Bokanmeldelse: En dør på Gløtt av Marianne Grung Farsund

Forlag: Comino
Tittel: En dør på gløtt
Forfatter: Marianne Grung Farsund
Format: Pdf-fil
Sideantall: 227
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år, Ebook challenge 2014
Kilde: Lese-eksemplar

Forfatter

Marianne Grung Farsund er fra Bergen og hun har lang erfaring som tekstforfatter for ulike amatørteatre på vestlandet. En dør på gløtt er hennes debutroman. Bloggen hennes finner du her.

FIN DEBUT

Det var etter å ha lest Tine sin omtale av boken at jeg i det hele tatt ble oppmerksom på den, og jeg ble så nysgjerrig at jeg tok kontakt med forlaget som gir ut boken og heldigvis kunne jeg få tilsendt et leseeksemplar til nettbrettet.

 I En dør på gløtt treffer vi Ane som er lykkelig (?) gift med Eiliv,sammen har de døtrene Ingrid og Nora.De har bosatt seg i Lindås utenfor Bergen. Ane jobber på et sykehjem i tillegg til å ha en deltidsjobb som keramiker ved et keramikkverksted på verftet i Bergen som hun driver sammen med Margrethe.

Ane «lever og ånder» for de to dagene i uken hvor hun kan ta bussen til Bergen for å jobbe på keramikkverkstedet, bare være keramikeren Ane og ikke minst få sjansen til å treffe den kjekke Tom som driver en kafè i samme bygget som verkstedet.
Tom er tidligere lærer men jobber nå som kokk, er gift og har en sønn. 

De to treffes så snart de har anledning og det er tydelig at det er mye følelser i sving hos dem begge. Men Ane vil ikke ødelegge ekteskapet sitt og alle møtene foregår litt i det skjulte.

Hun skvetter da telefonen trenger gjennom lyden av støvsugeren. Det er svigermor. Ane tar svigerdatterstemmen på og tar gledelig imot overnattingstilbud for Ingrid og Nora. Telefonen ringer en gang til. Hun regner med at det er svigermor igjen. Det er det. Hun inviterer alle sammen til søndagsmiddag.
-Joda, det går greit. Tusen takk.
Hun ser trist på støvsugeren som ikke har noen mening uten lyd. Transen er brutt og hun er tilbake i Lindås da telefonen ringer for tredje gang.
– Hei,det er meg,sier han. Du forsvant……..


Venninnen Margrethe og hunden Bajas får også en del plass i denne boken, Margrethe sliter i kjærlighetslivet hun også og gjør gjerne dumme valg underveis. Det kommer frem at hun ikke har et godt forhold til foreldrene sine som helt klart favoriserer broren hennes. Nettopp dette kan vel være noe av grunnen til at forholdene hennes til menn ikke alltid er av det sunne slaget. Jeg likte godt de sekvensene med Margrethe og fikk litt medlidenhet med henne.

Noen kapitler handler om Tom og hans private livssituasjon. Men aller mest er det om Ane og hennes forhold til mannen Eiliv og til Tom.
Ane og Eiliv bestemmer seg senere for å selge det meste av det de eier for å flytte til Spania og drive pensjonat for golfturister. De kjøpte seg en fin eiendom som de pusset opp, og det kan virke som forholdet deres hadde godt av denne endringen, men var Adam lenge i paradis?

Hva gjør han? Hvor er han? Tar han på seg klærne igjen? Hun slutter å gråte for å kunne lytte. Hun skjerper sansene, men hele kroppen rister. Hjertet dunker. Hun fryser. Tenk om han har gått lei henne? Når hun får tenkt seg om, har han virket oppgitt og irritert over henne i lengre tid. Det med god grunn. Hun vet at hun har vært utålmodig og oppfarende. Hun har glemt å pleie forholdet.

Boken er lettlest og har et godt driv.Vi får et godt inntrykk i Anes følelsesliv hvor hun rives mellom sin kjærlighet til mannen og sine stormene følelser for Tom. Hvordan hun er som mor midt opp i alt dette. Vi får ta del i ekteparets hverdag med kjas og mas, det var mye å kjenne seg igjen i til tider. Selv om jeg ikke er enig med alle de valgene hun gjorde underveis så har jeg ingen problemer med å forstå henne, men jeg er ikke av de som tror at løsningen er å være utro om ting ikke fungerer hjemme. Likevel så heiet jeg på Tom og Ane underveis, det kunne tyde på at hjertet hennes tilhørte ham og ikke ektemannen.Men så har hun heller ikke opplevd den grå og kjedelige hverdagen med Tom heller, med alle plikter den medfører. Nei,det er ingen som har sagt at ting skal være lett.

Syntes at forfatteren har vært flink til å bygge karakterene, dette kan være noen vi kjenner. Vi fikk et godt innblikk i hvordan det er å slite mellom å gjøre det man innerst inne har lyst til og hva som er det «riktige» å gjøre. Dette var en fin historie og jeg likte å kunne ta turen til Spania når det regnet trollkjerringer ute her hjemme. Jeg likte coveret på boken så godt og derfor tror jeg at jeg må skaffe med den fysiske boken også for å ha den i hyllen.
Boken anbefales!

4 kommentarer om “Bokanmeldelse: En dør på Gløtt av Marianne Grung Farsund

 1. God sommer Beathe! Eller god morgen, blir litt revet med av de deilige værvarslene. Kjekt at du likte boken, og takk for linking. Jeg synes det er vanskelig å ha et positivt forhold til utroskap, så det irriterte meg de gangene jeg «heiet på» Ane og Tom. Boken var fin, og det fristet å flytte til Spania 🙂

  Liker

 2. Hehe…hadde det litt sånn jeg også,og utroskap blir vel aldri den «rette» veien å gå, da må man gjøre noe med sin egen situasjon først tenker jeg. Men det er sikkert lett å stå på utsiden å «synse» hva som blir det riktige for andre å gjøre. Været er skikkelig bra men dog litt småkaldt, men så lenge solen skinner så blir jeg glad! Ha en strålende dag du også,Tine:-)

  Liker

 3. Her var både forlag, forfatter og bok helt ukjent gir meg! Det er ikke lett å gjøre seg opp noen mening om ei bok bare på grunnlag av EN omtale, så da må jeg neste spør om boka er veldig forutsigbar? På meg virker den litt uoriginal? Likte framsidebildet veldig godt, da!

  Liker

 4. Det forstår jeg godt at det blir ikke helt enkelt. Helt forutsigbar vil jeg ikke si at den var, og jeg hadde ikke lest akkurat denne type bok før så for meg var dette en fin leseopplevelse.

  Liker

Kommentarer er stengt.