5 bøker jeg gleder meg til å lese i høst

Lise på bloggen Leserommet kom med en liten utfordring her om dagen, hun vil gjerne vite hvilke 5 bøker vi gleder oss til å lese i høst. Jeg liker alle årstider og syntes hver og en av dem har noe spesielt ved seg. Høsten er defintivt tiden for sofakos med en god kopp te og en god bok. Da kan høststormene herje ute så mye de bare vil for meg!
Det er mange bøker som kommer ut nå i høst som  jeg godt kunne ha tenkt meg og her er 5 bøker som  jeg gleder meg til å lese i høst, men her tar jeg også med noen som jeg allerede har.

Sensommerdager

«Jeg lurte på om du kunne gi meg en hånd.» Den fremmede ser på Henry. Han har på seg samme uniform som de ansatte på kjøpesenteret, men klærne passer ham ikke. Han blør fra hodet og det ene beinet. Men Henry stoler på mannen. Det er noe godt i ham, det synes i øynene. Det er først senere, da den fremmede har blitt med ham og mamma hjem, at han begynner å bli mistenksom. I nyhetene advares det mot en farlig fange som er på flukt … Henry vet ikke hva han skal gjøre – for det skjer et eller annet mellom moren og den fremmede. Selv en usikker tenåring kan ikke unngå å legge merke til spenningen mellom dem, og han ser blikkene de sender hverandre og de stjålne kjærtegnene. Sensommerdager handler om å våge elske og om å bli sett. Tenåringen Henry lærer seg å håndtere livet, og mellom den fremmede og moren skjer det noe stort, noe uhørt, som fanger leseren og ikke slipper taket.

Denne gleder jeg meg til å begynne på og du må gjerne lese Anette sin omtale av boken.

Sienas datter
Året er 1723. Det er kvelden før det berømte palio-løpet, sommerens høydepunkt i Siena. Hele byen kommer til å være samlet under det nervepirrende rittet, men for to av adelskvinnene som skal være til stede, står mer enn et ærerikt trofé på spill. Viljesterke Pia, som inntil da har vært den mest ettertraktede ungpiken i byen, håper at hennes kommende ektemann skal dø under det halsbrekkende løpet. Og for Sienas guvernør, hertuginne Violante Beatrix de’ Medici, kan palioen bety begynnelsen på slutten: Dersom byens renkemakere får det som de vil, er hun snart ryddet av veien. Idet trompetfanfaren toner ut over tilskuerne, blir Pia oppmerksom på en ukjent rytter fra et rivaliserende bykvarter. Det han skal gjøre under løpet, kommer til å vikle dem inn i et nett av intriger og lidenskap. 
 

Har lest Glassblåseren fra Murano av samme forfatter og jeg har ytterligere to bøker til av henne som jeg ikke har lest enda og noe sier meg at jeg har mye god lesing foran meg i høst.

Den danske piken

Hva gjør du når den du elsker ønsker å forandre seg så mye at du må gi slipp på ham? København, 1925. Den amerikanske kunstneren Greta Waud er ivrig etter å fullføre sitt siste maleri, portrettet av den kjente operasangerinnen Anna. Men hun mangler en modell. En tanke slår henne, og hun roper på sin mann, Einar. Og en sen aprilkveld blir ideen om den danske piken født. Alt som skulle til, var en stilltiende enighet, et par damesko og en silkekjole. Men etter hvert følger umenneskelige kvaler og umulige valg – og den vakreste og skjøreste kjærlighet man kan tenke seg. Den danske piken er løselig basert på den sanne historien om den danske kunstneren Einar Wegener, som var den første mannen som gjennomgikk en kjønnsskifteoperasjon. Den er nydelig skrevet, original og rørende, og handler vel så mye om hvordan personene rundt Einar opplever og lever gjennom denne transformasjonen, som Einars egen endring.  


Denne boken er jeg meget spent på.
Svanesøstrene
Når en fugl flyr inn i et vindu i Spring Green, Wisconsin, får søstrene Milly og Twiss besøk. Twiss lytter til fuglens hjerteslag og finner ut hva som kan gjøres for å redde den. Milly lytter til hjertets anliggender hos menneskene som har bragt fuglen til dem. De to ugifte søstrene har viet sitt liv til å være reddende engler for fugler og mennesker. Men en gang for lenge siden, sommeren 1947, da visste ikke Milly og Twiss noe om å reparere det brukne og vonde. Det var sommeren faren deres hadde en ulykke, moren endelig kom til en erkjennelse, fader Rice erklærte at Gud ikke finnes og stakk av til Mexico, og Milly forelsket seg i en gutt som het Asa. Men det som likevel var vanskeligst å glemme, skjedde da kusinen Bett kom på besøk fra en by kalt Deadwater, og forandret livene deres for alltid.
Denne boken kom jeg tilfeldigvis over og syntes den virket som noe jeg kan like å lese.
 
Jakthundene
William Wisting suspenderes og settes selv under etterforskning mistenkt for å ha fabrikkert bevis. Han var etterforskningsleder i en av landets mest medieomtalte straffesaker, da unge Cecilia Linde ble drept. Nå, 17 år senere, har det kommet for en dag at bevisene som felte gjerningsmannen var forfalsket. Mediene værer nytt blod. Wisting har brukt hele sitt yrkesliv på å jakte på forbrytere. Nå er det han som er byttet, og han må arbeide på egen hånd og i skjul for å finne ut hvem av deres egne som konstruerte det falske beviset, og hva som egentlig skjedde den gangen. Han får hjelp av journalistdatteren Line, men også fra svært uventet hold. Så forsvinner en ny, ung kvinne. Det blir starten på et nervepirrende kappløp.
Jeg er egentlig litt usikker på om  jeg kommer til å lese denne nå i høst og det har absolutt ingenting å gjøre med at den ikke virker spennende. Det har seg slik at dette er den eneste boken med unntak av » Den eneste ene» jeg har av forfatteren og det hadde vært moro og begynt fra begynnelsen selv om det sikkert går fint å lese de uavhengig av hverandre.
Dette var noen av bøkene jeg ser for eg at jeg kommer til å lese når høstmørket setter inn.  Hvilke planer har du for bokhøsten 2012?
 

18 kommentarer om “5 bøker jeg gleder meg til å lese i høst

 1. Mine leseplaner i høst tror jeg vil strekke seg langt utover vinteren, men planene er der uansett.

  På bordet, klar til «take off» ligger James Redfields 12. innsikt. Etter å ha lest alle de andre bøkene hans syns jeg jeg må ta med denne også. Den ser lettlest og grei ut:

  «Verden går den veien den kollektive bevissthet velger. Det er vi som er den kollektive bevissthet. Beslutningens time er nå. James Redfields bøker har vunnet lesere verden over. Millioner har åpnet seg for den åndelige innsikten i Den niende innsikt, Den tiende innsikt og Shambhalas hemmelighet og tatt til seg den veldige kraften forfatteren formidler gjennom sin omfattende kunnskap om samfunn og åndelighet kombinert med stor fortellerglede og -evne. Nå, i en tid der politisk korrupsjon og økonomisk ustabilitet vokser og spenninger mellom religioner verden over ser ut til å være på vei inn i en stadig mer truende fase, bygger James Redfield på sine tidligere innsikter og gir oss et nytt åndelig eventyr som gjør inntrykk. Også i denne boken følger vi helten fra de tidligere bøkene og hans gode venn Wil på en farefylt og omfattende jakt på kunnskap og sannhet som kan redde menneskeheten, i form av et mystisk dokument som er oppdelt og spredt over store deler av verden, og som skal beskrive en ny tilnærming til åndelighet for hele menneskeheten på tvers av trossystemer. I jakten på de løse fragmentene som vil avdekke budskapet i sin helhet møter de to mektige politiske krefter og religiøse ekstremister som stiller seg i veien for de åndelige avsløringene. Ikke alle er like interessert i å få offentliggjort og formidlet den enorme betydningen innholdet skal ha for menneskeheten. Står verden til å redde? Vil mange nok ta riktig beslutning?

  …forts….

  Liker

 2. Lenger bort på bordet ligger Sadie Jones «små kriger» som du tipset meg om:

  «Nydelig håndverk i brutal roman om de mange små kriger.» Cathrine Krøger, Dagbladet England på 1950-tallet: Hal Trehern er en ung soldat med en lysende karriere foran seg. Da Hal blir stasjonert på Kypros, følger hans vakre kone Clara og de små tvillingjentene motvillig med. For Kypros er et barskt sted å være for en liten familie. Britene forsvarer kolonien mot standhaftige kyprioter som med alle midler kjemper for en union med Hellas. For sent oppdager Hal at han står i fare for å miste alt: militæret, landet han elsker, ekteskapet. Er det for sent å rette opp? Sadie Jones er født og oppvokst i London, hvor hun bor sammen med mannen og barna. Hennes første roman, Utskudd, fikk fantastiske anmeldelser og en rekke priser da den kom ut i 2008 (Gyldendal, 2009) og rettighetene ble solgt til en rekke land verden over. Små kriger er Jones' andre roman og også denne har fått fantastiske anmeldelser.«? genialt om mennesker i kamp med både ytre fiender og egne følelser.»Jon Åge Fiskum, Trønder-Avisa«? rett på sak, uten dekor, uimotståelig dynamisk og enormt mektig ?» Independent on Sunday Om Sadie Jones på engelsk wikipedia»
  Deretter blir det et par bibliotekbøker som jeg har booket meg på ventelist:

  Kjærlighetens historie av Nicole Krauss

  «I en nedslitt leilighet i New York prøver Leo Gursky å overleve litt til. Hver kveld banker han på radiatoren for at naboen over skal høre at han fortsatt lever.Men livet hans har ikke alltid vært slik. For seksti år siden bodde han hjemme i Polen, der han forelsket seg og skrev en bok. Kjæresten mistet han da hun flyktet til Amerika rett før krigen. Boken ble også borte. Men uten at han selv er klar over det, har den overlevd: Den har krysset hav, blitt overlevert mellom generasjoner, og forandret liv. Fjorten år gamle Alma er oppkalt etter en person i denne boken. Etter at faren hennes døde, er hun fullt opptatt med å finne en ny kjæreste til moren, holde styr på en lillebror som tror han er Messias, og ta utførlige notater i et hefte hun kaller Hvordan overleve i villmarken, Bind tre. En dag dukker det opp et mystisk brev i posten, og Alma begir seg ut på jakt etter sin navnesøster. Personene i Kjærlighetens historie er mennesker man blir glad i. Hver for seg sysler de med gåter som på bemerkelsesverdig vis er forbundet med hverandre. Nicole Krauss har skrevet en medrivende og imponerende sammensatt roman om mennesker som har blitt avkuttet fra sin fortid, og som på hver sin pussige, rørende måte forsøker å få livet til å henge sammen»

  og

  Liker

 3. og

  «Jeg nekter» av Per Petterson

  Jeg er nesegrus beundrer av de andre bøkene hans og venter med spenning på denne:

  «To menn møtes tilfeldig en tidlig morgen på brua over til Ulvøya i Oslo. Tommy og Jim. De har ikke sett hverandre på femogtredve år, men en gang hadde de vært venner så langt tilbake de kunne huske. Et vennskap like naturlig som å puste. Men hva skjer hvis den ene plutselig får det for seg at et vennskap må fortjenes? Og i dag: Jim står og fisker på brua, og Tommy kommer kjørende i sin nye Mercedes. Er det ikke rart, sier han, at ting kan bli sånn, omvendt. Fortid møter nåtid i det døgnet vi følger dem, tidlig i september, 2006.

  Og så:

  «De som beveger verden» av Ayn Rand

  Denne kolossen, som jeg har et veldig ambivelant forhold til, har plaget meg lenge der den står og påminner meg om at jeg burde lese den jeg også. Damen var jo fascinerende gal.

  Hvem er Johan Galt? Dette spørsmålet åpner denne boken, som er en gigant i verdenslitteraturen og et flammende forsvar for enerne, de som bringer verden videre. Ayn Rand fletter sammen en medrivende intrige med ingredienser som etikk, metafysikk, politikk, økonomi og sex. Resultatet er en kunstnerisk kraftpresentasjon som har fascinert millioner av lesere verden over siden boken utkom i 1957. De som beveger verden er favorittboken til mange av verdens mektigste mennesker, bl.a. Vladimir Putin, Margareth Thatcher og Alan Greenspan. ……. og gærningen vi nettopp dømte til 21 års forvaring.

  altfor langt innlegg, men like lang hilsen fra Ellen 😉

  Liker

 4. Det går helt fint:-) Skal notere meg disse for det var flere som virket meget interessante. Utskudd av Sadie Jones har jeg stående og ikke lest og jeg skal skaffe meg » Små kriger» også, eller kanskje jeg skulle blitt flinkere til å låne på biblioteket?Tusen takk for mange fine boktips Ellen:-)

  Liker

 5. Vet ikke om du har lest noe av Marina Fiorata før, eller hadde du lest Glassblåseren fra Murano som meg? Liker måten forfatteren skriver på. Svanesøstrene ble jeg tilfelsigvis klar over etter en runde på nettet i dag. Tror ikke noen av oss skal ha noen problemer med hva vi skal få lest løpet av høsten. Ha en fin kveld Isabella:-)

  Liker

 6. Gøy å se hvilke bøker andre velger blant havet av nye titler som kommer iløpet av høsten. Har Den danske piken liggende selv og gleder meg til å lese den.

  Liker

 7. Gled deg til Jakthundene. Leste den ut i helga som var, og den var kjempespennende. En av de beste krimbøkene jeg har lest på lenge og jeg er kresen:)

  Liker

 8. Jeg ser det er flere som nevner Sensommerdager, det har gitt meg lyst til å lese den. Den danske piken så også veldig spennende ut. Selv leser jeg Jakthundene akkurat nå og den kan du glede deg til 🙂
  Ønsker deg en fin leseuke!

  Liker

 9. Tusen takk for det Astrid Terese:-)Sensommerdager i likhet med den danske piken er bøker jeg er spent på og som jeg gleder meg til å lese. Jakthundene må også leses her snart, det spørs om jeg har tid til å lese de andre bøkene hans først.

  Liker

Kommentarer er stengt.