Hun ba om det av Louise O`Neill

Ble gjort oppmerksom på denne boken når jeg var på bokmøte med Kagge for noen uker siden og syntes boken virket interessant og har et langt mer alvorlig tema enn det  coveret kanskje skulle tilsi.

hun ba om det I Hun ba om det treffer vi de 18 år gamle Emma fra den lille irske byen Ballinatoom. Hun er den peneste jenten i gjengen og meget populær. Hun er ikke av de rikeste i venninnegjengen og kan virke å være litt småsjalu på venninnen Ali fordi familien hennes er søkkrik.
I helgene går det mest i festing og puling rundt.
Verken hovedpersonen Emma eller familien hennes fremstår så veldig sympatiske at det gjør noe og jeg må si at jeg holdt på å gi opp hele boken før de første hundre sidene var lest ferdig for makan til makkverk skal man lete lenge etter.

Det er greit at dette en en ungdomsroman men det får likevel være grenser for hvor fjasete det skal være – her var det bare overfladisk snakk om hår,sminke,klær og sko, og annet svada om helt uinteressante ting.

MEN…så skjer det endringer som gjør at jeg fatter litt mer interesse for boken. På en fest hos en kamerat får Emma noen piller som senere viser seg å være ecstasy, og hun havner til køys med denne karen. Dagen etter våkner hun utenfor sin egen gatedør og husker ikke hvordan hun har havnet der. Hun husker heller ikke det siste som skjedde kvelden før.
Ganske snart blir det spredd både filmer og bilder over hele nettet som viser at hun har sex med fire gutter. På bildene ser det ut som hun sover, men sannheten er at hun er neddopet og derfor ikke får med seg hva som skjer med henne.

Men tro ikke at hun får særlig sympati av de rundt seg, venninnene hennes vender henne ryggen og andre mener at hun omtrent hadde bedt om det slik hun lå rundt med alt og alle og ikke minst med tanke på hvor lettkledd hun var når hun var på fest. Som om man fortjener å bli utsatt for en gruppevoldtekt fordi man ønsker å kle seg sexy!

Emma blir  helt ødelagt av denne episoden og isolerer seg, må gå til psykolog og familien ser ikke ut til å takle påkjenningen heller.  Deler av boken går for seg et år etter at det skjedde men likevel blir  hun daglig kalt for hore på nettet og det renner inn med hatmail fra alle kanter fremdeles. Det er skremmende å se hvor stor makt internett og sosiale medier har. Det så man blant annet med håndballspilleren Nora Mørk som like før jul fikk spredd private bilder på nett, det må være tøft å stå i noe som dette.

Hvordan samfunnet i den irske byen reagerte tror jeg er representativt for resten av verden, man ser noe på nett og dømmer ut i fra det man ser. Men alltid i slike situasjoner så sitter det en part som blir berørt av dette og det var rart at ikke bildene ble gransket litt mer nøye, folk MÅ jo ha sett at hun var neddopet på bildene. Og det er vel heller ikke ok å ha sex med en som er bevisstløs/ eller sover.
Det verste er at disse guttene kom fra «de beste familier» og hvordan våger hun å ødelegge guttas fremtid på denne måten? Emma kapitulerer tilslutt, det var synd at hun ikke klarte å stå i det hele veien, men samtidig tror jeg at det er mange som hadde gjort det samme som henne, det er tøft å stå i det tilsynelatende alene og man skal være meget sterk for å kunne stå oppreist i en slik situasjon. Det var hjerteskjærende å lese hvordan hun og resten av familien ble frosset ut og satt på siden av lokalsamfunnet.

Dette er ting som dessverre  skjer i virkeligheten, alle husker sikkert den saken fra noen år tilbake hvor den unge jenten ble neddopet og tatt med til en campingvogn av tre litt eldre menn hvor de hadde en etter en forgrepet seg på henne.Hun fikk massiv støtte heldigvis, noe Emma også får gjennom noen støtteerklæringer online men jeg tror hun hadde trengt at de nærmeste «venninnene» hadde støttet henne, og ikke minst trodd på henne.

Det er viktig at slike bøker blir skrevet og forfatteren tar så absolutt opp et aktuelt tema som det MÅ snakkes om og diskuteres men jeg er usikker på om denne boken er et «must» å lese i så måte, til det er det språklige altfor rotete og dårlig i tillegg til den altfor fjasete begynnelsen. Det ble dessverre veldig ødeleggende selv om bokens tema er veldig viktig. Det er litt forbausende at dette skal være en «bestselger»! Jeg er sikker på at det finnes flere og ikke minst bedre bøker om temaet der ute og da hadde jeg heller satset på en av de andre skal jeg være helt ærlig.

 


Forlag: Kagge
Original tittel: Asking for it
Norsk tittel: Hun ba om det
Forfatter:Louise O`Neill
Oversetter: Line Almhjell,MNO
Format:Ebok
Sideantall: 267
Utgitt: 2015
Min utgave: 2018
Kilde:Lånt på eBokBib

 

Forfatter

Louise O'Neill (c) Ronan Lang
Foto: Ronan Lang

Louise O`Neill er født i 1985  og er en irsk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2014 med romanen Only Ever yours og har siden den gang skrevet ytterligere tre romaner for unge voksne, såkalt young adult, blant annet Asking for it, som dette er en oversettelse av. Hun har mottatt en rekke priser for sitt arbeide og de to nevnte bøkene er det solgt rettigheter til og kan bli filmatisert.

 

 

HILSEN BEATHE

3 kommentarer om “Hun ba om det av Louise O`Neill

  1. Hm… denne fikk jo jeg også, og som du sikkert har lagt merke til, leste jeg alle de andre bøkene vi fikk i nettet vårt, bortsett fra denne. Skal sannelig legge den frem når jeg kommer hjem 🙂 Fortsatt god helg Beathe!

    Liker

    1. Jeg har lånt den på ebokbib, fikk den ikke i nettet mitt! Det var en annen bok med blått cover, en feelgoodbok tror jeg. Men lån den gjerne eller få lest den på en eller annen måte for det er greit å få andre synspunkter!

      Liker

Kommentarer er stengt.