Bokanmeldelse – Mississippi av Hillary Jordan

Forlag:Pax
Orginal tittel: Mudbound
Norsk tittel:Mississippi
Forfatter: Hillary Jordan
Oversetter:Benedicta Windt-Val
Format:Innbundet
Sideantall:294
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde:Leseeksemplar

Litt om boken

Byjenta Laura McAllan flytter med ektemannen Henry til en avsides gård i Mississippi i 1946. Henry elsker jorda, men Laura sliter med å finne seg til rette, ikke minst fordi hun må bo under samme tak som sin hatefulle svigerfar. Da Henrys bror Jamie og den svarte nabogutten Ronsel vender hjem fra krigen, endrer livet seg. I Jamie finner Laura en som ser henne, men i et lokalsamfunn preget av dyp rasisme vekker Jamie også forakt og frykt på grunn av sitt vennskap med Ronsel. Og da Laura forstår hva som er i ferd med å skje med familien, har Ku Klux Klan allerede trådd ut av skyggene. I Mississippi forteller Hillary Jordan medrivende og uhyre sterkt om forbudt kjærlighet, vennskap og hat i et Sørstatene etter Purpurfargen og forut for Barnepiken og Bienes hemmelige liv.

Litt om forfatteren

Forfatteren vokste opp i Texas og Oklahoma og jobbet som tekstforfatter inntil hun debuterte med boken Mississippi. For denne romanen har hun vunnet  The Bellwether priza for fiction som er grunnlagt av forfatteren Barbara Kingsolver. Hun har gitt ut en ny bok som heter «When she woke.»

EN STERK OG TANKEVEKKENDE ROMAN!

 

  Denne boken kommer garantert til å bli blant favorittene mine i år for dette var veldig bra!
Handlingen foregår  i sørstatene på 40 tallet hvor bomulls plantasjer og raseskillet råder med ku klux klan ulmende i bakgrunnen.
Fortellingen starter med at brødrene Henry og Jamie skal grave ned et lik og kommer over en eldre slavegrav. Det er gjørmete og fælt og regnet høljer ned.

Laura er gift med Henry og sammen har de døtrene Amanda Leigh og Isabelle. Når Henry presenterer plantasjen deres, som han stolt gir navnet Solbakken, fnyser Laura og svarer «Gjørmehølet» og nettopp det ble plantasjen hetende.Bygningene var gamle og litt ødelagt, hovedbygget hadde kun to små rom og det var utedo. Med på lasset fulgte også hennes rasistiske svigerfar Pappy som ikke løfter en finger for å hjelpe til med noe som helst.
Dette livet ble ikke som forventet og slett ikke som byjenten Laura var vant med, men etter at hun fikk hjelp i huset av en neger ved navn Florence, ble det litt bedre. Florence er gift med forpakteren på gården, Hep Jackson.

«Fordømte niggere,» sa Orris. «De flytter nordover og lar folk sitte igjen uten mulighet til å få frem en avling. Det burde vært en lov mot det.»

«I min tid lot vi dem ikke dra,» sa Pappy. «Og de som prøvde å snike seg avgårde midt på natta, fikk angre på det.»

Raseskillet som var på denne tiden kommer tydelig frem i denne boken, hvor negre måtte gå ut bakdøren når de gikk ut av butikkene, de kunne ikke være ute etter at det var blitt mørkt. Hvite og fargede kunne overhodet ikke være venner eller kjærester. Dette var ting som fikk store konsekvenser om det ble oppdaget.

Ronsel Jackson ,sønnen til Hep og Florence Jackson kommer hjem når krigen har tatt slutt og får litt problemer med å tilpasse seg livet i Mississippi. Han får etterhvert god støtte av Jamie, Henry`s bror, når han kommer hjem for å bosette seg hos familien McAllan etter at han har vært i krigen.
Laura får også støtte og forståelse fra Jamie og hun føler at han ser henne bedre enn det Henry gjør.Jamie på sin side kan ikke forstå hvorfor Henry absolutt skal bosette seg på plantasjen enda han vet at konen ikke kan fordra det livet.

Boken fortelles gjennom seks ulike stemmer og disse er: Laura, Henry, Hep, Florence,Jamie og Ronsel. Likevel føler jeg at det er Laura som er hovedpersonen i boken.Språket er enkelt og rett frem.
For meg kunne dette vært en fortelling basert på en sann historie, dette kunne skjedd i virkeligheten og noe har nok dessverre også hendt i virkeligheten. Det er troverdig og jeg kjøper historien.
Jeg ble sint og frustert når jeg tenker på den behandlingen enkelte mennesker fikk, kun fordi hudfargen var annerledes.
Om boken ikke tok meg med storm fra første side så ble jeg bergtatt etterhvert som historien skred frem. Anbefales!

Terningkast

15 kommentarer om “Bokanmeldelse – Mississippi av Hillary Jordan

  1. Jeg kan ikke si annet enn «flott bok!» jeg heller, og jeg er – ikke så overraskende akkurat 😉 – enig i det du skriver jeg også. Denne har jeg lyst til å lese om igjen ved en senere anledning også.

    Liker

Kommentarer er stengt.