Fra a til nå av Ellisiv Lindkvist

fra a til nåFra a til nå møter vi Eva, en ung kvinne som flytter fra bygden for å bosette seg i storbyen, Oslo. Hun bor i et kollektiv sammen med to andre jenter, Hilde og Vilde. Hun studerer kunsthistorie og jobber deltid i et hybelhus for rusmisbrukere. Hverdagen går sin gang men hun savner noe, eller noen.

På jobb har hun et godt øye til en som heter Alexander. Han er kunstner.
Hun tenker hele tiden at hun ikke har sjans på ham og derfor opptrår hun ganske så selvsikkert og tør hun mer enn det hun egentlig gjør.
Det er tydelig at det fascinerer ham for han inviterer henne med ut. De møtes for både kaffe, øl og sex, og etter en stund får hun treffe venninnene og kameratene hans som alle er kunstnere på en eller annen måte, forfatter, journalist, regissør. Når venninnene hans spør henne om de er venner eller kjærester så dukker tanker om å definere forholdet opp i hodet hennes..

Jeg kjenner en tyngde i kroppen,
som om han har etterlatt seg noe
inni meg.
Noe godt,
et avtrykk.

S. 22

Etter møte med vennene hans så blir det stille fra den kanten  en god stund og når de endelig får kontakt igjen så skjer det noe og Eva endrer seg i måten å oppføre seg på. Hun klarer ikke lenger å gi ham motstand og det kan virke som hun er redd for å miste ham og hun fremstår som veldig lydig- det de eventuelt  hadde på gang til rakner så det synger. Da gjør Eva noe som jeg hater at noen gjør men kanskje det er lett for, jepp, hun blir besatt og fremstår som veldig needy for å si det på godt norsk. Hun ringer, møter opp hos ham midt på natten, litt sånn – den som ikke vil, den skal! Jadda, for det er jo deeeriiit  sjarmerende liksom og har positiv effekt-NOT!

 

Hun treffer en som heter Bjørn som er litt i samme situasjon som henne med tanke på at han også kommer fra en liten plass og skal prøve å finne ut av dette med å bo i en storby. Til tross for at det ikke var noe galt med ham så ville hun ikke og like etter treffer hun en som heter Chris og jeg tenkte at hun nå skal knulle seg gjennom hele alfabetet før hun blir fornøyd men så ille blir det ikke.

Det er Alexander som har knust hjertet mitt.
Chris er bare en fyr som aldri har gått på teater.
Som ikke leser bøker.
Som ikke kan noe om kunst.
Som ikke passer for meg.
Som jeg ikke forslker meg i.
Alle sanger er skrevet for meg.
En lett omskriving og alle passe til livet mitt.
Mine forelskelser.
Forelskelsen.
Den eneste.
Hvorfor er du ikke her?
Alexander.

S.68

 

At forfatteren er dikter det merket jeg veldig fort for denne er skrevet som lange dikt, med fem kapitler så skulle det bli som fem lange dikt. I begynnelsen av hvert dikt er det oppsummert hvorda ståan er, i begynnelsen er hun ny og spent på byen og hva den har å by på og etter hvert er hun selvfølgelig litt mer kjent med byen og har fått merke på kroppen hvordan bylivet, eller livet generelt kan være.

Den handler vel om hvordan det er å finne sin plass og den forteller vel også at man ikke trenger å møte en spesiell for å ha et godt liv, av og til holder det lenge med gode venner i kollektivet eller å møte en gammel venninne igjen. Det er ingen som går gjennom livet uten å oppleve kjærlighetssorg en gang eller to, og det tar tid å komme videre- denne romanen forteller vel også at det er ikke alltid det hjelper med en rebound.
En fin liten bok om et tema som jeg har lest en del bøker av, jeg ble nysgjerrig på forfatteren så jeg kommer definitivt til å plukke opp flere bøker fra denne kanten.

 

 


Forlag: Solum
Tittel:Fra a til nå
Forfatter:Ellisiv Lindkvist
Format:Ebok
Sideantall:101
Utgitt:2017
Kilde:Lånt på eBokBib

 

 

Forfatter

 EllisivLindkvist2
Foto: Solum.no

Ellisiv Lindkvist er født i 1973 og er en norsk dikter og dramatiker. Hun debuterte som forfatter i 2007 med kortprosaboken Alt jeg skriver er sant.  Hun har siden skrevet flere romaner bidratt til flere tekster i ulike anotologier. Tidligere i år utgav hun diktsingelen Oh, mann.  Hun har tidligere jobbet som skribent i Klassekampen og som kulturredaktør i det feministiske tidsskriftet Fett. Hun ble belønnet med Havmannprisen for romanen Ditt røde hår, Unn som kom ut i 2013.

 

HILSEN BEATHE

En kommentar om “Fra a til nå av Ellisiv Lindkvist

Kommentarer er stengt.