Mannen som døde to ganger-Torsdagsmordklubben 2 av Richard Osman

Original tittel:The Man who died twice-The Thursday Murder Club 2-Norsk tittel:Mannen som døde to ganger-Torsdagsmordklubben 2:-Forfatter:Richard Osman-Oversetter:Lisa Vesterås,MNO-Format:Innbundet-Sideantall:442-Utgitt:2021- Min utgave:2021-Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra Gursliberg forlag.

SPENNENDE & MORSOM KOSEKRIM

For et halvt år siden leste jeg den første boken i denne serien,Torsdagsmordklubben, og ble umiddelbart forelsket i disse fire eldre menneskene hvis hobby er å løse krimgåter. Med seg på laget har de politibetjentene Chris og Donna som også blir å finne i bok nummer to,Mannen som døde to ganger. Den kom ut nå i høst og er minst like god som forgjengeren, om ikke hakket bedre.

Siden jeg ikke skrev om den første boken er det kanskje på sin plass å presentere de fire hobbydetektivene i Torsdagsmordklubben. Først har vi Elizabeth, en tidligere etterretningsagent for MI5, deretter er det Joyce som er en pensjonert sykepleier og som ofte fører ordet i bøkene. Ibrahim er en pensjonert psykiater mens Ron er en tidligere fagforeningsleder. De bor alle sammen i aldersboliger ved Copper Chase. Vi får i tillegg til disse møte igjen Bogdan som ofte hjelper dem om det skulle være noe,ellers sitter han ofte og holder Elizabeths demente mann Stephen med selskap.

Ganske tidlig i boken blir Ibrahim brutalt overfalt og ranet av en ungdomsgjeng og blir innlagt på sykehus. Den eldre vennegjengen er snart samlet rundt sengekanten hans og planlegger hvordan de skal ta opp jakten på han som slo Ibrahim ned. Han hadde fått med seg at han het Ryan og ganske snart finner de ut at det er 16 år gamle Ryan Baird det er snakk om, en av løpeguttene til den lokale narkodronningen Connie Johnson.

I mellomtiden har Elizabeth mottatt et brev fra en eksmann og tidligere kollega,Douglas, som ber om et møte. Det skal vise seg at han har stjålet diamanter for over tyve millioner pund og trenger hennes hjelp og ekspertise til å løse opp floken han har stelt i stand. Problemet er bare at diamantene han stjal egentlig tilhører mafiaen i New York, så det er ingen hvem som helst Elizabeth og gjengen får å bryne seg på denne gangen.

Etter hvert som handlingen skrider fremover blir de to sakene flettet finurlig sammen og de får på et tidspunkt hjelp av MI5,den samme avdelingen som Elizabeth har jobbet ved og med dette kommer flere hemmeligheter hva Elizabeth angår frem i lyset. Jakten på gjerningsmenn fører til flere spennende og tildels blodige hendelser og noen uventede plottvister underveis. Godt ispedd den type humor jeg liker så godt så dette ble skikkelig god underholdning og latteren satt løst her ved flere anledninger. Et eksempel på humoren kan være når Joyce spør en av gjerningsmenne som er skadet om h*n vil ha smertestillende for smertene for deretter og si at hun ikke har når denne takker ja. Eller når hun undrer seg på hvorfor hun får så mange dick-pick på instakontoen sin som hun har valgt å kalle @greatjoy69 😉

Mannen som døde to ganger er en kosekrimbok akkurat som jeg liker det,med en passe dose spenning og humor. Når det i tillegg er både velskrevet og har uventede vendinger underveis og man som leser sitter overrasket tilbake må det jo bare bli bra. Likte også veldig godt de sekvensene hvor man fikk et innblikk i hvordan det eventuelt jobbes i etterretningen.
Osman har gjort en god jobb med karakterene i boken, både med den faste besetningen og andre mer perifere karakterer, så alt fremstår veldig troverdig. Han skriver veldig levende om jeg kan si det, det føltes i hvertfall som å lese en film,og her vil jeg tro at forfatterens erfaring innen tv-bransjen kommer til sin rett. Når det er sagt så kunne jeg godt tenke meg at denne serien ble filmatisert en gang, tror det hadde blitt litt i samme gate som krimmen til Agatha Christie og det kan jo aldri bli feil. Jeg krysser fingrene for at Osman har mer på lager for jeg blir gjerne med denne gjengen fra Copper Chase ut på flere tokter i jakten på uløste krimgåter. De knappe 450 sidene ble lest nærmest i et eneste jafs, så en skikkelig pageturner med andre ord.

BOKEN (OG SERIEN FORØVRIG) ANBEFALES STERKT!


Richard Osman er født i 1970 og er en engelsk komiker og TV-personlighet. Han har i tillegg produsert en rekke engelske og amerikanske tv-show. Han debuterte som forfatter i 2019 med Torsdagsmordklubben til stor suksess.

HILSEN BEATHE