Bokanmeldelse : Fuglehotellet av Tiger Gartè

Forlag:Tiden
Tittel: Fuglehotellet
Forfatter:Tiger gartè
Format:Leseeksemplar
Sideantall:265
Utgitt: Blir utgitt i Oktober 2012
Utfordring: 100 bøker på 1 år.
Kilde: Fått i gave av forfatteren

Litt om boken

Etter et langt og tungt liv som arbeidskar på aluminiumsverket, dør Bår Meldal og etterlater seg et uklart ettermæle. Fem år senere reiser barnebarnet Tor tilbake til Øra for å ta seg sommerjobb på Verket og bo hos bestemora Lily, enken etter Bår. Tor sitter med følelsen av at han aldri fikk lære bestefaren ordentlig å kjenne, og han ønsker klarhet i hva som egentlig skjedde den kvelden Bår døde. Sommeren på Verket skal vise seg å bli utfordrende på flere måter, og Tor må kjempe for å klare seg i det tøffe miljøet. Samtidig tegner fortellingene til Bårs tidligere kolleger og venner et stadig mer komplekst bilde av bestefaren. Et bilde Tor gradvis blir tvunget til å forholde seg til, selv om han ikke alltid liker det han ser. 

Boken er basert på forfatterens egne opplevelser.

Litt om forfatteren

Tiger Gartè ble født  i 1982 i Surnadal,Møre og Romsdal. Han er i tillegg til å være forfatter redaktør i forlagshuset Juritzen.
Han debuterte som forfatter i 2007 med oppvekstromanen Burnout som han mottok  bokklubb-prisen for i 2008 ( sammen med Jo Nesbø )
I 2009 ga han ut krimromanen Mr. Mike, som har handling fra Trondheim.

EN AV DE VAKRESTE BØKENE JEG HAR LEST I ÅR!

 

Boken starter med at Tor Meldal har tatt seg sommerjobb ved det samme aluminiumsverket som bestefaren, Bår, i sin tid hadde jobbet på i mange år, før han ble gammel og sjukdommen tok knekken på han. Det skal vise seg at miljøet ved verket er knalltøft og det får Tor snart merke. Flere av dem som jobber der kjente bestefaren hans og kan fortelle historier om Bår som Tor ikke hadde hørt før. Nettopp dette med å komme nærmere bestefaren, lære han bedre å kjenne er litt av meningen hans med denne sommerens opphold i Øra. Vite hva som skjedde da bestefaren døde.

– Du bad mannen om å ta med seg jekken og dra til helvete,seier disponenten så strengt han kan, og ser temmelig ille til mote ut.
-Jaha,seier Bår.
-Eg vil kanskje at du ber om orsaking,seier disponenten og ser ned på skoa sine igjen. Han veit nok at han må statuere eit eksempel. Trass alt kan den fornærma Kvalrossen finne på å gå til storsjefen sjølv, og da er disponenten òg ute i hardt vêr.
Bår ser opp på disponenten igjen. Med eit temmeleg slukøyra uttrykk.
Så vender han blikket mot Kvalrossen . Smiler hundre prosent falskt.
-Du, seier han til Kvalrossen.- Den reisa eg bad deg om å dra på…..Du kan godt avlyse ho.

Tor bor hos bestemoren Lily disse sommerukene han jobber på verket som de kaller det for.
Forfatteren forteller så levende at det er akkurat som jeg sitter der sammen med dem og spiser Lilys lasagne.
 Boken drives frem av ulike stemmer og forfatteren klarer på en aldeles utmerket måte og veksle mellom disse. Forfatteren tar oss tilbake til Bårs barndom såvel som sin egen og historiene er både vakker og trist på en gang. Jeg har flirt,felt tårer og blitt forbanna underveis på denne reisen, en reise jeg ikke ville skulle ta slutt. En vakker bok om sorg på tvers av generasjoner, en bok som rører deg langt inn i sjelen.
Dette er mitt første møte med Tiger Gartè, det blir neppe det siste.

Jeppers peppers, denne boken vil du lese!

Terningkast

12 kommentarer om “Bokanmeldelse : Fuglehotellet av Tiger Gartè

  1. Kjempefin anmeldelse, Beate! Vi har et anmeldereksemplar her på jobben, ser jeg, så skal ta en nærmere titt på denne boka. Anmeldelsen pirret virkelig nysgjerrigheten min! Jeg har jo hørt om Garté, men ikke lest noe av ham. Kanskje hans tur snart?

    Liker

  2. Tusen takk for det,Karen:-)Hyggelig at dere likte den,håper bare jeg har klart å ytt den den rettferdigheten den fortjener. Jeg falt pladask for boken,sånn er det bare og det mener jeg av hele mitt hjerte. Selv om det kanskje høres klisjè aktig ut.

    Liker

Kommentarer er stengt.