Oppsummering #6:juni 2018

Etter uker med nydelig sommervær fikk vi betalt i form av høststormer og mye grått vær en stund,men nå skinner solen igjen og alt er bare velstand. Vi er i ferd med å legge juni bak oss for denne gang, men aller først en aldri så liten titt på hva som er lest og skrevet om siden sist.

 

BØKER LEST

 

 1. Fuglekikkeren av William Shaw – oversatt krim – Leseeks
 2. Erindring om kjærlighet av Kirsten Thorup – oversatt roman – Leseeks
 3. Sommerlys,og så kommer natten av Jón Kalman Stefánsson – oversatt roman – Leseeks
 4. Minna mangler et øvingslokale av Dorthe Nors – oversatt roman – Leseeks
 5. En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv av Mari Kjos Hellum – roman- Norsk 2018-Leseeks
 6. Frihetens mødre av Magnus E. Marsdal – Sakprosa – Norsk 2018- Leseeks
 7. Oss av Mari Oseland – Dikt- Norsk 2018 – Lånt på eBokBib
 8. Nykommar av Nathaniel Farrell – Dikt- Oversatt – Lånt på eBokBib
 9. Idioten av Elif Batuman – oversatt roman- Leseeks
 10. Som svaler kom de av William Maxwell – oversatt roman- Leseeks

 

1 krim, 6 romaner,1 sakprosa, 2 diktsamlinger, 8 leseeksemplarer, 2 lånt på eBokBib, 3 norske anno 2018.

 

FRA BOK TIL FILM/ FILMER & TV-SERIER

De fleste har vel fått med seg at det er pridemåned nå i juni og den avsluttes med en parade i Oslos gater i dag. Her i Bergen var det parade i begynnelsen av måneden. Jeg hadde egentlig planer om å lese noen «skeive» bøker men på grunn av en nesten 2 ukers lesestopp så har jeg utsatt den lesingen til juli i stedet. Det betyr ikke at jeg ikke har markert pride på min måte – jeg så film/serie i stedet.

Jeg har sett sesong 1 av Greys Anatomy spinn-offen, Station 19 og jeg har fått meg et nytt favoritt tv-par i Travis og Grant. «Evak» er bare så 2017.

They are so cute and you know LOVE IS LOVE, eller ♥ Alterlove♥ sitat Julie Andem(Skam-dronningen)

 

Men det stopper ikke der, når sesong 3 av Skam, den beste sesongen, ja, Evak-sesongen, var ferdig rett før jul i 2016 så var jeg nødt til å lese noe som fikk tankene vekk fra Isak og Even, og da leste jeg Simon og Homo Sapiens-agendaen av Becky Albertalli, det skulle vise seg å være et meget godt valg for den boken var veldig bra og her om dagen var jeg og min datter på kino og så filmatiseringen av boken, Love, Simon. En veldig bra adapsjon.

 

Sist men slett ikke minst så har jeg sett Call me by your name på nytt igjen, jeg var bare nødt til å kjøpe den når den kom ut på dvd/blu-ray i begynnelsen av juni. Historien om Elio og Oliver er bare helt fantastisk og jeg angrer på at jeg ikke har lest boken ennå, den kom ut for første gang i 1973 og er enda ikke oversatt til norsk, egentlig ganske utrolig at den ikke har blitt fanget opp av et eneste norsk forlag ennå.

 

 

pride.jpg

Vi fikk siste episode i sesong 1 av Blank denne måneden og til høsten kommer det en ny sesong, jeg er spent på om de gjør som de gjorde i Skam og velger en ny hovedperson eller om vi følger Ella videre. Noe sier meg at vi vil følge en ny person og da håper jeg at det blir en gutte-sesong,de har også issues på lik linje med jentene.

blank meme rl
Blank-meme er ærlig og helt redelig stjelt fra Blank-gruppa på facebook!

Var ikke trailer på denne men du finner serien på nrk-tv eller Blank.p3.no om du er nysgjerrig på hva dette er for en serie. Vg skrev en fin artikkel om serien her om du vil lese, hvor de skriver blant annet dette om Ella: Hun har ikke en venninnegjeng à la «Skam», hun smykker seg ikke med melodrama, har ikke en hårfrisyre eller klesstil som kjendiser vil etterligne. Hva Ella er engasjert i, blir glad for eller lei seg av, ønsker seg og drømmer om vet seerne lite om. Personligheten hennes er ikke sprudlende, hun leverer ingen kjappe replikker eller ord til ettertanke, hun gir lite til omgivelsene, men er heller ikke en krevende energivampyr.

Det er en stillferdig serie hvor det noen ganger ikke skjer noe som helst men så gjør det det likevel. Her er masse Munch-referanser og det som er så interessant med slike serier som dette er at de gir rom for tolkninger og analyser, folk prater og diskuterer etter hvert eneste klipp og det er veldig kjekt å være en del av.

 

LITTERÆRE ARRANGEMENT

I begynnelsen av måneden var jeg på to ulike arrangementer på litteraturhuset. Det første  var debutanttripp hvor det var samtale med forfatterne Marjam Idriss, Sarah Zahid og Zeshan Shakar, hvor de snakket om sine respektive bøker og utlendighet.

Debutanttripp

 

På det andre arrangementet var Kari Birkeland i samtale med den danske forfatteren Kirsten Thorup om hennes nyeste roman «Erindring om kjærligheten».

kirsten leser 2

Jeg har skrevet om disse arrangementene i et felles innlegg her om noen er interessert i å lese det.

 

HALVÅRSRAPPORT

Vi er halvveis i dette (bok)året og jeg tror jeg aldri har lest så mye som jeg har gjort i år. I fjor hadde jeg lest 51 bøker ved utgangen av juni, i år ble tallet 88! Jeg har også vært flink å skrive om alle bøkene jeg har lest sånn etter hvert men har fått etterslep fra mai med et par bøker samt halvparten av bøkene denne måneden men det er ikke verre enn at et par samleomtaler fikser dette.

Når det gjelder norske bøker anno 2018 så har jeg lest 39 bøker, 17 i roman-klassen og 22 i åpen klasse. I fjor var tallet totalt 22 på tilsvarende tid. Dette til tross for at jeg egentlig skulle bli noe flinkere til å lese eldre bøker/ klassikere og ikke bare nye utgivelser.

 

SER FREMOVER MOT JULI

 

Lesing står naturlig nok på agendaen for juli, og i tillegg blir det noe mer aktivitet på bloggen i og med at jeg har endel omtaler å gjøre ferdig. Satser på mange fine lesestunder ute i solen de kommende ukene.

Om en uke flytter min kjære datter ut og jeg er overhodet ikke klar, men det har jeg innsett at jeg bare må bli. Et lite plaster på såret blir jo at jeg skal lage bibliotek på rommet hennes og rigge meg til en leseplass der inne.

Langlisten til årets bookerpris  blir lagt frem om ca 3 uker, jeg datt fort av lasset i fjor, så også med årets manbooker international prize men jeg skal selvfølgelig følge med og lese de som virker interessante.

 

 

ØNSKER ALLE MINE LESERE EN STRÅLENDE SOMMER!

 

 

Sommerbøker
Noen av bøkene jeg skal lese i sommer, den øverste er nesten ferdiglest!

 

 

HILSEN BEATHE

14 kommentarer om “Oppsummering #6:juni 2018

 1. Er innom for å si hei og at jeg har lest innlegget ditt. Mange bøker lest, mange gode, ser det ut som.
  At unger flytter ut er litt vemodig, men det er godt også- slipp dem fri, og det er hyggelig å få besøk å ha kontakt på andre måter.
  88 bøker lest- wow- tenkte ikke på å sjekke halvårssatusen min- gjør det nå- med en laber juni ble det tilsammen 67 bøker så langt i år. Mer enn det jeg antok ved årets start..faktisk.
  Ønsker deg en fin julisommer Beathe:)

  Liker

  1. Tusen takk for det 🙂 Ja,det ble mye bra bøker denne måneden, det var vel kun den Sommerlysboken jeg «slet» litt med, godt skrevet men altfor mange fortellerstemmer – nesten som man kunne bli svimmel av mindre.

   Ja,det er vemodig men selvfølgelig må de få prøve seg og heldigvis skal hun gå på skole her i Bergen til høsten så hun holder seg i samme by.

   Fin sommer til deg også, Anita 🙂

   Liker

 2. Det er så herlig når solen skinner at det ikke gjør den minste ting at det blåser 🙂
  Superbra lest, Beathe! Og sett. Godt at du har fokus på pridemåneden!

  Liker

  1. Nei, det er sant og det er bare å nyte! 🙂 Ja, det skader ikke å ha litt fokus på det så lenge de ikke har de samme rettighetene som andre. En skulle tro en hadde kommet lenger i 2018 men fremdeles er det en vei å gå.

   Liker

 3. Virkelig imponert over alt du får lest. Ellers tror jeg at jeg må få sett Blank snart. Den kalles vel for en slags Skam-oppfølger, men den er vel en egen serie på egne ben sant? Ikke at det å være en Skam-oppfølger hadde vært negativt, jeg likte også den serien veldig godt. Sparte på hver sesong til den var helt ferdig og så alle episodene fra en sesong på en kveld sammen med en venninne. Veldig fin tradisjon. Eneste negative var at jeg da gikk glipp av alt som skjedde på sosiale medier.

  Hva synes du om Idioten forresten? Har kjøpt den selv, men har nesten glemt den litt.

  Liker

  1. Jeg er jo hjemme om dagene så jeg burde klare såpass. Ja, Blank er en slags Skam-oppfølger og er en helt annen serie enn Skam selv om det er noen likhetstrekk blant annet på måten den blir publisert. Men den er bra altså, selv om jeg har en tendens til å bli noe utålmodig enkelte ganger og føler at det går for sakte fremover. Men denne måten å lage serie på, hvor man må vente når hovedpersonen må vente er jo et veldig bra fortellergrep og gjør jo ting veldig realistisk. Som om du følger en venn fra sidelinjen. Høres ut som det er en fin tradisjon du og venninnen din har, selv følger jeg med på sms/chat på serien men jeg orker ikke å følge andre enn hovedpersonen på insta for eksempel.

   Jeg håper du gir en lyd når du har sett den,er spent på hvordan du liker den i forhold til Skam for eksempel.

   Likte Idioten veldig godt selv om den kanskje kan virke noe spesiell, men de 500 sidene føk fort unna. Blir spennende å se hvordan den faller i smak hos deg:-)

   Liker

 4. Utrolig mye du har fått lest, og følger med på. Jeg er verdens dårligste TV titter og ser.
  Ha en flott juli mnd.
  Uff, ja det er trist når ungene flytter ut, men det går fort over!

  Liker

  1. Takk for det 🙂 Følte at det ikke ble så veldig mye men ved oppsummering ble det jo litt likevel, men lite i forhold til «normalen» de siste månedene. Jeg liker godt å se litt å tv, selv om det kanskje ikke blir hver eneste dag, og i hvert fall ikke nå på denne tiden.

   Ja,er spent på hvordan jeg kommer til å ta det men jeg tenker det går fint 🙂

   Ha en fin juli måned du også, Ingun 🙂

   Liker

 5. God ny lesemånad til deg! Eg har lest ein heil del, og leseoppdateringa kjem etter eg har skrevet ferdig her. Gårsdagen rant ut i sanden etter handletur, fotballkamp på stadion og ny fotballkamp på skjermen. Det er travelt å vera fotballsupporter om dagen! 😉

  Eg har kun flytta ut sjølv, og kan kun snakke frå Victorias perspektiv, men det går veldig greit å flytte ut, og for foreldrene mine så ser det ikkje ut som dei lider 😉 Dei lagde nytt soverom på mitt gamle soverom etter eg flytta ut. Teknisk sett snakka vel mor om det før eg flytta…hm… 😉

  Likt av 1 person

  1. Ja, altså når hun sa hun skulle flytte så svarte jeg nesten med å si hva jeg skulle bruke rommet til. Tror det var mer en trøst enn noe annet men lett å misforstå også. Men hun er veldig oppsatt på å komme på søndagsmiddag så det er ikke slik at jeg ikke får sett henne men rart blir det uansett. Det positive er at jeg får ryddet i bokhyller og ikke minst hentet kasser på kasser med bøker fra boden jeg ikke har hatt plass til oppe, og det ser jeg frem til.

   Gleder meg til å se oppdateringen din.

   Liker

 6. Skal si du har fått fart på lesingen, og ikke minst omtalingen 🙂 Ser at vi skal lese De udødelige begge to i sommer, skal prøve å hive meg rundt når jeg ser du er i gang, så blir det litt samlesing på oss 🙂
  Jeg viste ikke at Sofia Nordin har kommet med en ny bok, den har jeg også lyst å lese. Av det du har lest er det bare Glenn Johansen jeg har på listen for juni, en bok jeg likte godt.
  Lykke til med innredning av bibliotek, du kommer til å venne deg fort til å ha barn ute av redet, det er ikke så farlig som det kanskje føles akkurat nå 🙂

  Likt av 1 person

  1. Ja,det hadde vært fint med en liten samlesing, jeg kan gi deg en lyd når jeg skal begynne på den. Nordin sin bok er en ungdomsroman om en jente som blir forelsket i bestevenninnen sin så usikker på om den er noe for deg. Jeg har faktisk ikke lest noe av henne før så jeg er spent.
   Jeg ser frem til å få opp bøkene fra boden men om finværet fortsetter så drøyer det nok litt før jeg setter i gang, det er ingen bråhast 🙂

   Liker

 7. Koselig snutt 🙂

  Tenk, nå forlater hun redet… En fantastisk milepæl, men akk så fælt for mammahjertet. Jeg får helt angst av tanken på at det samme vil skje i mitt hjem om ikke så altfor lenge. Hva da, liksom. Sitte i hver vår krok av sofaen i stillhet? Kjekt at du får deg BIBLIOTEK, da, men som Elida antyder – La oss holde det for oss selv til hun faktisk har fått sitt eget hjem. Haha! 😀

  Liker

  1. Jeg er ikke klar! Og det er gode muligheter for at også eldstemann forlater redet og fire blir til to før jeg vet ordet av det. Hehe…. ja, de har overtatt leiligheten men hun har ikke flyttet ennå, men kanskje best å ikke kjøpe hyller før hun faktisk er flyttet ut, det blir godt å ha noe å drive med når hun flytter, og mer lesing blir det for vi kan ikke binge ulike tv-serier som vi pleier å gjøre!

   Liker

Kommentarer er stengt.