The Nobel Women #1: Keiseren av Portugalia av Selma Lagerlöf

Ja, når en først skal ta for seg de fjorten kvinnene som har vunnet nobelprisen i litteratur så hvorfor ikke starte med den aller første kvinnen som noensinne fikk den- svenske Selma Lagerlöf for Gösta Berlings saga. Den hadde jeg ikke i hyllen så valget falt på Keiseren av Portugalia i stedet og det må jeg si var et godt valg for jeg kan røpe med det samme at jeg ble bergtatt fra aller første side.

KEISEREN AV PORTOGUALIADet var ingen lykkens dag for den godeste Jan Andersson på Skrolycka der han satt forvist til vedskjulet i høljende regnvær. Ikke var det av kjærlighet han hadde giftet seg med Kattrina, det var helst for å slippe å være tjenestefolk for Erik på Falla, og noe barn var det ikke snakk om at han ville ha. Likefullt var hun der inne og skulle føde deres barn, jordmoren og hjelperne hennes hadde vært der inne med henne i timevis.

Han var fortvilet for at Kattrina skulle slutte i arbeid og passe på den lille i stedet, dette var det verste som kunne skje og han var inne på tanken om at det slett ikke hadde gjort noe om den lille hadde forulykket på et eller annet vis. Jeg må nesten le litt for han var en veldig selvmedlidende type og kunne ri av seg fraser som: Min kjære Jan Andersson, sa han, hva er det for noe feil med deg? Hvorfor går alt så ille for deg? Hvorfor har du det alltid så leit?Og hvorfor fikk du ikke gifte deg med en pen ungjente i stedet for den gamle budeia hos Erik på Falla?s.9

Men når han fikk se den lille jenten og bylten ble lagt i armene hans endret alt seg for alltid og det var nesten som han ikke ville gi henne fra seg i det hele tatt. Han ble en skikkelig hønefar som ikke visste hva godt han skulle gjøre for sin kjære datter som fikk navnet Klara Fina Gulleborg. Hun var foreldrenes solstråle og tilværelsen deres ble mye bedre etter at hun kom til verden. Kanskje aller best forhold har hun til faren sin.

Hun vokser opp til å bli en flink og pen ung kvinne den godeste Klara Gulla som hun blir kalt til vanlig. De er fattige og  en dag kommer det en kar til gårds som har lyst til å selge dem noe rødt kjolestoff, han er så overbevist om at Klara kommer til å bli helt nydelig i denne rødfargen men de syntes at det blir altfor dyrt, men han insisterer og gir dem kjolestoffet uten å betale for dette.  Han fikk rett, hennes skjønnhet ble fremhevet av denne fargen, men det falt ikke i god jord hos presten på stedet som var redd for at dette kunne bære galt av sted for henne.

En dag dør Erik på Falla i en arbeidsulykke og Lars Gunnarsson overtar gården og siden den lille stua på Skrolycka, viss navn forresten kan ligne både på lykke og ulykke i følge etterordet, ligger på eiendommen hans forlanger han 200 riksdaler for eiendommen slik at de kan få beholde stua.
De prøvde flere løsninger uten å lykkes og slik gikk det til at deres elskede datter tilbød seg å reise vekk for å søke tjeneste hos andre for å få betalt gjelden til foreldrene. Ikke for at hun nødvendigvis elsket dem så høyt men fordi hun lengter etter å komme vekk fra dem.

Hennes fravær gikk veldig inn på Jan som stod på bryggen hver eneste dag for vente på at dampbåten skulle komme tilbake med hans kjære Klara. Hans lengsel etter datteren fikk ham sakte men sikkert til å gå til grunne. Han hadde fått en flosshatt og en stav med sølvhåndtak av den eldre kona på Falla og han begynte å sprade rundt i bygden med hodet hevet og påstod at Klara var blitt keiserinne av Potugalia, hvorpå han som faren hennes følgelig måtte være keiseren. Men sannheten var en helt annen og folk i bygden hadde fått nyss i hvor ille det var stilt med Klara men han ville ikke ta inn over seg dette. Virkeligheten blir altfor vond å bære for hans farshjerte.

Handlingen i denne romanen fra 1914 er lagt til Värmland hvor de aller fleste av romanene hennes er lagt til og hvor hun selv kom fra. Her får vi et solid innblikk i hvordan det svenske bondelivet var på midten av 1800-tallet.  Den handler også om den kjærligheten som det er mellom foreldre og barn, og gir oss et godt bilde på hvor altoppslukende den kan være. Den tar naturligvis også opp psykisk sykdom for jeg tolket det som Jan allerede før Klara var født slet med depresjon og mørke tanker, som så ble forsterket av hans lengsel etter datteren de årene hun var borte. Når livet butter så til de grader i mot som det gjør her så er det kanskje ikke unaturlig at man tyr til en fantasiverden i stedet som en overlevelsestaktikk når virkeligheten ikke er til å leve med.

Korte kapitler som syntes avsluttende men som likevel hang sammen som en rød tråd gjennom det hele gjorde dette til en fin, vakker men også vond leseopplevelse for det er en trist bok dette. Jeg både lo og gråt om hverandre mens jeg leste. Den lengselen Jan hadde etter sin datter var til å ta og føle på. Språket er bare helt nydelig og tidvis så poetisk at jeg måtte stoppe litt opp og ta inn over meg flere av setningene èn gang til. Som for eksempel denne- Sola svarte overhodet ingenting på dette. Den bare skinte opp stor og rød enda en gang, men så trakk den sløret av skyer over seg og forsvant. Klara er selvfølgelig oppkalt etter solen. Denne skal definitivt leses på nytt for dette var ikke mindre enn helt fantastisk og jeg ble helt forelsket i denne boken og er de andre verkene hennes bare en brøkdel av dette så ser jeg frem til mange fine lesestunder.

 

 Anbefales på det aller sterkeste!

 

nobelprisen

 


Forlag:Oktober
Original tittel:Kejsarn av Portugallien
Norsk tittel:Keisenen av Potugalia
Forfatter: Selma Lagerlöf
Oversetter:Per Qvale
Etterord: Agneta Taube
Format:Pocket
Sideantall:237
Utgitt:1914
Min utgave:2006
Kilde: Kjøpt

Forfatter

250px-Selma_Lagerlöf
Foto: Wikipedia

Selma  Lagerlöf( 1858-1940) eller Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf som hun egentlig het  var en svensk forfatter. Hun debuterte i 1891 med Gösta Berlings saga som hun også fikk nobelprisen i litteratur for. Hun var også den første kvinne som ble tatt opp som medlem av Svenska akademien. Hun skrev en rekke romaner og er også internasjonalt kjent for barneboken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

 

 

HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “The Nobel Women #1: Keiseren av Portugalia av Selma Lagerlöf

  1. Så kjekt at du fant en bok som du ble begeistret for, som første bok ut i prosjektet ditt. Høres ut som en fin innfallsvinkel til Selma Lagerløf, også «hønefar» da, digger når du finner på nye ord 🙂

    Liker

    1. Ja, det var det absolutt! Gleder meg til å lese mer av henne fremover, men først skal jeg ta for meg booker og høstens bøker så får en se hva annet det blir tid til.

      Liker

Kommentarer er stengt.