Det du ikke vet om Vilde av Nicolai Houm

Kom tilfeldigvis over denne inne på ebokbib her i går og siden forfatteren stakk av med bokbloggerprisen i 2016 med romanen Jane Ashlands gradvise forsvinning, en bok jeg likte særdeles godt så måtte jeg bare sjekke ut hvordan det går når forfatteren skriver en ungdomsbok.

Det du ikke vet om Vilde handler naturligvis om Vilde, en 12 år gammel jente som sammen med moren sin nettopp har flyttet til et nytt sted.  Når Vilde begynner på den nye skolen er kontaktlæreren Bente i permisjon og de har derfor en vikar som heter Geir. En gøyal fyr som ofte finner på mye rart.

Vilde er en jente som har mye fantasi og hun liker å skrive, hennes drøm er å en dag bli forfatter. Det har gått så langt at hun allerede har sendt inn flere fortellinger til forlag.
Allerede første dagen på den nye skolen bestemmer hun seg for å holde foredrag foran hele klassen, og det handler om faren hennes og det prosjektet han har gående i Afrika hvor han og andre hjelper dyrene som er der. Hun merker at flere i klassen blir imponert over det hun har å fortelle, hadde bare noe av det vært sant….

Hun blir fort venninne med  muslimske Xakiima som bor i samme gate som hun selv men hun retter ofte blikket mot de mest populære i klassen, Daniel,Kriss,Silje og Sara….og skulle ønske at hun kunne være venner med dem også…
En dag finner hun en lapp i skapet på skolen som gjør det tydelig at noen vet at hun ikke har snakket sant angående faren sin….Er hennes verste mareritt i ferd med å bli virkelighet? Skal vennene hennes finne ut av hva det egentlig er med faren hennes?

 

Jeg har brukt halve livet på å klatre opp et fjell, for det som venter meg på toppen, er en vanlig familie. Og så, da det bare er noen meter igjen, nøkker mamma i tauet, og jeg raser ned til bunnen igjen.

S.81

 

Denne boken likte jeg godt og med sine knappe 200 sider gikk det rimelig fort å lese. Boken er lettlest og har et godt driv. Mye er forutsigbart med tanke på at dette handler om 12 åringer på vei til å bli tenåringer med alt det fører med seg som blant annet den første forelskelse og selvfølgelig så forelsker Vilde seg i den kuleste gutten i klassen, det skulle bare mangle. Problemene som blir tatt opp er også nokså typiske for alderen vil jeg tro, og man er redd for at vennskap ikke består om man forteller folk sannheten. Det har selvfølgelig også med å gjøre at alt er mer flaut på den alderen og man vil være mest mulig lik alle andre, man skal ikke stikke seg ut på noe vis. Jeg fikk litt skam-følelse et  par ganger men kanskje ikke så rart siden vi hadde både Vilde og Kriss( aka Chris) med. Og når Xakiima snakket om mipsterz(muslimske hipstere)  syntes jeg hun kunne minne litt om Sana.

Jeg fikk litt vondt av Vilde når jeg så hvor mye hun anstrengte seg for å holde på hemmelighetene sine og ting blir mye større når en bærer på ting alene.Og er det èn ting Julie Andem lærte oss så er det at man ikke er alene. Og Vilde får etter hvert mange problemer i fanget og klarer hun å komme seg ut av disse før hun mister alle vennene hun har fått?

Boken handler også om å velge sine venner for det finnes som vi vet både gode venner og ikke fullt så gode venner, og når en såkalt venn nekter deg å danse i juleforestillingen fordi hun er redd for at du skal sette henne i skyggen så er vel ikke det en så veldig god venn, ikke sant?

Av og til «snakker» Vilde direkte til meg som leser og det er noe jeg egentlig ikke har helt sansen for, men jeg har sett at det er slik i noen ungdomsfilmer( ja, jeg ser på ungdomsfilmer) og her fungerte det faktisk på et vis.

Vil tro at mange på denne alderen som boken er beregnet på vil kjenne seg igjen i mye av det som Vilde går gjennom og jeg syntes det var fint at forfatteren tok opp dette med at selv om ting kan se fantastisk ut på utsiden så er det nødvendigvis ikke slik at barn av rike foreldre har det så innmari mye bedre enn andre,det er ikke nødvendigvis slik.
Ikke alt var så forutsigbart som det kunne virke ved første øyekast heller. Jeg ser at forfatteren har skrevet en barnebok før, jeg har ikke lest den men syntes at han behersker å skrive en bok for større barn/ung ungdom også.

 


Forlag:Gyldendal
Tittel:Det du ikke vet om Vilde
Forfatter:Nicolai Houm
Format:Ebok
Sideantall:196
Utgitt:2018
Kilde:Lånt på eBokBib

 

 

Forfatter


Foto: Paal Audestad

Nicolai Houm er født i 1974 og er en norsk forfatter. Han er utdannet journalist og har gått på Forfatterstudiet i Bø. Han debuterte som forfatter med kortprosa i antologien Signaler i 2002, han utgav sin første roman Knekk nakken min venn i 2004. Han har senere skrevet en novellesamling, en roman ( De håpefulle i 2013) samt en barnebok. Han gav ut romanen Jane Ashlands gradvise forsvinning i 2016 – en roman han fikk bokbloggerprisen for samme året.

 

 

HILSEN BEATHE

 

3 kommentarer om “Det du ikke vet om Vilde av Nicolai Houm

  1. Veldig spennende å lese dine tanker om denne boken Beathe. Nicolai Houm er en forfatter jeg liker godt, og det er alltid interessant med forfattere som skriver i flere sjangere 🙂 Fortsatt god påske Beathe!

    Liker

Kommentarer er stengt.