Oppsummering mai-2020

Noen av bøkene jeg har lest i mai.

Endelig kom sommeren og det er bare til å nyte finværet. Jeg er heldig som har to uteplasser og har sol fra den står opp om morgenen til den går ned om kvelden. Mye tid i solen betyr mye lesing og dette er bøkene jeg har lest i mai.

BØKER LEST

 1. Hjortedreper av James F Cooper- ungdomsbok- Storytel
 2. Hendelsen av Annie Ernaux-Biografisk litteratur-eBokBib
 3. De fremmede av Birgit Alm-roman-no20-leseeks
 4. Dette blir mellom oss av Alexander K Kielland-ungdomsbok-no20-eBokBib
 5. Den endeløse stranden av Jenny Colgan-oversatt roman-leseeks
 6. Dikte 2 av Yahya Hassan-oversatte dikt- Allbok
 7. Tvillingenes dagbok av Agota Kristof-oversatt roman- lydbok Allbok
 8. Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen-ungdomsroman-no20-leseeks
 9. Beviset av Agota Kristof-oversatt roman-lydbok Allbok
 10. Jeg lar det være slik av Marianne Teie-dikt-no20-eBokBib
 11. Det var en gang en elv av Diane Setterfield-oversatt roman-lytteeksemplar
 12. Vinter på Savannen av Leah og Levi Henriksen-ungdomsroman-Storytel
 13. Samanta Schweblin-oversatte noveller-Storytel
 14. Årene av Annie Ernaux- oversatt biografisk litteratur/essay-kjøpt
 15. Dama med hunden av Anton Tsjekhov- oversatte noveller-leseeks
 16. Skabelon av Malin C.M. Rønning-roman-no20- debutant-eBokBib
 17. Uskyld og arsenikk av Maria Lang-oversatt krim-Storytel
 18. Torsdagstribunalet av Michel Laub – oversatt roman – leseeks
 19. Stillheten av rødt av Heidi Smedsrud Hansen -dikt-eBokBib

DNF– Det er ikke ofte jeg avbryter bøker men romanen «Den europeiske våren» av Kaspar Colling Nielsen var definitivt ikke noe for meg.
Det skal være en grotesk og provoserende fortelling om frihet, likhet og fellesskap. Lettere absurd med blant annet snakkende dyr for å nevne noe men etter 2 timer på lyd orket jeg ikke mer for på denne tiden hadde jeg talt fire lengre og detaljerte sekvenser hvor av en av bokens hovedpersoner, en middelaldrende mann skrøt av all den deilige sexen han hadde med en ung jente. Det kunne minne mer om en dårlig erotisk fortelling og ikke en satirisk samtidsroman.

Fortvil ikke, jeg har hatt nok av gode leseopplevelser denne måneden og jeg kan nevne Annie Ernaux-en forfatter dere må få med dere. Hun skriver mye selvbiografiske bøker men hun skriver så bra, jeg ble helt hektet etter å ha lest «Hendelsen» som handler om at hun som ung kvinne fikk utført en illegal abort på 60-tallet.

En annen forfatter jeg har fått øynene opp for er Agota Kristof og bøkene «Tvillingenes dagbok» og «Beviset». Den handler om barndom,krig og hva som skjer når barn nærmest oppdrar seg selv og vi følger disse tvillingene gjennom livet deres. Jeg venter spent på den tredje og siste boken i serien, korte bøker og utrolig godt skrevet.

Skabelon av Malin C.M. Rønning er en sterk beretning om omsorgssvikt og mer sier jeg ikke siden jeg har planer om å skrive om den.

Novellesamlingen til Anton Tsjekhov skal leses ferdig i dag.

Tørre fakta:

7 romaner / 4 ungdomsbøker / 3 dikt / 2 novellesamlinger / 2 Biografisk litteratur- essay / 1 krim
6 leseeks / 1 kjøpt / 12 Storytel-Allbok- eBokBib
6 Papirbøker / 6 ebøker / 7 lydbøker

FRA BOK TIL FILM / TVSERIE

Jeg nevnte i forrige oppsummeringsinnlegg at svenske SVT sendte den irske tv-serien basert på Sally Rooney sin roman «Normal people». Jeg fikk sett de seks første episodene før jeg mistet tilgangen men til min store glede så jeg at NRK skal sende serien og den starter allerede på tors. Jeg likte veldig godt filmatiseringen, det er ikke alltid adapsjoner er like gode,men jeg syntes det var så fin kjemi mellom skuespillerne at det var en fryd å se på. Serien anbefales sterkt, men kanskje lese boken først.

For noen år siden leste jeg debutromanen til Maria Navarro Skaranger «Alle utlendinger har lukke gardiner», en bok jeg likte veldig godt og når den ble filmatisert ble det et must for meg å se den.
Og siden ikke jeg kunne gå på kino lot jeg kinoen komme hjem til meg,men det ble dessverre en liten nedtur. Ikke fordi skuespillerne gjorde en dårlig jobb men jeg husker at jeg engasjerte meg mer for handlingen når jeg leste boken enn når jeg så filmen. Jeg føler på en måte at det mangler noe uten at jeg klarer å sette fingeren på hva, mulig jeg syntes den manglet litt mål og mening som var tilstede i boken etter det jeg kan huske.

Ellers har jeg sett:
Frankie & Grace (for n`te gang)
Community
Reba
Sweet Magnolias
Never have I ever

LITTERÆRE ARRANGEMENT

Når vi ikke kan besøke litteraturhuset så er det godt at litteraturhuset kan komme til oss og jeg har sett flere arrangement denne måneden.

Deborah Levy ble intervjuet for et par uker siden hvor hun snakket om den nyeste romanen «Mannen som så alt»- det er fremdeles å finne på Litteraturhuset sin side på YT.

Sandra Lillebø holdt et foredrag om Annie Ernaux tidligere denne måneden, det er vel verd å få med seg om du har planer om å stifte bekjentskap med forfatteren.

Litteraturfestivalen på Lillehammer men på grunn av det fine været vi har om dagene har jeg ikke prioritert å sitte inne. Krysser fingrene for at det som er streamet er å få tak i senere også.


Jeg kjøper bøker nesten hver eneste måned og her er to av kjøpene denne måneden. Har bestilt fire bøker på engelsk også, men de har ikke kommet ennå. Blant annet to bøker av Deborah Levy etter tips fra Marianne Augusta.

SER FREMOVER MOT JUNI

I juni skal jeg ordne med flere planter og trær på terrassen. Interessen for hage har blomstret hos meg den siste tiden og jeg går med planer om å skaffe meg drivhus. Men i første omgang blir det noen pallekarmer og litt dyrking av urter og slikt.

Det skal leses i juni og jeg har oppdaget mange Maria Lang bøker på Storytel og planene er å ha et aldri så lite Maria Lang-prosjekt i sommer. Jeg leste jo noen av disse når de kom ut på Silke forlag og siden har det liksom blitt stopp. Det kan se ut som de bare kommer ut som lydbok, det samme som Sju tomme hus av Samanta Schweblin.
Ellers blir det ingen konkrete planer for hva jeg skal lese, men litt mer OTS og 1001-bøker for der henger jeg litt etter.

Har vært så heldig å få tilsendt et eksemplar av novellesamlingen «Kløe» av Frida Isberg-denne er på dansk men håper den blir oversatt til norsk også etter hvert. Isberg er en islandsk forfatter og er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for denne. Er såvidt i gang og ser frem til å fortsette 🙂

HA EN FORSATT GOD PINSE!

HILSEN BEATHE

15 kommentarer om “Oppsummering mai-2020

 1. Jeg digger digger disse innleggene; blir litt bedre kjent med deg 🙂 Mye spennende og mye fristende.
  Filmen Alle utlendinger … har jeg ikke turt å se for jeg likte boken så godt. Jeg er en filmatisert bok pyse 🙂
  Kos deg med Levy og sleng med en Duras på neste bestilling
  Gleder meg til jeg kan hente mine Ernaux på biblioteket. Din framsnakking virker 🙂

  Liker

  1. Det gleder mitt bokhjerte at du blir fristet til å lese Ernaux ❤ Jeg tror dette er en forfatter du kommer til å like altså. Jeg håper i hvert fall det. Siden hun blir sammenlignet med flere andre forfattere som du liker så er det en sjanse for det, men fallhøyden kan også bli stor.

   Filmatiseringer er ikke det samme som boken og det er egentlig greit, men noen ganger blir det skuffende (dårlig), men har du lest «Normal people» eller»Alle andre» som den heter på norsk så må du få med deg tv-serien. Eller er det slik at du aldri ser filmatiseringer?

   Levy ser jeg frem til men slenger gjerne på både Duras og Inger Christensen( Alfabet) på neste bestilling.

   Kjekt at du liker oppsummeringene mine ! 🙂

   Liker

   1. Dette er noe kontroversielt, men jeg leste den andre Rooney boka – Conversations with friends – og kjedet meg så jeg har ikke lest Normal people.
    Bare pysete når det gjelder filmatiseringer av bøker jeg liker. Ellers har jeg ingen hemninger ved å se filmer basert på bøker 🙂
    Jeg startet på Sweet Magnolias. Hva synes du? Har du sett Drop Dead Divas?

    Liker

    1. Jeg har lest den også, og likte den veldig godt selv om det er en litt annen bok enn Normal people. Det er noe med måten hun formidler på jeg setter pris på. Jeg likte Sweet Magnolias selv om det ikke er en unik fortelling sånn sett. Liker de tre venninnene og sammenkomstene deres 😉 Binget serien på 2 ettermiddager..🙈

     Ikke sett dropp dead…er den bra?

     Liker

 2. Hei Beathe, håpte på en oppsummering fra deg 🙂
  Artig å se at du har måttet ta en DNF, det er ikke ofte. Skjønner deg godt, ut i fra beskrivelsen av handlingen. Det var litt av en haug med bøker du har vært gjennom i mai, slo meg big time denne måneden. Takk for tips om Annie Ernaux, Hendelsen er reservert på eBokBib, gleder meg til den.
  Marianne Teie har jeg lest, men valgt å ikke skrive om. Jeg likte den, men ikke så godt som deg tror jeg.
  Ønsker deg en fin lesejuni, og god avling i plantekassene dine 🙂

  Liker

  1. Ja,det ble litt bøker denne gangen. En del på lyd. Blir spennende å se om du liker Ernaux.
   Måtte sjekke og vi landet på samme terningkast ser jeg. Diktene gav meg ikke all verden men likte Josephs historie .
   En fin juni til deg også, Tine 🙂

   Liker

 3. Flott oppsummering. Jeg har ikke lest mange av dine bøker, har begynt på Det var en gang en elv, to ganger. Nå i ettermiddag har jeg hatt den på øret og kommet litt lenger.
  Ha en flott juni mnd du også!

  Liker

  1. Ja,den var litt «vrien»til å begynne med på lyd men det gikk seg til. Når jeg var ferdig med den dukket boken opp i postkassen,sendt uoppfordret fra forlaget.
   Spent på hva du synes om den.

   Liker

 4. Har lest to av dine denne gangen.
  Ser at du fortsatt leser mye etter at du begynte å blogge mindre. Synes du at du mister noe ved å blogge mindre, eller får du mer igjen siden du leser mer?
  Normal people- som serie- skal jeg sjekke opp. Ernaux også, men det har jeg sagt før.
  Ønsker deg en fin juni Beathe:)

  Liker

  1. Takk 🙂 Godt spørsmål Anita! Siden jeg bruker så pass lang tid på et innlegg har det å ikke blogge så mye frigitt mye tid som har blitt brukt til å lese i stedet,ikke at det har vært et mål. De refleksjonene man gjør seg når man skriver om boken i etterkant uteblir jo og det kan ofte være et savn.
   Sånn sett får man jo mer ut av litteraturen når man skriver et innlegg eller i det minste diskuterer med andre på en eller annen plattform i etterkant.

   Så svaret blir vel at jeg mister noe med å ikke skrive i etterkant. Antall bøker er jo ikke viktig men at man får mest mulig ut av de bøkene man leser.

   Så på insta at det skulle være et arrangement, foredrag om dansk bokblogging nå i juni en gang, det har jeg lyst til å ha med meg. Innbiller meg at bokbloggmiljøet er større der og i Sverige.

   Tror du vil like Ernaux.

   Liker

   1. Skjønner. Jeg synes også jeg får bearbeidet, fordøyd bøkene bedre når jeg skriver om dem, siden jeg må tenke gjennom boka mer, men samtidig tar det tid å blogge, så det er jo noe med det og. Jeg blogger selv om færre bøker for tiden, men leser nødvendigvis ikke så mye mer.

    Det arrangementet kan jeg tenke meg å få med meg. Hvis du vil sende meg en invitasjon, er det fint:) Har ikke sett det selv..

    Liker

 5. Virkelig en super oppsummering! Jeg har ikke lest noen av de bøkene, men har satt Sinne og Det var en gang en elv på leselisten. Ønsker deg en fin sommer 🙂

  Liker

  1. Tusen takk for det,Birthe 🙂 jeg tror du vil like Annie Ernaux sine bøker så sett gjerne de på listen også. Gi en lyd om du vil låne noen av bøkene, har både Sinne og Det var en gang en elv liggende samt et par av Ernaux. En fin sommer til deg også! 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.