Svarthuset av Peter May

Jeg leste denne for første gang i fjor vår men jeg kom aldri i gang med omtale av den da og derfor har jeg skummet gjennom den igjen før jeg tar fatt på neste bok. Svarthuset er nemlig første bok i en trilogi og alle bøkene i serien er nå ute på norsk. Lewis-trilogien er en krimserie hvor etterforsker Fin Macleod er protagonist.

svarthuset.jpg

Som ung reiste Fin Macleod fra Lewis og inn på fastlandet for å studere i Glasgow. Senere fikk han seg jobb som etterforsker ved politiet i Edinburgh. Når boken starter har han nettopp mistet den lille sønnen sin i en ulykke og har derfor vært sykmeldt i noen uker.

Før tragedien rammet ham holdt han på å etterforske drapet på Leith Walk. Nå har det skjedd et nytt drap med samme MO og de mistenker at det kan være samme drapsmann som står bak. Drapet har skjedd på Isle of Lewis på Ytre Hybridene, det samme stedet hvor Fin reiste fra for atten år siden og som han kun har besøkt èn gang etter det, i tantens begravelse. Han har liten lyst til å dra tilbake, men for å beholde jobben som etterforsker er han nødt til å ta oppdraget. Dessuten er ikke forholdet mellom han og konen Mona det beste lenger heller så kanskje det ikke er så dumt å komme seg vekk litt.

Det viser seg at den drepte er Angus Macritchie eller Angel som han ble kalt, en Fin kjenner fra barndommen. Drept på samme grusomme måte som han i Edinburgh noen måneder tidligere, hengt opp og med magen sprettet opp.

Oppholdet på det gamle hjemstedet gjør at mange minner fra den tiden dukker opp i takt med gjensynet av gamle bekjente, deriblant Artair som han var på An Sgeir sammen med like før han forlot øya for mange år siden og gamlekjæresten Marsaili, som nå er gift med Artair.

Om ikke det står så veldig sentralt i handlingen så må jeg nevne den årlige manndomsprøven fra dette området hvor tolv menn reiser ut i havgapet til An Sgeir for  å delta på gugajakt eller havsulejakt. Der blir de i 2 uker og må klatre langs bratte klipper med livet som innsats for å jakte på disse fuglene, om det er akkurat sånn i virkeligheten  vet jeg ikke men i Svarthuset var det slik.

Samtidig som det er en drapsgåte som skal nøstes opp i og man som leser stadig har ulike teorier om hvordan det hele kan henge sammen så får vi rike personskildringer og mange av historiene vi får ta del i er både hjerteskjærende og sår. Som da Fin som åtteåring mistet begge foreldrene sine i en bilulykke og han måtte tilbringe resten av barndommen sin hos en tante. Disse stadige tilbakeblikkene gjør dette til en oppvekstroman like mye som en krim og jeg likte det veldig godt. Jeg har aldri vært på disse stedene på Hebridene men så fantastisk som forfatteren beskriver det er det nesten som jeg kan kjenne at vinden tar tak for det råder ingen tvil om at dette er et veldig værutsatt område.

Forfatteren er dyktig tvers gjennom for ikke bare har han et fantastisk språk som gjør det til en fryd å lese, han har skapt noen troverdige karakterer og ikke minst så har han skapt et godt plott hvor brikkene ikke faller på plass før på de aller siste sidene i boken o
De mange miljøskildringer er så levende fortalt at det er nesten som jeg har sett det selv og ikke lest om det. Her kommer vel forfatterens lange erfaring med å skrive for tv til sin rett.

Jeg likte Fin Macloud helt fra begynnelsen av og likte han bedre og bedre etter hvert som vi ble kjent med ham og fikk ta del i den noe tragiske historien hans. Han må ta et slags oppgjør med fortiden men samtidig må han finne ut hva han vil gjøre med fremtiden sin også..
Både tilbakeblikkene og handlingen i nåtid var spennende på hver sin måte, og jeg må si at jeg likte denne kombinasjonen. Det er et godt driv her uansett om det er en vond opplevelse fra barndommen eller ungdomstiden som blir beskrevet eller om det har direkte forbindelse med mordgåten som skal løses i nåtid.

Jeg er så glad for at de to neste bøkene i serien ligger klar og bok nummer to skal begynnes på i kveld, og til deg som ikke har funnet ut hvilken påskekrim du skal lese i år – look no further! Dette var ikke mindre enn helt fantastisk!

 

ANBEFALES!

 

En del bloggere har allerede fått øynene opp for denne serien: Anita, Rose-Marie,Berit og Ann Christin. Men jeg håper at flere kommer etter.

 

 


Forlag: Goliat
Original tittel: L`lle des chausseurs d`oiseauz
Engelsk tittel: The Blackhouse
Norsk tittel: Svarthuset
Forfatter: Peter May
Oversetter: Ragnhild Aaasland Sekne
Format:Innbundet
Sideantall:362
Utgitt:2009
Min utgave:2017
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

Peter May
Foto: Vincent Loison

Peter May er født i 1951 og er en skotsk forfatter og tv-manusforfatter. Han debuterte som forfatter i 1978 med romanen The Reporter som senere ble en tv-serie på BBC. Etter dette begynte han å skrive for tv. I tillegg har han skrevet en rekke romaner. Forfatteren har vunnet en rekke priser for Lewis- trilogien.

 

 

HILSEN BEATHE

 

 

13 kommentarer om “Svarthuset av Peter May

 1. Som du vet leser jeg mye krim, men denne serien har jeg ikke lest. Kanskje jeg rett og slett må ta deg på ordet og lese Svarthuset i påsken 🙂

  Liker

 2. Så bra at du likte denne. Min absolutte krimfavoritt i fjor. Venter på Lewisbrikkene nå, den blir ok min påskelektyre.
  Ha en fin helg Beathe og takk for link.:)

  Liker

  1. Ja, denne var bra og jeg er godt i gang med bok nummer to, den blir jeg ferdig med i dag eller i morgen og da er det tredje og siste bok som står for tur.

   Seff linker jeg, Anita! 🙂

   Liker

 3. Herlig at du skriver om denne boka, Beathe! Fin anmeldelse! Og takk for link!

  Gleder meg til dine bokanmeldelser av de neste bøkene i trilogien!

  Liker

 4. […] Svarthuset av Peter May – oversatt krim – Leseeks Om nettene brukar mor dråpeteljar av Svanhild Amdal Telnes – dikt – norsk 2018-Leseeks Moderne tapet av Eskil Kjos Fjell – roman-norsk 2018- Leseeks Soloppgang i Nord av Siri Amalie Oftestad – dikt-norsk 2018-Leseeks Jeg håper noen […]

  Liker

Kommentarer er stengt.