Bokanmeldelse – Jenta som dykket inn i jordas indre av Sabina Berman

Forlag:Aschehoug
Tittel:Jenta som dykket inn i jordas indre
Forfatter:Sabina Berman
Sideantall:252
Utgitt:2011
Kilde:Anmeldereksemplar fra forlaget

Fra Bokomslaget

Isabelle drar tilbake til Mexico for å overta familiens tunfiskfabrikk etter at søsteren hennes er død. Gjemt i det forfalne huset i byen Mazatlán på Mexico-kysten finner hun en vanskjøttet og fortvilet jente. Isabelle forstår at det må være søsterens ukjente datter. Takket være Isabelles kjærlighet og utholdenhet lærer Karen, som blir jentas navn, å snakke, lese og skrive. Det eneste stedet Karen kjenner seg trygg, er i vannet blant fiskene. Og snart viser det seg at hun har enestående evner – noe som fører til stor fremgang for tunfiskfabrikken.

 Min mening om boken


Da Isabelle arvet  en tunfiskfabrikk i Mazatlàn i Mexico etter søsteren sin , så fulgte det med et hvitt herskapshus også. Når hun kommer til huset får hun seg litt av en overraskelse, for med huset følger det også en  autistisk jente ved navn Karen,som viser seg å være søsterens ukjente datter. Karen bor i kjelleren,har blitt vankjøttet og er uten språk. Hun misliker fysisk kontakt og følelsesregisteret hennes er begrenset.
Tjukka, hushjelpen får i oppgave å bade den gjennomskitne jenten for det var helt umulig å si hvilken hudfarge den lille jenten hadde. Arbeidet med å sosialisere den lille jenten starter og Isabelle og Karen utvikler et unikt vennskap. Karen lærer seg å snakke,skrive, lese. Veldig ofte har folk som er autistiske noen unike evner og Karen er intet unntak, hun har nemlig fotografisk hukommelse.

» Jeg mener,jeg vet jeg er treig i hjernen, i alle fall sammenlignet med standardmennesker. Jeg vet at i følge de mest standardiserte IQ-testene ligger jeg et sted mellom idiot og åndssvak, men jeg har 3 fortrinn og de er store.
1. Jeg kan ikke lyve.
2. Jeg har ingen fantasi. Det vil si at ting som ikke eksisterer, ikke plager med og ikke bekymrer meg.

3. Jeg vet at jeg bare vet det jeg vet, og det jeg ikke vet, som er uendelig mye mer, er jeg sikker på at jeg ikke vet.»

Karen elsker havet og tunfiskene som hun ofte svømmer i lag med. Underveis i boken trekker Karen ofte frem ulikhetene mellom Darwins lære som levde på 1800-tallet og den franske filosofen René Descartes som for de fleste er kjent som mannen bak utsagnet» jeg tenker, altså er jeg» og som levde på 1600-tallet.
Etter endt skolegang så begynner  Karen å jobbe på tunfiskfabrikken og  hun får være med sjømennene ut på fiske. Hun vokser seg opp til å bli en fremragende karrierekvinne og får utviklet evnene sine maksimalt.

«Jeg tok tak i skyggen på sjømannslua hans og kastet hele dritten på sjøen, og da mener jeg det portugisiske knøttet og ikke den fine hvite lua som tilhørte vårt selskap blue Tuna.»


Denne boken likte jeg veldig godt og det unike med denne boken er at den er skrevet fra autistiske Karens  sitt ståsted. Boken er meget underholdene og jeg tok meg i å flire mange ganger av Karens uttalelser og handlinger. En bok  jeg håper mange kan få anledning til å lese.
Om forfatterenSabina Berman ble født i Mexico City i 1956, hun  er journalist og har skrevet en rekke filmanus, lyrikk og prosa. «Jenta som dykket inn i jordas indre» er hennes romandebut.

10 kommentarer om “Bokanmeldelse – Jenta som dykket inn i jordas indre av Sabina Berman

  1. Så spennende og annerledes denne boken hørtes ut! SV: Å, så koselig! Og du har virkelig noe å glede deg til, jeg garanterer at du får ikke gjort stort annet enn å lese i helgen 😉 Fiiin lørdag til deg også 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.