Så lett,så sterk,så øm-Feminisme i norsk poesi av Marta Breen (redaktør)

Tittel:Så lett,så sterk,så øm-feminisme i norsk poesi-Redaktør: Marta Breen-Format:Innbundet-Sideantall:110-Utgitt:2023-Kilde: Reklame / Leseeksemplar tilsendt fra res Publica forlag

HERLIG DIKTANTOLOGI OM FEMINISME

I anledning den internasjonale kvinnedagen i dag så passer det fint å skrive om denne diktsamlingen hvor forfatter og journalist Marta Breen har plukket ut noen av sine favorittdikt om feminisme skrevet av norske poeter. Jeg har lest de fleste illustrerte bøkene hun har skrevet sammen med Jenny Jordahl,hvor hun har snakket om kjønnsroller og feminisme,noe jeg syntes hun gjør på en meget god måte, derfor var det spennende å se hvilke dikt som fikk plass i denne antologien og som blir regnet som hennes favorittdikt.

Boken inneholder 74 dikt skrevet av nesten like mange forfattere, noen av dem får nemlig komme til flere ganger. Noen av diktene hadde jeg lest før mens andre var helt nye for meg. Jeg fikk også tips til flere diktsamlinger jeg skal ta for meg på et senere tidspunkt, og i dette innlegget har jeg plukket ut et par av de diktene jeg likte aller best av de hun har plukket ut og den aller første jeg deler MÅTTE jeg bare ha med! Det er skrevet av Annabelle Despard(bristisk-norsk)

Av alle kvinnens åpninger
som menn vil trenge inn i
er øret det mest tilgjengelige

Det er utrolig hva som går inn
fortellinger om barndom og ungdom
kvinner og far
anvisninger og kartbeskrivelser
forgassere forsterkere
eneste mulige ølmerke bilmerke
innspilling og årgang
referat fra en film han nesten husker
gråt skryt og frykt

Kvinnen ynker seg
tenker på noe annet

Breen har gått bredt når hun har valgt ut dikt til denne samlingen for noen av diktene er hypermoderne mens andre er noe mer gammelmodig og jeg likte veldig godt denne blandingen. Noen av diktene går over flere sider mens andre er på noen få linjer. Helene Guåker er en av forfatterne som bidrar og hun har skrevet en diktsamling som heter Farvel til alle hemmeligheter (2018) og der finner vi blant annet dette diktet.

hvor mange kukksugende kvinner
går det
på en fittesleikende mann?

jeg bare spør,jeg bare lurer:
når skal denne gjelda betales?

Hehe….må si at jeg liker godt slike grove og råe dikt,og jeg tipper at slike dikt aldri kunne vært skrevet i gamle dager. Mange dikt som er skrevet i moderne tid er noe annerledes enn diktene som ble skrevet av formødrene våre og på denne måten kan man si at dette utvalget til en viss grad følger den utviklingen som har vært i norsk poesi og i kvinnekampen generelt for i noen av de eldre diktene står kvinners hverdagsslit noe sterkere enn det de gjør i mer moderne dikt. Jeg har lyst til å dele et dikt fra diktsamlingen Hekla Myter (2014) skrevet av Eli Fossdal Vaage, som er en av mine favorittsamlinger.

Formødrene mine
fødde barn på jordgolv
slik sklei livet ut av dei,mjukt som kalvetunger
til ventande kvinnehender
Forfedrane var ingen stad å sjå
dei såg berre formødrene
heile,reine,faste i skinnet
med magane snørt under stakken
Ungen fekk dei levert
på kneet til kveldsmat
vaska,utan spor av nyspunna liv

Seinare såg formødrene storvaksne karar sitja,
forstumma av alder
i kommunale sofagrupper, pakka inn i pledd, som barn

Formødrene mine
gløymde smerta,la det vonde vekk
i skuffa saman med hekletøyet
tok det berre fram på sine game dagar
mønstra det, nikka
før dei la alt saman pent på plass

Jeg skal på ingen måte legge ut sitater av alle temaene disse diktene tar for seg men heller bare nevne at abort,ekteskap,kvinnekropp,morskap og seksualitet er aktuelle tema sammen med både arbeiderkamp og fredssaken,som alle får sin plass her. Våre formødre har kjempet og sloss i en årrekke men dessverre så er det ikke alle steder i verden at kvinner har lov til å prate fritt og derfor passer det fint å legge ved noen strofer av diktet til Fatemeh Ekhtesari og er hentet fra Vi overlever ikke fra 2020. Ekhtesari er fra Iran og er jordmor,poet og menneskerettsaktivist. Hun flyktet til Norge i 2015 etter å ha blitt dømt til fengesel i 11 år og 99 piskeslag for «blasfemi» og «usedelighet»(kilde:Dagbladet)

Jeg vil bytte plass med en kvinne
som har endevendt rommet sitt
og som etter et liv i slit
kysser skilsmissepapirene sine

Jeg vil bytte plass med en kvinne
som har en svulst i hodet
og som danser beruset, i visshet om
hva undersøkelsen inneholdt

Jeg vil bytte plass med en kvinne
som med en blodig fille i hendene
står og ler midt i smerten
etter en ulovlig abort

… (…….)….

Kom og legg deg fryktløs i noen netter
Unngå å felle tårer i noen dager
vær en ubekymret og glad kvinne
jeg vil bytte plass med deg

Et utrolig sterkt dikt jeg fikk gåsehud av. Boken er for øvrig full av nydelige og sterke dikt, og jeg kan ikke si annet enn at Marta Breen har gjort en fabelaktig jobb med utvelgelsen av disse og skal jeg tro det som står i forordet så var det slett ingen enkel oppgave for mange diktbøker måtte gåes gjennom før det endelige resultatet forelå. Det er nesten som en bit norgeshistorie mellom disse permene og jeg tar hatten av for Marta Breen og alle bidragsyterne. Dette er en diktbok som burde stå i bokhyllen i alle hjem og må være en perfekt bok å gi bort i gave. Boken anbefales på det varmeste!



GRATULERER MED DAGEN ALLE KVINNER!



Redaktør

Marta Breen er født i 1976 og er en norsk sakprosaforfatter og journalist. Hun kom i 2006 ut med boken Piker, vin og sang: 50 år med jenter i norsk rock og pop og siden har det blitt flere bøker. Blant annet Født feminist – hele Norge baker ikke som om ut i 2014.  F-ordet. 155 grunner til å være feminist i 2015 og 60 damer du skulle ha møtt i 2016, Jeg trodde klitoris var en selskapsdans i 2017 og i 2018 kom boken Kvinner i kampOm muser og menn kom i 2019,bare sånn for å ha nevnt noen av bøkene hun har gitt ut. Hun står også bak podcasten Patriarkatet faller.



HILSEN BEATHE