Bokanmeldelse – Historien om vakre Jente av Rachel Simon

Forlag:Silke forlag
Tittel:The story of a beautiful girl
Norsk tittel:Historien om vakre Jente
Forfatter:Rachel Simon
Oversetter: Lisa Vesterås
Sideantall:354
Utgitt: 2012
Utfordring: 100 bøker på 1 år.
Kilde:Anmeldereksemplar fra forlaget

 Fra Bokomslaget

1968, Pennsylvania, USA
Regnet pøser ned, og vinden uler gjennom trekronene. Det har allerede vært mørkt lenge da det plutselig banker på døren til Marthas hus. Hun bor alene, og tvilende bestemmer hun seg for å åpne. Utenfor står to fremmede. De sier ikke et ord, men skjelver av kulde og utmattelse, og det er noe ved dem som er annerledes.

Martha tar mot til seg og lar den vakre jenta og den mørkhudede mannen komme inn, og det er først da hun oppdager at kvinnen holder rundt et nyfødt spedbarn.
Martha vet ikke at både kvinnen og mannen har rømt fra en institusjon i nærheten og blir forfulgt. Da vaktene kommer til huset, gjemmer paret barnet uten at Martha merker det. Mannen klarer å flykte og forsvinner i stormen, mens den unge moren føres brutalt bort. Før hun slepes av sted, rekker hun å hviske én ting til Martha: ”Hold henne skjult …”

Min mening om boken

En stormfull kveld i 1968 får den pensjonerte lærerinnen Martha et høyst uventet besøk. Utenfor døren står et ungt par, søkk gjennomvåt og med et nyfødt barn på armen. Han er en mørkhudet døv mann og hun er en ung lys kvinne med veldig nedsatt taleevne. Martha gir dem mat og tørre klær og de steller barnet sitt og legger det i en kurv. De gjemmer seg oppe på loftet. Ikke lenge etter står politiet på døren og skal hente de to rømlingene, Lynni som kvinnen heter må bli med i politibilen, mens Homan (nummerførtito) klarte å rømme til skogs. Før Lynnie satt seg inn  i bilen hvisket hun til Martha at hun måtte love henne å ta godt vare på barnet som heldigivs ikke var blitt oppdaget av politiet.

«Det var tross alt en av universets lover. Foreldre passet på barna sine. Koner føyde seg etter mennene sine. Lærerne veiledet elevene sine. Og likevel: En mor hadde overlatt barnet sitt i Marthas varetekt.»

Lynnie ble deretter kjørt tilbake til den statlige Skolen, en institusjon for evneveike hvor hun hadde blitt plassert som liten jente av foreldrene sine.

Videre følger vi Marthas kamp for å beskytte Julia, som hun velger å kalle det vakre barnet,slik at hun kan holde løftet sitt til Lynnie. Hun reiser fra sted til sted og får hjelp av sine tidligere elever med husvære.

Vi får også et innblikk i hvordan det går med Lynnie når hun kommer tilbake til Skolen, et uhyggelig sted hvor det foregår mye som ikke tåler dagslys men ingen tør å fortelle noe… Lynnie får en god venn og støttespiller i en som heter Kate som jobber på Skolen. Hvert eneste år blir Lynni tilkalt til Kate`s kontor hvor det vanket kake og en bokgave. Kate lærte også Lynnie å snakke, noe hun egentlig ikke hadde lov til å gjøre.

Vi følger Homan på sin vandring på rømmen og vi blir kjent med personene han møtte på sin vei. Han bor i en periode på en gård med et Buddist ektepar og drømmer om den dagen han møter «vakre jente» og «den lille» igjen.
.
Boken er bygget opp slik at det veksler mellom Martha, Lynnie og Homan`s historier hele tiden og vi følger personene i perioden fra 1968 og frem til 2011.
Dette er en helt vidunderlig, gripende og vakker historie om vennskap og ikke minst om kjærligheten mellom to mennesker. Denne boken koste jeg meg med å lese og kan absolutt anbefale den videre selv om den kanskje kunne inneholdt litt færre skrivefeil, jeg syntes ikke det gjør noe for historien var veldig bra!

 Forfatterens hilsen til de norske leserne kan du høre ved å trykke på bildet!

3 kommentarer om “Bokanmeldelse – Historien om vakre Jente av Rachel Simon

Kommentarer er stengt.