Bokvåren 2019

Bokvåren

Med litt over en uke igjen av februar tenkte jeg at jeg ville se litt på noen av bøkene som kommer ut de neste månedene. Jeg har (som vanlig) kun tatt med de jeg kunne tenke meg å lese selv.

før plogenAv de oversatte bøkene har jeg lagt merke til Olga Tokarczuk sin nyeste roman, Før plogen din over de dødes knokler som blir betegnet som en mørk feministisk komedie og det står blant annet dette om boken: I en øde polsk landsby finner engelsklæreren og amatørastrologen Janina Duszejko naboen sin død på gulvet i hans hjem. Omstendighetene rundt dødsfallet er mystiske, og Janina legger merke til at det står flere hjorter utenfor vinduet. Kan dyrene ha hatt noe med dødsfallet å gjøre? Når flere landsbyboere blir funnet døde, alle tilknyttet den lokale jaktklubben, engasjerer Janina seg i etterforskningen.
Olga Tokarczuk vant den internasjonale manbookerprisen i 2018 for romanen, Løperne.

Chigozie Obioma, forfatteren bak den bookernominerte romanen The Fishermen eller Den forbudte elven som den het på norsk kommer ut med en ny roman som heter Et kor av minoriteter, her møter vi hønsebonden  Chinonso  som forelsker seg i en kvinne som prøver å kaste seg ut i elven.  Romanen har en sammenveving mellom Igbo-tradisjoner og elementer av gresk drama og kan således sees på som en slags moderne variant av Homers Odysseen. Well, they had me at «gresk drama».
Jonathan Wrights Frankenstein in Bagdad, som også var nominert til den internasjonale bookerprisen kommer ut i norsk språkdrakt og har ikke overraskende fått tittelen Frankenstein i Bagdad.

falsk naturJeg likte veldig godt forfatterens første bok i serien om politimannen Aaron Falk og derfor ser jeg frem til å lese andre boken som har fått navnet Falsk Natur på norsk.
Dette er imidlertid ikke den eneste krimboken jeg ser frem til i vår for den tredje boken i serien om politikvinnen Tracy Crosswhite kommer også i norsk språkdrakt  og den har fått navnet Kvinnen uten ansikt på norsk og serien er skrevet av Robert Dugoni.
Michel Houellebecq kommer ut med ny bok som har fått tittelen Serotonin på norsk. Den handler om agronomen  Florent-Claude Labrouste som blir hjemsøkt av fortiden og må spise stadig høyere doser med antidepressive midler. Bakteppe er et Europa som er ødelagt av globalisering og EUs fellespolitikk.

spøkI sommer leste jeg Bånd av samme forfatter, en bok jeg likte veldig godt. Om ikke så lenge kommer en ny roman ut som har fått navnet Spøk. Noen sier at Domenico Starnone er mannen bak Pseudonymet Elena Ferrante, og noen sier at det er konen hans som er det. Om noe av dette stemmer aner jeg ikke,men det kunne vært morsomt å få vite det en gang.

Sally Rooneys roman Normal people var på langlisten til Manbookerprisen i fjor, og  i april kommer den norske utgaven ut, den har fått tittelen Alle andre.

Elif Batuman, forfatteren bak romanen Idioten som jeg har lest men ikke skrevet om, kommer ut med en ny roman på norsk, De besatte er tittelen. Den handler om russiske bøker og de som leser dem. Forlaget skriver blant annet dette om boken: Hvorfor lese russiske bøker? Og hvem er egentlig disse menneskene som vier sitt liv til russisk litteratur? Med en usedvanlig lett og underfundig penn skriver Elif Batuman om alt fra de store russiske kjempene – som Tolstoj og Dostojevskij, Tsjekhov og Gogol – til personlige, og som regel absurde opplevelser fra sin egen tilværelse som litteraturstudent ved Harvard. Batuman undersøker blant annet muligheten for at det finnes en uløst mordgåte på godset til Tolstoj, og vi får bli med henne når hun reiser i Pusjkins fotspor gjennom Kaukasus og som journalist for The New Yorker i St. Petersburg, der hun skal dekke rekonstruksjonen av det vanvittige ispalasset til Anna Ivanova.

Jeg likte Idioten selv om den med fordel kunne vært kortet noe ned, men forfatteren hadde en egen form for humor som jeg likte godt og som jeg mistenker vi får mer av i den nye romanen også. Litt vittig at hun gir bøkene sine de samme titlene som Fjodor Dostojevskijs bøker.
Han Kang, forfatteren bak Vegetarianeren kommer også med en ny norsk oversettelse, Hvit. Jeg kjøpte The white book i fjor for det «hastet» med å lese den, men den står like ulest i bokyllen. Typisk!

jeg vet meg et landAv de norske har jeg sett meg ut den nyeste til Victoria Bø, jeg har lest og likt to romaner av henne før, Theresa Birnas bortgang og Adresse Alberta. Den nye har fått tittelen Jeg vet meg et land og det er en roman om ønsket om å gjøre det rette, om å finne kjærligheten og sin plass i en tid fylt av usikkerhet og motsetninger.
Jeg innbiller meg at handlingen er lagt til andre verdenskrig.

Per Schreiner kommer også med en ny roman, jeg liker de stillferdige og av og til absurde bøkene hans og ser frem til Beistet som er tittelen på årets roman. Forlaget skriver dette om romanen En stille vårdag på løpetur i skogen blir Knut bitt av et dyr. I dagene etterpå begynner kroppen hans sakte å forandre seg. På halsen dukker det opp små nupper. Luktesansen er forsterket, og en uforklarlig sult begynner å hjemsøke ham. Likevel er det ingen som reagerer på forvandlingen han gårgjennom – hverken kona, datteren eller naboene i det pene forstadsstrøket. Knut selv vet heller ikke hva han skal tro. Kanskje det ikke er så ille, livet går videre. Selv et beist må henge opp vasken. Selv et beist må lage middag. Til tross for den intense lukten av blod. Beistet – litt som Mary Shelley, litt som Wes Craven, litt som Samuel Beckett, og helt Per Schreiner.

Eli Fossdal Vaage skulle egentlig ha kommet ut med en ny diktsamling i fjor men den kommer ikke likevel. Da håper jeg at årets diktsamling Estalåni blir gitt ut, jeg venter spent.
i for internatunge Rakel Solstads I for Internatunge er en roman om det å vokse opp på internat.Handlingen er lagt til Finnmark på 1950- og 60-tallet, og et av temaene er emosjonelle omsorgssvikt. Denne ser jeg virkelig frem til.
Gunn Marit Misja har jeg lest en del av og jeg ser virkelig frem til hennes nye roman Etter oss hvor handlingen er lagt til 1967(beste året) og en folkhøyskole og deretter førti år frem i tid.

Agnes Matre kommer også med en ny krimbok, jeg har lest flere bøker av henne men når hun begynte å skrive krim så falt jeg litt ut selv om jeg likte den første krimboken hun skrev. Jeg har en krimbok av henne liggende som jeg ikke har lest men krim er ikke første pri her i huset. Anyways, den nye boken har fått tittelen Iskald.

malurtveien 10Maria Sand kommer ut med en ny roman, Malurtveien 10 og vi følger en katolsk familie i fem generasjoner.
Line Baugstø kommer også med en ny roman, den har fått tittelen Egne rom og er den tredje boken om Sigrid. Jeg har ikke lest de andre så det må jeg eventuelt gjøre før jeg skal lese denne.

Kristine T.G.Hardebergs debutroman heter De uskyldige og er en slektsroman hvor handlingen er lagt til vestlandet og Italia. Her møter vi Sandra i 1995 og Teresa i 1859 og det skulle ikke forundre meg om det er en forbindelse mellom disse to kvinnene.

Roy Jacobsen kommer ut med en ny bok, På randen av Vigeland, og forlaget skriver følgende om boken: Roy Jacobsens bejublede fortelling om sin barndoms mange besøk i Vigelandsparken og morens mystiske tannlegetimer – nå som egen bok med fotografier.

den som elsker deg høytKristine Storli Henningsen kommer også med en ny bok i vår, den har fått tittelen Den som elsker deg høyt og er en Psykologisk thriller.
Jeg likte veldig godt forfatterens debut, diktsamlingen Finna kyrkjedøra i meg som kom ut i fjor. Nå er Per Helge Genberg ute med en selvbiografisk slektsroman og den skal være skrevet på et lyrsik språk og har fått tittelen Å bera nakne nyklar.
Sverre Henmo kommer også med ny roman, På vei hjem, en roman som stiller spørsmål om hvor godt vi egentlig kjenner hverandre, om det er en menneskerett å få barn, hva det vil si å være far, og hva som kan skje hvis prisen for å elske noen begynner å føles for høy?

Jeg har fra før av lest en ungdomsroman av ham som jeg likte godt og der frem til denne.

Dette er noe av det som blir å finne av nye bøker nå i vår, og jeg håper jeg klarte å tipse deg om et par bøker i det minste. I tillegg til disse så ser jeg at Solumvennen forlag gir ut flere av Albert Camus sine bøker på nytt, det er godt nytt for meg som har slitt med å få tak i noen av dem.

Det kommer selvfølgelig ut langt flere bøker enn dette,bokvåren er vel nesten like innholdsrik som bokhøsten men som nevnt over så har jeg kun tatt med et lite utvalg.

 

HA EN FIN BOKVÅR!

 

HILSEN BEATHE

 

4 kommentarer om “Bokvåren 2019

 1. Her var det mange spennende titler, så det er nok bare å glede seg 🙂 Jeg gleder meg til neste Harry Hole bok i jubai også jeg da, det blir stas for en blodfan som meg 🙂

  Liker

 2. Flott innlegg Beathe, håpet på noe sånt fra deg 🙂 Jeg gleder meg også til å lese et par av disse, blant annet Spøk som jeg helt sikkert skal lese. Viktoria Bø sin roman har jeg klar på Kindelen, så den blir neste bok ut der. Jeg prøver hardt å holde meg til de to kolossene av noen bøker jeg har lånt på biblioteket, men jeg glippet litt da jeg lastet ned Skår, åh… den må du lese!

  Liker

  1. Så bra at du likte innlegget! 🙂 Og har ventet på det. Jeg fikk Skår inn dørene her i dag men er det bok nummer tre eller er det en ny historie? Jeg har ikke lest den forrige han kom ut med ennå.
   Jeg hadde leseliste klart men jeg er ikk god å forholde meg til den, så der har jeg litt å gå på. Blir litt vel mye etter innfallsmetiden her i gården. Men litt slingrinnsmonn må være tillatt vel?

   Liker

Kommentarer er stengt.