Bokanmeldelse – Det fine som flyter forbi av Ida Løkås

Forlag: Schibsted
Tittel: Det fine som flyter forbi
Forfatter: Ida Løkås
Format:Innbundet
Sideantall:
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar

Litt om boken

Little Venice, London. 14 år gamle Jamie vokser opp på feil side av elva. «Ingenting skjer her», tenker han, men det er ikke sant. I løpet av noen dirrende varme sommeruker må Jamie ta dramatiske og voksne valg.

En språksterk og annerledes debutroman.

Litt om forfatteren

Ida Løkås er født i 1985 i Bodø, men oppvokst i Stavanger. Hun har en mastergrad i skrivekunst fra Kingston University i London. Hun vant  Schibsted forlags romankonkurranse i 2011.

«Det fine som flyter forbi» er hennes første roman.

EN  MEGET OVERBEVISENDE ROMAN AV IDA LØKÅS

 

Jamie er en tretten, snart fjorten år gammel gutt som vokser opp i little Venice, et belastet trygdeområde utenfor London. Han bor sammen med moren som jobber døgnet rundt for å få endene til å møtes. Det blir sjelden laget middag og Jamie spiser for det meste cornflakes. Når sommerferien tar til og de fleste har dratt på ferie, henger Jamie sammen med Charlie. De røyker og drikker og ser etter jenter og helst litt eldre jenter.  De kjeder seg for det skjer ikke noe som helst.

Jeg legger meg i senga og stirrer i taket. Det er noe med sommeren som får hodet til å virke lettere enn vanlig. På skolen blir man ufrivillig en magnet som tiltrekker seg ubrukelig informasjon. Når skal man liksom få bruk for å vite kvadratroten av pi? Jeg ser for meg at alle de unødvendige faktaopplysningene fester seg med sugekopper på innsiden av kroppen min. Årstall setter seg fast mellom tennene, og navn på hovedsteder og kjente personer klistrer seg til ørevoksen. Men siste skoledag begynner alt jeg har lært å sive ut av meg, og jeg vedder på at når alt er borte, kommer jeg til å veie mindre.

Moren har hatt mange kjærester  opp gjennom årene,men ingen av forholdene har holdt. Tommy, den nåværende kjæresten og samboeren til moren, er en ufordragelig type som liker best å sitte i sofaen og drikke øl og se på tv. Jamie holder seg for det meste unna leiligheten når moren ikke er hjemme og særlig etter at han fikk bank av Tommy.

Etterhvert stifter Jamie, ganske tilfeldig bekjentskap med en eldre mann,Mr. Allen, som bor i samme blokken som dem. Han møter også en eldre jente som han blir forelsket i og han beveger seg ut på ukjent farvann.

Denne boken er lettlest og har ikke så veldig mange sidene. Språket er flytende og forfatteren har  på en unik måte klart å sette seg inn i tanker og følelser til en 13-14 års gammel gutt og klarer å formidle dette videre til leseren. Noe jeg tror det ikke er alle forunt å klare, om en er en ung dame på 27 år. Det er en troverdig historie om en vanskelig tid for mange, for man er ikke barn og ikke helt voksen heller med de forpliktelser det fører med seg. Boken har en sårhet over seg og er litt trist.
Jeg forstår godt at Ida vant den romankonkurransen i fjor  for det er ikke tvil om at hun er et naturtalent,og har en unik fortellerevne.

Jeg er sikker på at vi kommer til å høre mer fra Ida i tiden som kommer og jeg kjenner at jeg gleder meg til neste bok!

( Pluss )

18 kommentarer om “Bokanmeldelse – Det fine som flyter forbi av Ida Løkås

 1. Gleder meg også veldig til å lese denne boken, tror det blir en fin leseopplevelse:) og jeg skal ikke vente så alt for lenge til jeg starter med den, for den er høyt oppe på leselisten min:) Ønsker deg en flott dag Beathe:)

  Liker

 2. Denne omtalen var virkelig fin, godt jobbet 🙂 For øvrig er jeg så betatt av den vakre tittelen på boken, at jeg går rundt og tenker på den uforholdsvis ofte… hver dag. Skal så absolutt lese denne boken!

  Liker

 3. Fin omtale. Nå er jeg enda mer spent på å lese boka selv; den ligger i bokhylla og gløtter bort på meg. Har hørt mye bra om den de siste dagene. Spørs om den blir med meg ut i sola i dag… 🙂

  Liker

 4. Jeg leste et intervju med forfatteren der hun fortalte at hun valgte å skrive om noe hun i utgangspunktet ikke kjente til – som en motreaksjon på rådet om å skrive om noe som er inspirert av eget liv.

  Det er imponerende at hun overbeviser med fortellerstemmen til en 14 år gammel gutt, det tyder jo på et hun er en virkeligdyktig forfatter:-) Jeg gleder meg til å lese den selv. Takk for god omtale, Beathe!

  Liker

Kommentarer er stengt.