Aldri være trygg av May Lis Ruus

Tittel:Aldri være trygg-Forfatter: May Lis Ruus-Format:Ebok-Sideantall:349-Utgitt: 2024-Kilde: Lånt på Bookbites

SKUFFENDE AVSLUTNING

Det var veldig kjekt å lese en krimserie fra egen bydel og jeg har fulgt May Lis Ruus sine bøker om barnevernspedagog Lise Lotte Mehl med stor iver og med denne fjerde boken er det på tide å ta farvel. Jeg har likt bøkene veldig godt selv om den forrige boken ikke gav meg det ubehaget under lesingen som de to første gjorde. Etter å ha lest denne avsluttende boken sitter jeg dessverre skuffet tilbake.

Boken starter med en prolog hvor vi blir «kjent» med seks navngitte ungdommer som fester oppe på Knappenfjellet og de blir vitne til den båteksplosjonen som skjedde i Grimstadvannet mot slutten av forrige bok. Handlingen deretter går for seg ca en måned etter vi tok farvel med dem sist. At boken nærmest plukket opp tråden igjen fra den forrige boken likte jeg veldig godt.

Lise Lotte rykker ut etter å ha mottatt en anonym bekymringsmelding om et beredskapshjem. Barna, Nilufer og Hamid, ble reddet av menneskesmuglere i forrige bok bor nå hos Arild og Linda Størksen. Innkalleren hadde registrert flere menn som kom til hjemmet etter midnatt og det var aktiviteter i husets kjeller. Ved første øyekast virket alt som normalt hos ekteparet når Lise Lotte var på besøk, men ganske snart slår det sprekker i fasaden…

Annemors leietaker, Gabriel Nygård, får ganske mye tid i denne boken. Han er en skikkelig ufordragelig og creepy type, og jeg forstår godt at Annemor vil ha ham ut av huset. På et tidspunkt søker han kontakt med noen på det mørke nettet og avtaler såkalt byttetjenester, han bestiller drap på sine barn mot at han tar livet av noen andre..

Lise Lotte havner som alltid i noens søkelys og denne gangen ble intet unntak, men denne gangen ble det litt over the top for å si det mildt. Og noe særlig mer fra handlingen vil jeg egentlig ikke si så det ble et kort handlingsreferat denne gangen, men det meste av det som skjer videre har en sammenheng så det blir dumt å si for mye om du som leser dette skal lese boken selv. Skjønt jeg må spoile litt lenger nede i innlegget.

På mange måter blir det trist å ta farvel med Lise Lotte Mehl etter fire bøker, det har vært veldig kjekt å lese krim fra egen bydel med hendelser som har skjedd nærmest rett utenfor stuedøren. Men på en annen måte kjenner jeg at det kan være greit at våre veier skilles, i hvertfall med tanke på hvordan utviklingen av de to siste bøkene har vært.
I min omtale av den forrige boken nevnte jeg at jeg ikke satt med det samme ubehaget jeg hadde gjort i de to første bøkene, det gjorde jeg ikke denne gangen heller. Det skyldes ikke mangel på driv eller hendelser for de står næmest i kø gjennom hele boken, men denne gangen gikk det på troverdigheten løs. Det ble rett og slett for mye av det gode, og da mener jeg selvfølgelig det vonde. At Lise Lotte blir utsatt for noe er jo ikke noe nytt, men denne gangen var det ikke måte på hvor mange som skulle være etter henne, og hvor mange som befant seg i dette kriminelle nettverket.
Jeg har behov for å utdype litt så om du skal lese boken selv så foreslår jeg at du hoppe over neste avsnitt.

Jeg har ikke brukt mer enn to ettermiddager på denne boken, May Lis Ruus er flink til å skape godt driv og fremdrift i bøkene sine. Jeg tror også at hun er vant med å produsere bøker i høyt tempo, gitt at hun har skrevet flere serier tidligere som blir utgitt med få ukers mellmrom. Likevel føler jeg at denne boken bærer preg av hastverk for her var det mange ting som skurret underveis, for denne leseren i det minste.

  • Uten at jeg vet med sikkerhet hvordan ting fungerer i virkeligheten, men at Tom kan styre med så mye og planlegge såpass som han gjør fra fengselscellen syntes ikke jeg er noe særlig troverdig. Nærmest som han skulle vært en mafiaboss eller noe.
  • At den steinrike forretningsmannen Berent Celius som vi hørte om i forrige bok og som var sjefen for hele imperiet plutselig viser seg å være farfaren til Lise Lotte og at han vil at hun skal arve hele(det kriminelle) imperiet. What? Og hvordan kan han ha tjent seg så rik og vært innblandet i de virksomhetene uten å vite at «alle ansatte» gjorde noe kriminelt. Her er det snakk om menneskehandel over en lav sko og han tror at de er i oppstartsfasen på en privat barnevernstjeneste? Han hadde jo mye kontakt med dem underveis, så dette finner jeg høyst merkelig.
  • Finner det også merkelig at han gir Annemor 850 000 som erstatning for det hun ble svindlet for av en ansatt hos ham, bare for å være snill liksom?
  • Jeg forstår ikke helt hvorfor vi får flere sider med en prolog og introdusert for en gjeng ungdommer på Knappenfjellet som blir vitne til båteksplosjonen men som vi ikke hører noe mer fra i resten av boken. Skjønner ikke poenget med det.

Det er et par andre ting også som skurret, men jeg stopper her.

May Lis Ruus har i denne serien tatt opp viktige og aktuelle tema, som for eksempel menneskehandel og utnyttelse av personer i en høyst sårbar situasjon. Jeg likte også at forfatteren ikke var redd for å vise hovedpersonens «issues» og behov for å sjekke ut ofrene, eller skal man si at hun var besatt. Mennesker i viktige jobber er ikke nødvendigvis perfekte og det viste hun godt her. Med fire bøker i en serie er det også begrenset hvor mange saker man får sett hovedpersonen i, men personlig skulle jeg ønske at man fikk noen flere enkeltsaker i stedet for at 2 bøker skulle handle om menneskehandel. Det er på ingen måte en mangel ved serien men mer et ønske fra min side. Selv om det ble stang ut med avslutningen for min del så gir jeg gjerne det et nytt forsøk om forfatteren skulle prøve seg på en ny krim i fremtiden. I denne serien har forfatteren hentet titlene fra kjente og kjære barnesanger og rim.

Lise Lotte Mehl-serien:
Alle mine barn,kom hjem
Ta den ring og la den vandre
Fare, fare krigsmann
Aldri være trygg



Forfatter

May Lis Ruus er født i 1968 og er en norsk forfatter. Hun er blant annet utdannet innen fagene arkeologi,psykologi og sosialantropologi og har arbeidet som webdesigner og grafisk designer før hun ble forfatter. Hun er kjent for romanseriene Nattmannens datter, PapirslottetTidløs og Blåmåne. I 2023 gav forfatteren ut en ny serie om barnevernpedagogen Lise Lotte Mehl i sjangeren Psykologisk thriller og første bok het Alle mine barn,kom hjem. Titlene til bøkene i denne serien har forfatteren hentet etter barnerimregler.



HILSEN BEATHE

2 kommentarer om “Aldri være trygg av May Lis Ruus

  1. Jeg hadde glemt at jeg måtte holde øynene oppe for denne fjerde boken, takk for påminnelse. Og takk for «advarsel», synd at denne miniserien fikk en så svak avslutning. Kjenner at det ikke haster å lese den, har dessuten lest alt for mye krim i dette året allerede, begynner å bli fornøyd for en stund 🙂

    Liker

    1. Ja,det var synd. Men ikke sikkert du hadde reagert på de tingene jeg gjorde heller. For meg ble det ikke troverdig nok og flere løsninger som var der mest for å «sjokkere». Blir spennende å se om du leser den når du kommer i krimmodus igjen

      Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..