Sommerlesing#6: Vi skulle vært løver-Ha det,ser deg i morgen.

Skal ta for meg to bøker i dette innlegget som blir det siste samleinnlegget på en god stund. Jeg trives aller best med å skrive om en bok pr innlegg men tenkte at jeg skulle skrive noen kortere innlegg nå i sommer i stedet for å «ta sommerferie», vel skrivekløen meldte seg som dere så av innlegget mitt om Ian McEwans her om dagen så da er det bare å gå tilbake til vanlig stil. Men nå over til dagens bøker

Den første er en barnebok om noe så spesielt som transpersoner, nå er ikke transpersoner i seg selv lenger så uvant, de fleste har hørt om det, eller kanskje kjenner noen som er det – men det er spesielt at en barnebok beregnet på aldersgruppen 9-12 år tar opp dette «temaet».

Den andre er en roman av William Maxwell, en forfatter som jeg nylig har blitt kjent med gjennom romanen Som svaler kom de og deretter Ha det, ser deg i morgen. 

vi skulle vært løverI fjor så jeg en dokumentar på tv2 som het «Født i feil kropp», en utrolig fin og ikke minst viktig serie for alle foreldre eller foresatte kan komme i en situasjon hvor barnet deres ikke føler seg komfortabel som det kjønnet det er født som.

I serien var de ikke gamle før de var fast bestemt på at de når tiden var inne ville skifte kjønn for å føle seg som det mennesket de var innerst inne, og slikt må selvfølgelig bli tatt på alvor.

Tidligere i vår leste jeg Anna Ahlund sin fine ungdomsroman Det ingen ser hvor en av hovedpersonenene ble beskrevet som hen.

I Line Baugstøs bok Vi skulle vært løver møter vi 12 år gamle Malin. Når hun og de andre i klassen skal begynne på 7. trinn begynner det er ny jente i klassen, Leona og er fra Finnmark.  Malin har veldig lyst til å bli kjent med den nye jenten som er veldig sjenert av seg og ikke deler så mye av seg selv, men ganske snart blir det oppdaget at mye av det lille hun har sagt har vært løgn. De andre i klassen mister ganske snart interessen for den nye jenten mens Malin etter hvert blir god venn med henne. Helt til det fatale skjer og det blir oppdaget at Leona er en transperson.
Som alle andre steder er det også her et slags hiarki hvor de ikke fullt så populære gjør alt for å komme med i gjengen hvor den peneste og mest populære jenten befinner seg og som vi vet er det ikke alltid disse jentene er like pen på innsiden som de måtte være på utsiden.

Malin kommer i en konflikt hvor hun må velge å være med i gjengen eller være utstøtt sammen med Leona. Og i den alderen der er slike ting alt annet enn enkelt for hun har i tillegg sine egne fordommer å jobbe med.

I tillegg til å ta opp dette med kjønnsidentitet tar den opp andre aspekter med overgangen fra barn til ungdom, og den er tilnærmet fri for forelskelser, her er det vennskap og aksept som står i høysetet.

Romanen har flere scener som er aktuelle og som barn og unge i den alderen kan kjenne seg igjen i og kanskje kan lære noe av.  En velskrevet og fin bok som fint kan leses av voksne også, eller den burde kanskje det.  Det har nettopp vært pride og en av grunnene til at dette blir markert hvert år er at det finnes mennesker der ute som må kjempe for å ha de samme rettigheter som alle andre, til å være den de faktisk er og til å få elske den de vil. Det burde vært en selvfølge.  Enn om noen skulle bestemme at du ikke skulle få like en som var høy og mørk eller liten og lys – det er akkurat det samme. Avslutningsvis må jeg si at jeg likte så godt vennskapet til Malin og Leona, og jeg syntes forfatteren fikk så godt frem usikkerheten som kom frem hos begge jentene til tider, og det fremstod veldig troverdig i mine øyne.

 

Anbefales!

 

Favorittsangen til Leona er «Born this way» av Lady Gaga

 

Vi skulle vært løver av line Baugstø, 140 sider
Aschehoug, 2018
Leseeks-Kindle

 

Forfatter

Baugstoe-Line
Foto: Aschehoug.no

Line Baugstø er født i 1961 og debuterte i 1986 med romanen Reise i gult lys og har gjennom mer enn tredve år skrevet en rekke romaner,novellesamlinger, barnebøker og sakprosa.

 

 

Den andre boken er som nevnt skrevet av en forfatter jeg nettopp har stiftet bekjentskap med, William Maxwell.

HA DET, SER DEG I MORGENI Som svaler kom de mistet hovedpersonen moren sin i den dødelige influensaepidemien, spanskesyken som herjet i 1918. Det gjorde også den lille gutten vi først får høre om i Ha det, ser deg i morgen. Jeg trodde først at det var en slags fortsettelse av den forrige boken, noe det også kan være uten at jeg vet det med sikkerhet, den ene boken ble skrevet i 1937, mens denne som jeg nå skal skrive om ble skrevet så sent som i 1980.  Hovedpersonen er blitt en gammel mann og ser tilbake  på hendelser som skjedde når han var mindre, og for det meste så handler boken om andre familer enn hans egen for to fattige familier som fikk livene sine totalt ødelagt, og i den ene befant kameraten til hovedpersonen seg.

Boken starter med at Lloyd Wilson ble funnet drept og den lille byen Lincoln i Illinois blir dypt rystet. Ikke lenge etter blir en annen mann funnet  etter å ha gjort ende på sitt eget liv.

Resten av romanen som er nydelig skrevet tar for seg opptakten til det som skjedde hvor to familier endte med å miste fedrene sine og den ene alt han eide og hadde. I disse tilbakeblikkene han gjør seg er vi også innom hans egen barndom og hvordan de hadde det etter morens tragiske bortgang og litt om hans forhold til farens nye kone. Men den skildrer også vennskapet med bestevennen Cletus og hvordan de fikk sitt vennskap satt på prøve på grunn av andre. Vi får historien fra alle de involverte, til og med hunden helt på slutten og det var litt morsomt og ikke så rart som det kanskje kan høres ut.
Dette er som dere kanskje har gjettet et trekant-drama uten like og hvor den uskyldige part kanskje ble den mest lidende part, sånn er det kanskje som oftest. Jeg fikk i hvert fall veldig medlidenhet med han ene og kan tildels forstå hva som fikk han til å gå til det skritt han gjorde.

Igjen av Maxwell skrevet en stillferdig og nydelig roman som jeg storkoste meg med. Til tross for at dette er en kort roman brukte jeg god tid med den, rett og slett fordi jeg ikke ville at den skulle ta slutt.  Forfatteren har fått gode tilbakemeldinger på sitt arbeide og det forstår jeg veldig godt. Jeg håper resten av arbeidet hans blir oversatt til norsk etter hvert. Og til dere som ikke har lest noe av William Maxwell før, gjør det!

 

Anbefales på det varmeste!

 

Ha det, ser deg i morgen av William Maxwell, 141 sider
Pax forlag, 2018
Leseeks

 

Forfatter

Maxwell_William.FotoNancyCrampton
Foto: Nancy Crampton

William Maxwell(1908-2000)- er en forfatter og redaktør som gjennom mange tiår skrev tilsammen seks romaner, flere novellesamlinger og memorarer.

 

 

HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “Sommerlesing#6: Vi skulle vært løver-Ha det,ser deg i morgen.

  1. […] To skritt frem ett tilbake–til kraften i mitt indre av Melissa Helen Edvardsen Hekland- dikt- norsk 2018- leseeks Nå skjer det av Sofia Nordin – oversatt ungdomsbok – leseeks Byer uten deg av Therese Aasvik – roman- norsk 2018 – leseeks Susanna Moodies dagbøker av Margaret Atwood- Dikt-oversatt – Kjøpt Første kjærlighet, siste olje av Ian McEwan – roman-oversatt – leseeks Ha det, ser deg i morgen av William Maxwell […]

    Liker

Kommentarer er stengt.