripende, sårt og vakkert på en gang. Boken er lettlest og består av små og noen litt lengre tekster hvor vi tar del i den sorgprosessen Eli Anne må gjennom for å kunne ta et endelig farvel med søsteren og komme seg videre med livet sitt. For Eli Anne stoppet verden omtrent opp når søsteren døde så brått, hun ble deprimert og klarte ikke å håndtere hverdagen. Men gjennom «samtalene» med søsteren klarer hun  etter hvert å slippe noe tak i den verste sorgen. Dette er en ungdomsroman men går fint an å leses av voksne også. Om min facebook skal overleve etter at jeg har gått bort har jeg ikke tatt stilling til men på en måte kan jeg forstå de pårørende som velger å la profilen stå selv etter at en av deres kjære har gått bort. Det kan være godt å ha et sted å minnes den som ikke lenger er her.
Boken anbefales for både voksne og ungdom.

Patti Smith er ikke akkurat «my cup of tea» men siden dette er sangen som inspirerte Amalie til å danne bandet » Amalie and the stars» så måtte jeg ha den med.

9 kommentarer om “Bokanmeldelse: Kjære søster av Alf Kjetil Walgermo

1. Facebook har akkurat laget en innstilling der du kan velge den vennen som skal ha ansvar for Facebook når en dør. (Bare tilgjengelig i USA foreløpig). Det kan sikkert være nyttig, men det er litt makabert og.
    Jeg har ikke lest denne boken, men jeg kunne godt tenke meg å gjøre det etter denne fine omtalen!

2. Det er jo en aktuell problemstilling og verdt å tenke over. Ser ut som dette kan bli en ungdomsbok jeg må sette på listen min 🙂 Ha en strålende helg Beathe!

3. Hm, Astrid Terese.. det bør jo være en ordning sidne så maneg sliter med å få en avdøds slektnings profil død, men å utnevne en venn til det.. hvem tenker på det hvis man er ung for eks?

4. Ja,jeg finner vel sletteknappen lenge før det kommer så langt så jeg er vel neppe å finne på facebook når den tid kommer ( eller det vet man jo aldri) En fin helg til deg også.

5. Takk for det! 🙂 Ja, man kommer tett på sorgen til denne storesøsteren så det hadde forfatteren fått godt til syntes jeg. Nå går det helst i countrymusikk på meg så dette blir litt for spesielt for meg.

6. Tilbaketråkk: Oppsummering for februar & mars | Beathes bokhjerte