Kort om-Det er dette som er bålet av Åsmund Seip

Tittel: Det er dette som er bålet-Forfatter: Åsmund Seip-Format:Heftet-Sideantall:85-Utgitt: 2021-Kilde: Leseeksemplar tilsendt fra Heia Folk forlag.

POETISKE PÅMINNELSER

For noen uker siden fikk jeg en forespørsel på instagram om jeg ville lese Åsmund Seip sin nyeste diktsamling,Det er dette som er bålet. Jeg hadde ikke hørt om han før men både tittel og det at det handler mye om naturen og det å samles som mennesker tiltalte meg så jeg takket ja. Det angrer jeg ikke på for det var en fin diktbok, både utenpå med et lekkert cover som var godt å holde i men også innvendig med mange fine dikt som jeg følte fremstod som viktige påminnelser.

Seip formidler tema som de aller fleste av oss kan kjenne oss igjen i på en eller annen måte, det være seg hvordan vi mennesker ser på oss selv eller de rundt oss. Han minner oss på hvor viktig det er å ha mennesker rundt seg,at man ikke er alene eller står utenfor. Og nettopp dette med utenforskap var tema i et av de diktene jeg likte aller best i hele samlingen og som jeg ble skikkelig berørt av.

Hør her:
Det er ikke greit
at en så stor del av flokken vår dør,
for tidlig og for egen hånd,
fordi vi lager rommet for smalt og
for trangt og for lavt og for rett.
Vi trenger vindskeive rom
med plass til ekte folk
og en bålplass i midten
så alle blir sett.

Jeg syntes dette diktet er utrolig sterkt og sier veldig mye.

Det snakkes også mye om naturen i disse diktene,havet,elven, fjæra og skogen. Det handler også om dette med å ta en pause fra hverdagens tjas og mas og bare være i nuet, huske å puste. Vi trenger ikke alltid å være den beste versjonen av oss selv. Han minner oss også på at ikke alt er like bra hele tiden for innimellom butter livet litt i mot, for de aller fleste av oss. Og i et av diktene forteller han hva en tur i skogen betyr for ham.

Han snakker om barn og kjærligheten til dem, og noen av disse er tilbakeblikk på hans egen barndom og minner han har om den.

Det var et annet dikt som grep meg veldig og kanskje var det omstendighetene som gjorde at jeg følte dette diktet så sterkt for jeg hadde nettopp fått høre at en venninne fra ungdommen var gått bort, bare 51 år gammel.

Når jeg en dag
legger på røret for godt
og tusler videre
på stien bak bregnene,
håper jeg at det kan feires
med ærlige ord.
At de som kjente meg,
til og med var glad i meg,
kan snakke sant

om alt det vakre,
magiske og kaotiske
som gjorde at det ble
et slags liv til slutt.

Og så,
at de ikke gir seg der,
men også sier høyt
alt det som ikke var like pent.

Det som gjorde vondt
og sved i fingertuppene,
det nedbrente som ligger igjen.
Asken,den må snakkes om.
Vær så snill og snakk om den.
Snakk om den nå!

Seip kommer med flere gode påminnelser til oss i denne samlingen og han skriver fint om naturen som omgir oss. Han formidler på en veldig lettfattelig og hverdagslig måte og derfor kan denne diktsamlingen være et passelig sted å begynne for de som ikke leser så mye dikt. Selv om mye kunne være gjenkjennelig for de aller fleste av oss og påminnelsene han kom med kan være viktige nok så ble jeg ikke helt bergtatt av denne samlingen på den måten jeg skulle ønske at jeg ble. Det er ikke en diktbok jeg kommer til å huske så mye av i ettertid, dessverre..

I et par av diktene skriver han du, som til leseren, og da hadde jeg ønsket at noe skulle rive og slite i meg, eller i det minste ville jeg ha følt at jeg ble utfordret på en eller annen måte, men den følelsen uteble. Her kreves det ingenting fra leseren. Det trenger ikke være en «mangel» ved samlingen, for det kan like gjerne være meg som ville hatt litt mer å bryne meg på eller at litt mer følelser ble satt i sving for når jeg leser dikt så er følelsene som dukker opp minst like viktig som hvor litterært godt skrevet boken måtte være. Nå er ikke dette en dårlig diktbok for mange av diktene er fine og jeg likte godt beskrivelsene av naturen men det manglet litt for å nå helt til topps her hos meg.


Åsmund Seip er født i 1981 og er en norsk poet,Gründer og filmskaper. Han debuterte som forfatter i 2012 med diktsamlingen 100 days of love og har etter den tid skrevet diktsamlingen 100 days for the Earth(2014) Her-eller kunsten å huske hvem jeg er (2019) Det er dette som er bålet (2021) er forfatterens fjerde diktsamling.

HILSEN BEATHE

10 kommentarer om “Kort om-Det er dette som er bålet av Åsmund Seip

 1. Så gøy at du også har lest om Bålet. Jeg likte den godt, og nøt at jeg kunne lese dikt som ikke presset meg på noe vis. Nå er du i en helt annen liga enn meg, når det gjelder diktlesing, så jeg skjønner at du var mer klar for en utfordring.
  Nyt juleinnspurten Beathe, det nærmer seg nå 🙂

  Liker

  1. Det er helt fint å lese dikt som ikke utfordrer en på den måten at man sliter med å forstå den, og jeg har lest flere slike bøker. Jeg MÅ ikke bli utfordret når jeg leser dikt,men de må berøre meg på en eller annen måte og det gjorde ikke disse.
   Ja,nå er det litt julevask igjen og lage litt mer marsipan så kan julekvelden bare komme 🙂

   Liker

 2. Denne har jeg også fått, på pdf, men jeg hadde jo glemt den mailen, viste det seg. Du er den tredje som har blogget om den som jeg vet om. Du bekrefter vel også min antagelse om at dette er ganske lett lyrikk, enkle bruktsdikt. Ikke noe galt i det, men en kresen leser forventer ofte mer. De kan jo fungere til sitt bruk likevel.
  Synes du dette minner om Trygve Skaug? Eller den type dikt?
  Fin omtale Beathe. Skal kikke på samlingen etterhvert, men ikke enda. Her går det i lett julebok for tiden mellom slagene. Dvs, ikke at det styrer så mye, men det er nå alltids en del ekstra før julaften okkesom.

  Liker

  1. Stemmer det,Anita. Det er lettlest lyrikk dette, og som du sier det er ikke noe galt med det. Jeg må ikke bli utfordret for å lese dikt,men da ønsker jeg å bli berørt på et eller annet vis og det ble jeg ikke her. Med unntak av et par dikt. Altså diktene er fine de, der og da, men de setter ikke avtrykk etter seg, slik som kanskje Bergqvist sine kan gjøre selv om de er enkle de også. Det manglet litt punsj eller å være litt mer slagkraftig av seg.
   Har lest to diktsamlinger av Skaug ser jeg men ikke skrevet om noen av dem, men litt i den gaten kan man sikkert plassere disse.

   Så at du var i gang med en julebok, jeg har akkurat begynt på den jeg også. Så leser jeg Knausgård sin nyeste på nettbrett og en annen litt «tung» bok som heter Kasse 19.
   Jeg falt jo for halvanne uke siden og slo meg skikkelig så jeg har ikke fått gjort så mye, og har måtte avbestille time til booster-dosen to ganger fordi jeg ikke har klart å komme meg ut dørene og inn på en buss. Jul blir det jo okkesom selv om jeg skal prøve meg på litt julevask litt sånn på tampen. Vi skal være alene hjemme hele julen,meg og gutta mine, så jeg stresser ikke noe særlig med det.

   Ha fine førjulsdager, Anita 🙂

   Liker

 3. Skjønner.
  Bergqvist sine er spesielle, de er enkle på en annen måte, han har en evne til å skrive enkelt, som ikke er så lett å forklare. Kan hende er det tematikken hans også, dype, vonde ting innimellom som det ikke er så lett å sette ord på, og det greier han så fint.:) Liker Bergqvist jeg.
  Trygve Skaug har jeg ikke lest en hel samling av, men mange enkeltdikt på insta og her og der.. Veldig enkelt, men de er jo veldig populære og derfor man får det med seg. Han er en ordsmed uten tvil, men ikke så veldig avansert. Er vel derfor det når inn til så mange, tenker jeg. Han er jo melodimaker/musiker også, går vel hånd i hånd for han det.

  Så synd at du falt, så kjedelig. Håper det bedrer seg snart. Godt du kan gjøre det enkelt. Det gjør jeg også. Min far og muligens min sønn kommer lille julaften, og blir vel et par -tre dager. Etter det blir det lesing…..
  Tror jeg får Knausgård sin nye av datteren min, pakke er på vei via Ark. Og så har jeg fått penger av mamma til å kjøpe Lucias siste reise. Blir bra det. Får jeg mer penger eller gavekort kanskje jeg kjøper Linn Ullmanns siste. Eller kjøkkenutstyr, trenger noe fornyelse.
  Den juleboka er litt koselig, litt trege (kjedeligere) passasjer innimellom, men alt i alt koselig nok. Godt å lese etter Belle Gunness-boka i alle fall.

  Skal lage noen kransekakestenger, kokosmakroner og noe gotteri (oppskrifter fra om helse/lavkarbo) . Har kjøpt mye sjokolade på helsekosten også, og har noe sukrin marsipan jeg skal lage noe av. Blir mer enn nok det. Så går no jula sin gang i år og.:)

  Liker

  1. Ja,Bergqvist er veldig bra,liker ham godt jeg også. Trygve Skaug sine dikt er enkle men kanskje derfor som du sier at mange får de med seg.

   Høres koselig ut med far( og kanskje sønn) på besøk, Det blir liten tid til lesing men det er viktig og fint med besøk også tenker jeg. Jeg pleier å lese lite i høytider, blir at jeg bruker mer tid på kjøkkenet men det er koselig det også. Satser på litt tid til lesing også innimellom skirennene som begynner igjen i romjulen. Nå har jeg fått dosen min og vel så det av romantiske julefilmer så det skal bli godt å stikke hodet ned i en bok igjen også, det blir bare litt lesing pr dag.

   Så bra at du får Knausgård sin, jeg vurderer å kjøpe den og begynne på nytt for den har jeg lest bare få sider i ad gangen,ikke nødvendigvis boken men litt feil tid å begynne på den mursteinen like før jul.
   Lucias siste reise har jeg hørt som lydbok så husker egentlig ikke så veldig mye lenger. Spent på hva du syntes om Ullmann sin bok når den tid kommer.

   Åh,sukrinmarsipanen er god husker jeg og du er flink som kjører lavkarbo på julesnopen også, men hvorfor ødelegge noe når du er så godt i gang? Jeg skulle lage noe lavkarbo fudge og «seigmenn» men kom aldri så langt.
   Nå merker jeg at julestemningen kommer sigende! 🙂

   Liker

 4. Ja, enig.
  Fikk beskjed i dag om at yngste sønn også kommer. Det blir hyggelig:)
  Lagde kransekakestenger og kokosmakroner i dag (lavkarbo). Litt uvant med annen søtning, men de blir sikkert bedre i morgen:)
  Mye sukker er det værste, så det må jeg bare unngå, eller være veldig forsiktig med, ikke vits i å blir dårlig pga det i alle fall.
  Tror det er Knausgård, pakka veier en kilo, og den er tykk.. Skal pakke den i julepapir og late som jeg ikke vet.
  Blir vel jul i år og:)

  Liker

 5. Så kjekt at han også kommer! Barna mine har endelig gitt etter for bøker til jul, så nå får jeg skrive en liten liste over bøker jeg kunne tenke meg. De har nektet å gi meg det før.
  Vi krysser fingrene for Knausgård til jul.

  Høres godt ut selv om annen type søtning gir en annerledes smak, går seg vel til.

  Ha en fin kveld, Anita🙂 tidlig kveld her i dag.

  Liker

Kommentarer er stengt.