Keeperen og havet av Maria Parr

For et par uker siden vant forfatteren Brageprisen i kategorien for barne- og ungdomsbøker med denne boken og da måtte jeg sjekke ut hva dette var for noe. I tillegg hadde den allerede fått gode skussmål hos flere bokbloggere inne på Goodreads og på insta. Boken er en oppfølger til Vaffelhjarte som kom ut for 12 år siden.

 

keeperen og havetHandlingen i denne boken går for seg i den lille fiktive bygden Knert-Matilde på vestlandet, og mens karakterne var 9 år gamle i Vaffelhjarte så er de nå ca 12 år siden vi følger dem gjennom syvende klasse.

Det er Trille som er hovedperson og han bor sammen med søsknene sine og foreldrene. Farfaren bor i kjellerleiligheten i samme hus.

Hans beste venn er nabojenten Lena, hun er enebarn og bor sammen med moren Ylva og samboeren hennes, Isak.

Hun er keeper på fotballaget i den lille bygden og virker å være en skikkelig hardhaus.

Når boken begynner er det like før skolen starter igjen etter ferien og Lena er i fyr og flamme og prater nærmest ustoppelig om turen hun og foreldrene har hatt til Kreta. Trille har aldri vært på ferie for de må alltid være hjemme å passe på dyrene på gården.

Trille og Lena setter ut en flaskepost hvert eneste år og denne gangen er det den nye jenten Birgitte som plukker den opp. Hun er fra Nederland og de må alltid snakke engelsk til henne.

-Mamma. Skal du ikkje gå til legen og sjekke overgangsalderen din?
-Hæ?
Eg skulle ønske Lena var her til å forklare, men det var ho ikkje.
-Du driv jo og forandrar kroppen din og blir litt tjukk og lei deg, sa eg ulukkeleg, -og det er sikkert overgangsalderen. Men…
Mamma sette kakaoen i vrangstrupen så det spruta utover halve salongbordet.
-Tjukk?ropte ho.
Eg svelgde.
-Ja, eller ikkje tjukk akkurat då, men….
Mamma såg på meg.
-Kva er det, Trille?
Eg pirka i sofaputa.
-Går du og er redd for det?
Eg greide ikkje anna enn å nikke, for no stod gråten i halsen på meg.

S.96/97

Trille og de andre har kommet i en pree-teen alder med alt det fører med seg av både ukjente og nye følelser for ikke å snakke om småforelskelser og tilløp til sjalusidrama.
Lena som alltid har vært Trilles beste venn føler seg litt truet av denne nye Birgitte som Trille virker å være betatt av, dessverre så er det ikke bare han som har et godt øye til henne..

Men nå er det ikke bare sjalusidrama ute og går, for her skjer det en rekke spennende ting når de blant annet legger ut på en flåte som skal vise seg og ikke være så trygg som de først antok.
I en periode er ikke ting helt som de pleier å være hjemme hos Trille, huset flyter, så mye at han syntes det er pinlig å be folk inn og han er redd for at moren har blitt syk siden hun ligger så mye på sofaen og sover, Lena er fast bestemt på at morens hans har kommet i overgangsalderen- det viser seg at foreldrene venter enda et barn.

Det var ikkje meninga å vere mindre på sjøen saman med farfar. Det berre vart slik. Det var ikkje meininga å vere mindre saman med Lena heller. Det berre vart slik, det også.
Medan hausten stramma grepet og eg sveva rundt oppe i Bakkane saman med Birgitte, dreiv farfar sjøen aleine. Eg såg han gå dei venlege løypene sine, frå huset til naustet, frå naustet til moloen. Nokre dagar sprang eg ned til han og sette meg på ei fiskekasse for ein liten prat, men eg var aldri så lenge om gongen. Farfar sa ingenting om det. Men av og til merka eg at han såg etter meg når eg hadde gått.

S.122

For en skjønn bok dette var! Jeg forstår godt at denne forfatteren vinner priser for sitt arbeide for hun har noe helt eget ved seg som jeg ikke ser så ofte når jeg leser barnebøker. Det virker som forfatteren klarer å dra ut det lille ekstra som gjør det hele så bra. Til tider er det forutsigbart så det holder men så legger hun inn en liten tvist så man blir tildels overrasket likevel. Hun er god på karakteroppbygging for alle sammen fremstår troverdige. Her kommer Trilles sårbarhet godt frem når han føler seg oversett  av både farfaren som han egentlig har et godt forhold til, og Lena som alltid har vært hans beste venn.
Favoritten min er nok Lena som utad er den barske som ikke lar noen ting gå innover seg og som alltid har en kjapp replikk på lager, men som både er ensom og veldig sårbar når det kommer til stykke.
Språket er rikt og variert, et fint nynorsk språk.
Leste et sted at Vaffelhjarte er filmatisert av Nrk, jeg håper at det finnes planer for denne også etter hvert. Jeg har ikke sett forgjengeren til denne så jeg har ikke fått med meg utviklingen til karakterene, men  det er jo lett å få gjort noe med.
Det var så fint å lese om livet i denne lille bygden og fikk meg til å tenke tilbake da jeg som liten bodde noen år på et lite sted, det var koselig, jeg husker at vi var bare to stykker i første klasse, meg og en kusine av meg, det var to klasserom på hele skolen så 1- 3 var på et rom og 4 – 6 var på et rom. Skoleklokken var en bjelle som ordenseleven ringte med ut vinduet.

Jeg vet at flere bokbloggere har lest og likt denne selv om den ikke har blitt skrevet om, Åslaug derimot har både lest, likt og skrevet om den. Hennes innlegg finner du her.

Med 38 leste bøker i åpen klasse, og 2 barnebøker på rappen som jeg faktisk kunne tenke meg å nominere ( denne og Jenta som ville redde bøkene)så blir det en tøff oppgave når det skal nomineres til bokbloggerprisen om noen uker.
Eg tilrår!

 

Til dere som ennå ikke har lest, så les da vel!

 

 

 

 

 


Forlag: Samlaget
Tittel:Keeperen og havet
Forfatter:Maria Parr
Format:Ebok
Sideantall:246
Utgitt:2017
Kilde:Lånt på eBokBib

 

 

Forfatter

parr_grande
Foto: Agnete Brun

Maria Parr er født i 1981 og er en norsk skribent og barnebokforfatter. Hun har mastergrad i nordisk litteratur fra universitetet i Bergen, og jobber til daglig som lærer. Hun debuterte som forfatter i 2005 med boken Vaffelhjarte. Deretter gav hun ut boken Tonje Glimmerdal i 2009, Keeperen og havet er forfatterens tredje bok og er en oppfølger til Vaffelhjarte. Parr har vunnet en rekke priser for sitt arbeide, blant annet Teskjekjerringprisen, og hun har to ganger vunnet både Brageprisen og Ole Vig-prisen.

 

 

HILSEN BEATHE

 

 

4 kommentarer om “Keeperen og havet av Maria Parr

  1. Teateroppsetningen av Vaffelhjarte fikk tårene mine frem, så denne boken må jeg sannelig lese. Var ikke klar over at det var en oppfølger, men det avgjør saken 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.