The Booker Prize 2019: Hvilke bøker kommer på årets langliste?

the booker prize oke.jpg

Det er snart tid for longlist til årets Man booker prize eller retter sagt The Booker prize som det heter nå. Etter at det kom inn nye sponsorer skiftet både den og den internasjonale prisen navn(The International Booker Prize) tidligere i år.

Den 24 juli blir langlisten lagt ut og jeg har et par ganger lagt ut en «wishlist» dagen før listen har blitt lagt ut men etter å ha sett Eric sin YT-video i forrige hvor han har en liste over hvilke bøker han tror eller håper kan komme på listen ble jeg inspirert til å gjøre noe av det samme allerede nå.
Han har over 100 bøker på sin liste, jeg nøyde meg med 15 denne gangen.

 Det er sikkert litt rart at jeg ønsker meg visse bøker på en liste med tanke på at jeg ikke har lest dem selv ennå. Noen av dem har jeg hatt på raderen lenge og allerede skaffet meg, og håpet er at noen av disse skal komme på årets liste slik at jeg får et ekstra puff til å lese dem. Og de er på listen min kun fordi jeg syntes de virker interessante.
Noen bøker ble jeg tipset om i Erics video, mens andre har jeg sett på Goodreads sin eligible liste over bøker som kan bli nominert. På den listen befinner det seg pr dags dato 165 bøker som er kvalifisert til å bli nominert, det vil si at de er utgitt/blir utgitt i perioden 1 oktober 2018 -30 september 2019.
Klarte å komme meg inn dit til tross for at jeg ikke er på Goodreads lenger, sånt kan jeg like.  En god del av bøkene på Erics liste er også å finne på listen inne på Goodreads.

Bøker jeg syntes virker ekstra interessante har jeg noe mer utfyllende informasjon om lenger ned i innlegget, og da særlig bøker fra forfattere som kanskje ikke er så kjent for de fleste.
Jeg har ikke tatt hensyn til hvilket land forfatteren kommer fra eller vært opptatt av at listen skal være geografisk spredt. Det kan heller se ut at jeg har konsentrert meg om Storbritannia og Usa.
Har også med en overvekt av kvinnelige forfattere, noe som er helt tilfeldig men jeg håper at den faktiske langlisten har en mer jevnere fordeling og langt større geografisk spredning.

Langlisten vil mest sannsynlig bestå av 12 eller 13 bøker når den blir lagt ut onsdag i neste uke.

Bøker jeg ønsker å se eller tror kan komme på årets langliste, i tilfeldig rekkefølge:

 1. Leila av Prayaag Akbar (India) *
 2. Where reasons end av Yiyun Li (USA) *
 3. Lost Children Archive av Valeria Luiselli(USA) – Denne har vært en *snakkis* på insta, Youtube og var på langlisten til årets Women`s prize.
 4. An american Marriage av Tayari Jones (USA)* – Vant årets Women`s prize
 5. Spring av Ali Smith(UK) – Det er snakk om at Smith ikke vil at boken/ bøkene hennes skal være mulig å nominere til prisen lenger i følge Eric men jeg har valgt å ta den med her likevel.
 6. Machines like me av Ian McEwan (Uk) – Denne kommer på norsk til høsten.
 7. The testament av Margaret Atwood (Canada)– Oppfølgeren til The Handmaid`s tale.
 8. A thousand ships av Natalie Haynes (UK)*
 9. Gingerbread av Helen Oyeyemi (UK )-En slags gjenfortelling av Hans & Grete(?)
 10. Lanny av Max Porter(UK) –  Dette har vært en liten «snakkis» på Youtube og kommer på norsk i september.
 11. On Earth we`re Briefly Gergeous av Ocean Vuong(USA)-Anbefales av Simon og har høy rating på Goodreads ser jeg.
 12. Girl,Woman,Other av Bernadine Evaristo(UK)-Den finnes på Storytel og derfor tok jeg den med, samt at både Simon og Eric anbefaler. Og den finnes på listen på Goodreads.
 13. Fran kiss Stein av Jeanette Winterson(UK)*
 14.  The man who saw everything av Deborah Levy(UK)– Hun har vært nominert og vært på kortlisten 2 ganger før. Denne virker veldig interessant og hennes bok Swimming home kommer på norsk nå i august, mens denne er planlagt oversatt i 2020.
 15. My sister, the serial killer av Oyinkan Braithwaite(Nigeria)

 

LEILALeila av Prayaag Akbar, dette er en indisk forfatter og journalist og Leila er debutromanen hans og den kom ut i 2017 og har vunnet flere litterære priser. En anmelder skriver følgende om boken, Leila does for the barbarity of contemporary Indian nationalism what The Handmaid’s Tale did for the yoke of patriarchy. It is urgent, gripping, topical, disturbing.

Det er en dystopi og tar for seg de ulike kastene i India og hvor man har bygget fysiske murer for å skille de ulike samfunnslagene fra hverandre. Bokens hovedperson har en datter som er i et annet samfunnslag enn henne selv.

Dette er nok en bok jeg kommer til å skaffe meg uansett om den kommer på listen eller ikke for jeg syntes den virket uhyre interessant.
Strømmetjenesten Netflix skal lage og gi ut en serie basert på denne romanen.

 

where reasons endWhere reasons end av Yiyun Li,dette er en koreansk-amerikanske forfatter og dette er hennes tredje roman.
Den handler om en mor og hennes forhold til tenåringssønnen som tok sitt eget liv.
Moren er forfatter og for å bearbeide den bunnløse sorgen etter tapet på sønnen skriver hun en imaginær samtale mellom dem.
Flere beskriver boken som hjerteskjærende.
Denne var også på Eric sin liste og jeg bet meg merke i denne med det samme, blant annet på grunn av det fine coveret den hadde men selvfølgelig også innholdet. Dette høres umåtelig ut som noe jeg vil like å lese.
Dette er nok en bok jeg kommer til å skaffe meg uavhengig om den kommer på listen eller ikke.

 

AnAmericanMarriage9781786075192-378x581An american marriage av Tayari Jones er en amerikansk forfatter og denne boken vant som nevnt årets Women`s prize for fiction. Jeg bestilte boken i begynnelsen av juni og har enda ikke mottatt den. Kan tenke meg at tittelen ble revet bort når den vant prisen så jeg håper at ventetiden nærmer seg slutten snart og at mitt eksemplar snart er på plass.

Handlingen er fra den svarte middelklassen og handler om et ektepar og hvilke prøvelser de fikk når han blir beskyldt for noe han ikke hadde  gjort og ble dømt til over 20 års fengsel for den påståtte ugjerningen.

Etter å ha lest en del om denne boken forstår jeg hvorfor den vant og det skulle ikke forbause meg om nettopp denne blir å finne på listen. Jeg ser at noen av de samme bøkene kan gå igjen mellom de ulike litterære prisene.

 

a thousand shipsA thousand ships av Natalie Haynes er en av flere gjenfortellinger av gresk mytologi som har blitt skrevet den siste tiden og er sett gjennom en kvinnes øyne og i denne er det Homers Iliaden som er gjenfortalt og vi ser krigen og etterspillet som fulgte gjennom øynene på alle de kvinnene som frem til nå av en eller annen grunn har vært stille.

Denne boken sammen med både «The silence of the girls» og Circe ligger klar til å bli lest. The Silence of the girls er jeg godt i gang med men den sammen med en haug andre bøker ble lagt til sides men jeg håper å plukke dem frem igjen om ikke så altfor lenge.

Man kan kanskje spørre seg om hvor mange slike bøker man «trenger» å lese, men siden jeg liker historie og mytologier så er dette bøker som er midt i blinken for meg. Har også fått tips til ytterligere bøker om emnet og ikke minst så er det uhyre interessant å se ting gjennom en kvinnes øyne. Det hører vel også med at jeg burde lest «orginalene» når jeg først er i gang også.

Noen av de jeg har med på listen over her har vært nominert eller har vunnet prisen før. Flere av de forfatterne som har vært nominert før har kommet eller kommer med en bok innenfor den tidsperioden prisen gjelder for og kan dermed bli nominert til årets pris. Jeg kan nevne Siri Hustvedt,Chigozie Obioma,Nicola Barker, David Szalay,Howard Jacobson,Colson Whitehead,Amitav Ghosh,Linda Grant og Elizabeth Strout.

Forfatter Joyce Carol Oates har 2 bøker som er kvalifisert til prisen så det hadde vært moro om en av de kom med. Selv har jeg ikke lest noe av henne.

 

Har du lest noen bøker du helst skulle sett på årets langliste?

Det skal bli spennende å se om ni dager når listen blir lagt frem, jeg vil tippe at den listen ser helt anerledes ut enn min men jeg blir kjempeglad om jeg får et par av «mine» med.

Har i flere år hatt planer om å lese hele langlisten før kortlisten blir offentliggjort i september uten at det har latt seg gjøre,i år nøyer jeg meg med å lese de jeg syntes høres interessant ut.

Kjenner at jeg gleder meg veldig men ofte blir det sånn at jeg er kjempegiret helt til å begynne med men så dabber det fort av igjen. Hadde det vært slik at jeg hadde hatt alle bøkene tilgjengelig fra det øyeblikk listen blir lagt ut hadde det kanskje blitt litt annerledes for med det samme jeg må vente noen uker på å få bøkene i hus så mister jeg piffen litt.

Skal du følge med på prisen eller har du planer om å lese hele eller deler av langlisten når den tid kommer?

 

 

HILSEN BEATHE

 

9 kommentarer om “The Booker Prize 2019: Hvilke bøker kommer på årets langliste?

 1. Spennende å se at du engasjerer deg sånn i MAN Bookerprisen. Selv har jeg valgt å lese vinneren, og enkelte bøker som får gode omtaler. Nummer 4,5 og 6 kommer jeg nok til å lese siden dette er forfattere jeg kjenner og liker godt.

  Liker

  1. 5,6,og 7 er vel det riktige. Du har vel lest Spring, husker jeg rett? Håper du har en fin sommer, jeg har ledig tid denne uken hvis du vil treffes 🙂

   Liker

  2. Ja, Bookerprisen er spennende å følge med på, særlig på forhånd. Jeg faller lett av, men så skal jo bøkene på listen fremstå interessante og det er ikke alltid det slår til. Følger du ikke med på bokkontoer på insta eller booktubere så er nok flere av disse ukjente vil jeg tro.

   Liker

 2. Og just like that var det bookertime again..
  Dette er egentlig den mest spennende fasen, før man vet hvilke bøker er på lista. Har ikke fulgt med og aner ikke noe om hva som er eligible or not (hvorfor har du sluttet med goodreads forresten?). Den eneste av bøkene på lista di jeg har lest er American Marriage (storytel). Ble ikke overbegeistret, men husker ikke i fart hvorfor, må vel inn på goodreads for å sjekke (senere).

  Kjenner jeg begynner å glede meg litt.

  Liker

  1. Ja, nå er det ikke mange dagene igjen til det braker løs og jeg er superspent på å se hva vi har i vente for langlisten. Jeg sluttet med Goodreads for det blir så mange steder å være at man kan bli svimmel av mindre. Jeg bruker jo Bokelskere.no til samme formål, registrere bøker og thats it. Jeg bruker ikke den til annen kommunikasjon egentlig, men det var kjekt å se at jeg kunne søke opp og komme inn på listen uten å måtte logge meg inn på Goodreads. Jeg har ikke fulgt med men gikk inn der før jeg skulle lage innlegget.

   Du likte ikke An american marrige? Håper jeg liker den for jeg har nemlig ventet på den siden begynnelsen av juni, så om den ikke dukker opp snart får jeg kansellere ordren.

   «Bare» 4 dager igjen!

   Liker

 3. Eg vil sjå Siri Hustvedt på lista, eg vil sjå Gingerbread (som eg akkurat har kjøpt), Women Talking (som eg og akkurat har kjøpt), muligens Chigozie Obioma (for då blir eg nødt til å lese den). Først og fremst håper eg på skikkelig gode bøker.

  Liker

  1. Ja, siden jeg ikke har lest noen av disse, kun begynt på Spring av Ali Smith så er det viktigste for meg at det kommer bøker som virker interessante. Obioma kommer på norsk til høsten og Hustvedt boken har jeg og Gingerbread. Ser bokkubben har 25 % til og med i dag så mulig jeg kjøper meg de to øverste på listen min som jeg har lyst til å lese uansett. «Women talking» skal jeg titte litt nærmere p :_)

   Liker

Kommentarer er stengt.