Bokanmeldelse : Noas barn av Eric-Emmanuel Schmitt

Forlag: Pantagruel
Original tittel: Lènfant de Nòe
Norsk tittel: Noas barn
Forfatter: Eric-Emmanuel Schmitt
Oversetter: Kjell og Kari Risvik
Format: Pocket
Sideantall: 158
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Lese- eksemplar

Forfatter

Eric-Emmanuel  Schmitt er født i 1960 i Lyon og er en fransk forfatter og dramatiker. Schmitt lar i mange av stykkene og romanene sine kjente, historiske personer opptre: Sigmund Freud i Le Visiteur, Diderot i Le Libertin, Pontius Pilatus, Jesus og Judas Iskariot i Evangeliet ifølge Pilatusog Adolf Hitler i Adolf H’s to liv. Videre er religion et tilbakevendende tema – ofte slik at to personer fra ulike religioner stilles overfor hverandre: islam og jødedommen i Herr Ibrahim og Koranens blomster, jødedommen og kristendommen i Noas barn og i Milarepa buddhismen.(Kilde: Forlaget side)

I Noas barn blir vi kjent med den lille gutten Joseph som sammen med mange andre barn måtte gå i dekning på en katolsk kostskole i Brûssel for å unngå å bli deportert.
Når boken starter er krigen slutt og fader Pons som har hatt ansvaret for guttene under krigen prøver å finne igjen foreldrene til barna eller få adoptert bort de som har blitt foreldreløs og slik starter boken:

Da jeg var ti år, hørte jeg til hos en gruppe barn som kom på auksjon hver søndag.
Vi ble ikke solgt, vi skule bare vandre over et podium for å se om vi fant en kjøper. Publikum kunne godt være våre egne foreldre, som endelig  var kommet hjem fra krigen, men også andre par som ønsket å adoptere oss.
Hver søndag kløv jeg opp på scenen i håp om å bli gjenkjent, om ikke utvalgt.


I 1942 når byen ble okkupert av tyskerne måtte Josephs foreldre gå i dekning, og Joseph skulle bli igjen hos ekteparet  de Sully men da noen tystet på dem og de fikk tyskerne på besøk turte de ikke å ha Joseph der lenger og slik havnet han på kostskolen til fader Pons. Apotekeren Mademoiselle     Marcelle ordnet med falske papirer for de måtte naturlig nok skjule sin egentlige identitet og religion.

Joseph blir god venn med den noe eldre Rudy og etterhvert også fader Pons som gjennom sitt arbeid disse årene ikke bare reddet disse guttene sitt liv med alle etterkommerne deres, og slik reddet han mange akkurat slik som Noa gjorde det i bibelen.

Boken som forøvrig er basert på en sann historie har et nydelig og godt språk, og forfatteren har nok en gang fått meg til å ta til tårene fordi han formidler så vakkert. Høres sikkert veldig klisjèaktig ut men ikke mindre sant av den grunn. Selv om boken er lettlest så er ikke dette en «lettvekter» av den grunn og det er viktig å lese bøker med dette som tema, for det får en til å tenke på hvor heldige vi er som ikke har opplevd krig på nært hold.
Anbefales varmt!


13 kommentarer om “Bokanmeldelse : Noas barn av Eric-Emmanuel Schmitt

  1. Glad du likte den! EES har en unik evne til å henvende seg både til barn og voksne – samtidig. Og han balanserer på sylskarp klisjeline, men redder seg alltid inn.

    Liker

  2. Nydelig omtale. Denne skal opp på leselisten 🙂 Jeg har alltid likt bøker i denne sjangeren, og tror denne kan gi meg en god leseopplevelse! Ønsker deg en herlig helg, klem fra Anette 🙂

    Liker

  3. Nå har jeg en bok til liggende av forfatteren og jeg er spent på den, men etter å ha likt to bøker av ham nå så stiger vel forventningene noe…jeg får gå inn med åpne øyne slik jeg pleier…ellers er jeg enig med deg!

    Liker

Kommentarer er stengt.