Bokanmeldelse – Laken, løk og kokosmelk av Cèlestine Vaite

Hei

Denne fantastiske boken leste jeg i sommer.Den gir oss ett godt innblikk i kulturen på Haiti og ikke minst om forholdene mellom kvinner og menn. Historien i boken er spunnet rundt det kompliserte forholdet mellom mor-datter.

På nettet står det følgende om boken:

På Tahiti sier noen mødre at døtre er en velsignelse. Andre sier de er en forbannelse. Materena, profesjonell hushjelp og den beste sjelesørgeren på hele Tahiti, er vanligvis den som løser andres problemer. Men ikke akkurat nå; hun er like ved å kaste datteren Leilani på gaten. Hun betror seg til Mama Teta, Mama Loana og Jomfru Maria: Samme hva jeg sier og gjør, det blir alltid galt! Og som om det ikke skulle være nok å ha en opprørsk tenåring i huset, så drikker mannen opp lønningen, svigermoren stikker nesen i alt og selv aner hun en fremtidig svigersønn i horisonten.
Det er i hvert fall det slektningene sier. Og dem skal man jo høre på? En uimotståelig fortelling, fylt til randen av klokskap, galskap og to av de staeste kvinnene du noen gang har møtt!
Célestine Vaite er født og oppvokst på Tahiti. Laken, løk og koksmelk er hennes andre roman og den første på norsk. Den inngår i en trilogi om Materena og datteren Leilani, som nå verdenslanseres. «Laken, løk og koksmelk er en nytelse. Den eksploderer av vitalitet og sjarm.»

Dette er en søt og underholdene bok om hushjelpen Materena og hennes mann Pito fra tiden før de får barn frem til de får 3 barn.Historien i boken hopper frem ca 10 år.

Det finnes to bøker til i denne «triologien» hvor den ene av dem tar for seg den perioden i den første boken vi ikke får med oss.
En meget herlig og fornøyelig bok som er vel verd å få med seg.