Smakebit på Søndag – 34: Martine – Jakten på rettferdighet

Ukene flyr som vanlig avgårde og det er igjen tid for den ukentlige Smakebit på Søndag som er en spalte fra Mari og bloggen Flukten fra virkeligheten. Den går ut på å dele noen linjer fra boken du leser i med andre, deretter linker du innlegget ditt inne på siden til Mari og på den måten kan man oppdage noen nye bokskatter og kanskje oppdage en helt ny blogg, genialt ikke sant?

Jeg holder fremdeles på med Fortellingen i Fiolinen og siden jeg har delt noen linjer fra den før,  skal jeg dele noen linjer med dere fra den andre boken jeg leser, nemlig Marianne Vikås sin bok om Martine som ble brutalt voldtatt og drept i London i 2008.

Opprørende om drapet på en ung norsk student Fredag 14. mars 2008 går alarmen i et studentkollektiv i London. Den 23 år gamle Martine Vik Magnussen gir ikke lyd fra seg, og stadig mer desperate venninner sender henne meldinger på Facebook: «Hvor er du? Kommer du hjem?» Meldingene blir aldri lest, for Martine ligger voldtatt og kvalt i en kjeller midt i byen. Inntullet i Farouk Abdulhaks laken. I Martine. Jakten på rettferdighet kaster journalist Marianne Vikås nytt lys over saken. Hun følger den livsglade Martines siste dramatiske timer, oppveksten på Nesøya i Asker og familiens sorg over å miste en datter og søster på verst tenkelig vis. Vikås beskriver også Odd Petter Magnussens utrettelige kamp for rettferdighet for sin datter og for at myndighetene i Jemen skal utlevere rikmannssønnen Farouk Abdulhak, foreløpig beskyttet av en mektig far og manglende utleveringsavtaler.

 Jeg har brukt noen dager på denne for det er  meget rystende  lesing og jeg skal dele noen linjer med dere fra side 41 i boken selv om jeg har kommet endel lengre enn det.

I jentekollektivet hadde de utarbeidet det som de selv kalte «kjøreregler». Det gikk ut på at man alltid skulle si ifra hvor man dro. Glemte man å gjøre det om natta, var første bud å ringe eller sende melding når man våknet. Selv hadde Martine alltid vært flink til å følge disse reglene, og dersom noen av de andre jentene slurvet,hadde hun pleid å være streng etterpå. Derfor fikk ikke Nina og Thale dette til å stemme. Det hadde gått for mange timer hvor Martine hadde hatt muligheten til å si ifra hvor hun var. Hun hadde riktignok ikke mobiltelefon, men hun var jo helt sikkert sammen med noen som hadde en hun kunne låne.Der hun var, fantes det helt sikkert en datamaskin som hun kunne bruke for å sende et livstegn via Facebook eller e-post. Bekymringen lå der som en vond klump i magen,men de prøvde å ikke overdramatisere situasjonen heller. Martine kom nok snart hjem. Alt tilsa at hun var sammen med Farouk et eller annet sted, for det var jo ham hun hadde blitt sittende igjen med på Maddox. De to hadde kjent hverandre i over et år, så Martine var i alle fall i trygge hender, trøstet venninne seg med.

Har du lyst til å dele noen linjer fra boken du leser i med andre eller har du lyst til å se andre sine smakebiter, så kan du gjøre det her.

HA EN FIN SØNDAG!

39 kommentarer om “Smakebit på Søndag – 34: Martine – Jakten på rettferdighet

 1. Kjenner det kryper i meg når jeg leser smakebiten din – blir blandet opplevelse ved at jeg får veldig lyst til å lese boken, samtidig ikke, fordi det er en forferdelig tragedie.

  Takk for smakebiten!

  Ha en fin søndag!

  Liker

 2. Det er en tragedie det som skjedde og en kan jo bli mildt sagt forbannet av at gjerningsmannen kan rømme fra et hvert ansvar.Boken er veldig interessant og tar mye for seg det som har skjedd i etterkant, i kampen med å få Farouk Abdulhak tatt.
  Ha en fin dag du også!

  Liker

 3. Jeg må velge vekk denne ttpen bøker. Jeg klarer bare ikke lese dem, eller jeg blir for opprørt og lei meg. Smakebiten din var veldig sterk i dag!
  Ønsker deg en god søndag!

  Liker

 4. Den må leses i små doser ad gangen og det er sterk kost, man blir opprørt og forbanna og selvfølgelig trist.Boken tar for seg mye av det som skjedde i etterkant og om kampen for rettferdighet.Håper han blir tatt en dag og må stå til ansvar for det han har gjort.

  Ønsker deg også en fin dag,Astrid Terese!

  Liker

 5. Utrolig sterk smakebit, og hjerteskjærende å tenke på at det virkelig har funnet sted! Ønsker deg en flott søndag, klem fra Anette 🙂

  Liker

 6. Boken er tøff å lese,men også veldig spennende med hensyn tingene som skjer i etterkant, men håper at han må stå til ansvar til slutt. Ha en super Søndag Anette:-)

  Liker

 7. Dette er for meg en sak som har fått så mye oppmerksomhet i media at den ikke på noen måte frister meg å lese. Vi vet jo at kvinner voldtas og drepes HVER dag uten at noen kan løfte en finger for å gjøre noe med det. Jeg orker rett og slett ikke å engasjere meg i enkeltsaker uansett hvor jævlig de måtte være. Nå har heldigvis gjerningsmannen gått med på å stilles for retten i Jemen, men det blir jo bare en farse. De kan ikke dømme han for dette mordet. Det må gjøres på britisk jord.
  Jeg forstår likevel godt at Martines nærmeste har behov for å ytre seg i bokform, og det er godt for alle de kvinner som ikke har et «talerør» etter å ha blitt ødelagt eller drept.
  UFF!
  Ellen

  Liker

 8. Opprørende og trist sak dette, og det samme vil nok gjelde for leseopplevelsen og tenker jeg.. Jeg har boka liggende, men har ikke fått lest den etter at jeg fikk den tidligere i sommer. Men den kan nok passe fint som høstbok ser jeg for meg.
  Takk for smakebiten, og ha en fin søndag! 🙂

  Liker

 9. Dette er en god bok, leste den tidligere i år. Meget tragisk sak.

  Takk for smakebiten, og ha en fin dag videre.

  Liker

 10. Jeg har ikke lest så mye om denne saken i media og for meg virket det interessant å få med seg. Ser også den at dette er noe som dessverre skjer hver eneste dag rundt om i verden og det er fælt. Jemen sies jo å være at av verdens mest korrupte land og det sier jo seg selv at en rettsak der nede kun blir en farse.

  Liker

 11. Tusen takk for det:-) Jeg leser den i små doser ad gangen så jeg er ikke mer enn halvveis i boken, jeg syntes den er veldig interessant selv om det er grusomt det som skjedde. Ha en fin Søndag!

  Liker

 12. Jemen er korrupt ja, men i og med at forbrytelsen er utført på britisk jord, kan ikke Jemen stille han til ansvar for annet enn å ha rømt, gjemt seg, nektet skyld, løyet osv…Om de kunne ha dømt han for mordet, ville han ha fått dødsstraff.Da står vi overfor et nytt dilemma, ønsker vi det? Personlig ønsker jeg vel alle som dreper kvinner å lide et like stort helvete, men jeg er jo imot dødsstraff.
  Beklager, det var jo boka vi skulle snakke om – ikke mitt raseri overfor bestialske menn…
  Ha en «snill» søndag. Jeg skal vaske hus! Ellen

  Liker

 13. Alt i orden Ellen,er imot dødsstraff jeg også så jeg har vel ikke et ønske om at han og andre som har gjort det samme skal lide samme skjebne selv om mange gjør seg «fortjente» til det. Men det burde være utleveringsavtale mellom alle land når en slik alvorlig forbrytelse er gjort, men hvem kan tvinge alle land til å godta en slik avtale? Det går jo heller ikke,men jeg blir sint fordi han kom seg så lett unna og det virker som han aldri kan ta ansvar for ting han har gjort fordi faren betaler ham ut av «situasjonene» han kommer i.Nei, du får vaske hus,jeg må pakke litt klær for minstegutten skal på fjelltur i morgen og overnatte i en hytte på fjellet. Håper det blir forholdsvis tørt vær. Ha en fin dag og kos deg med vaskingen:-)

  Liker

 14. Nei,han er ikke det. Det siste er at han kanskje skal bli stilt for retten i Jemen men der kan han ikke bli dømt for selve drapet.Ja, man kan bli fly forbanna med mindre…

  Liker

 15. For en trist smakebit om en tragisk sak. Virker som en velskrevet bok, men jeg tror jeg skal hoppe over den rett og slett pga temaet.

  Ha en fin dag videre. 🙂

  Liker

 16. Boken er veldig bra skrevet og jeg håper forfatteren kommer til å skrive flere bøker.Dette er nok kanskje ikke for alle å lese og det er tøff lesing.
  Ønsker deg også en fin dag videre!

  Liker

 17. Det här är en sån där bok som verkar viktig, får en att fundera. Men också oerhört jobbig att läsa just därför. Bara smakbiten är påfrestande – varje förälders mardröm!

  Liker

 18. Det var en trist smakebit, særlig når vi vet det grusomme utfallet. Jeg fulgte dårlig med saken når den stormet over media, så jeg kunne godt tenkt meg å høre mer om den i etterkant. Egentlig rart det er så lett å komme seg unna et mord, skjønner dette må være utholdelig for familien. Blir rasende bare av å tenke på det. Håper han får sin straff.

  Ønsker deg en flott søndag Beathe!:)

  Liker

 19. Helt tragisk og grusom sak, og sikkert en like sterk bok. Litt usikker på om jeg vil lese den eller ikke, for jeg blir så personlig engasjert i slike historier. Vi får se.. Bra du forteller om den i alle fall, Beathe!

  Liker

 20. Dette må jo være foreldres verste mareritt uten tvil og at det skal være så enkelt å komme seg unna. Boken er godt skrevet men selvfølgelig er det mange inntrykk som må fordøyes og det tar litt tid å komme seg gjennom boken.

  Liker

 21. Det gjorde jeg også og derfor ville jeg lese denne boken. Man kan jo bli eitrande galen, sint og frustrert over at det er så lett å komme seg unna det verste en kan gjøre mot et annet menneske. Han virker som en person som vrir seg unna ethvert ansvar og faren betaler han ut av situasjoner. Rystende lesing er det.

  Liker

 22. Det er en meget sterk bok,interessant også. Jeg leste ikke så mye om denne saken når denne saken var ny, derfor fristet det veldig å få lest den nå. Det er nesten ikke til å unngå i bli engasjert for man blir jo steikande sint på han der f….. fyren og at det skal være så lett å komme seg unna,det er nesten helt utrolig at det gikk an.

  Liker

 23. Jeg synes boken var veldig god, og den ga innblikk i flere sider av norsk diplomati man ikke visste mye om fra før. Forfatteren har gjort en særdeles god jobb synes jeg.

  Liker

 24. Jeg har fått med meg at du har lest en del bøker med tema fra virkelige (og rystende) hendelser i år. Jeg beundrer deg, for dette er virkelig en type bøker man blir klokere av å lese. Men etter at jeg selv fikk barn har jeg måttet ta en pause fra denne type bøker. Det blir for nært. Desto bedre er det med smakebiter og omtaler: Selv om man ikke selv leser boken får men et fint inntrykk av den:) Ha en fin dag!

  Liker

 25. Tusen takk for fin tilbakemelding:-) Det har blitt endel slike bøker akkurat i år,og de er interessante og tøffe å lese. Har selv tre tenåringsbarn og jeg orker ikke tenke på om noe slikt skulle skjedd med dem. Deler av Martine boken er rystende lesing men den er også veldig informativ og den tar for seg «rettsystemet» de har i Jemen. En bok jeg kan anbefale.

  Liker

Kommentarer er stengt.