Mor om natten av Niels Fredrik Dahl

Til tross for at forfatteren har gitt ut en rekke bøker og vunnet flere priser for sitt arbeide så har jeg ikke lest noe av ham før. Hans første roman på åtte år er i høy grad en personlig roman og er basert på en dagbok han fikk fra sin mor før hun døde.

 

Mor om nattenI Mor om natten er det en jeg-person som er fortellerstemmen og når romanen begynner så er han på besøk hos foreldrene sine, faren ligger og sover og moren vil gi ham en dagbok før han våkner igjen, en notatbok som hun kaller for «nattboken». Fortelleren ønsker ikke å ta i mot denne og spør seg hvorfor nettopp han. Moren mener at han er den av de tre barna hennes som forstår henne best,at mor-døtre relasjoner er vanskelig og derfor har hun ikke spurt søstrene hans. Han tar i mot notatboken. Det skinner gjennom allerede på de første sidene at dette mor-sønn forholdet heller ikke er av de beste, og det skal gå mange år før han åpner denne dagboken.

Det kommer tidlig frem at moren sliter psykisk, han husker godt at moren i perioder lå på rommet sitt og bare ville være i fred og han led vel en del under dette i barndommen. Hun skriver  følgende i nattboken sin: Jeg sitter i mørket. Det går glødene elver inne i meg. Det er ingen løsning. Jeg slipper aldri løs.

 

Jeg skulle ønske jeg kunne få gitt uttrykk for hvor virkelig ulvefølelsen var. Det vokste ut ragg på meg, jeg hadde ulveklør og ulvetenner, og jeg bodde i en slags jordhule og jeg spiste jord, og jeg hadde en triumferende følelse av endelig å være nådd dit det var meningen jeg skulle.

S.64

Vi som lesere blir tatt med tilbake til både morens barndom og ungdomstid hvor hun som 14 åring ble vitne til bomingen av  Molde under andre verdenskrig. Hun føler seg ikke elsket av moren og forteller at hun bare «så» søsteren Bess.Hun ble veldig opptatt av å bli «sett» som voksen og skriver et sted:Jeg ønsket å føle meg elsket, å føle meg badet i ømhet og kjærlighet,å alene ha denne kjærligheten. Faren som før satt godt i det økonomisk roter det til og svikter familien sin på alle tenkelige måter. Jeg får vondt av å lese om morens tragiske oppvekst og forstår godt at hun sliter som voksen.

Jeg går fra rom til rom i det fremmede huset mens festen raser. Jeg drikker til jeg kaster opp. Han spyr blod, han spyr blod. Jeg vil ikke si at det er blod, at det er rødvin, men jeg orker ikke snakke. Dagen etter bestemmer jeg meg for å drikke litt mindre, men det får jeg ikke til. Jeg drikker litt mer i stedet.

S.107

Romanens jeg-person(les:forfatteren?) ville i utgangspunktet ikke skrive morens historie for han var fast bestemt på at det var farens fortelling som var «hans». Farens barndom i Egypt.
Når man leser så er det tydelig at sønnen har lidd veldig under morens mange depressive og mørke perioder gjennom oppveksten hans. Han bestemte seg tidlig for å holde en avstand til moren, noe han også gjorde gjennom livet. Som voksen har han sine egne demoner å stri med, han er en skrivende person men sliter med skrivesperre. Han får problemer med alkohol og han er utro,gift flere ganger – siste gang med en som også skriver. Det er tydelig at han er en veldig plaget person, og kanskje er det anger som gjør at han sliter? I hvert fall så virker det som han vil gjøre noe godt igjen når moren ligger på det siste, men også etter hennes død kan det virke som han ønsker å bli bedre kjent med sin mor. Denne «nattboken» som moren kalte det for var egentlig rapporter som hun skulle skrive og sende til legen som behandlet henne for tungsinnet, men som av grunner vi ikke får vite ikke blir sendt likevel.

Romanen har et veldig godt språk og tidvis er det poetisk. Romanen har en jeg-person og fortellerstemme som jeg tolker er forfatteren selv. I tillegg er det hun som er moren, og du som jeg tolker må være den kvinnen han er gift med i dag, Linn Ullmann. Hva forfatteren har hentet fra sin historie og hva som er fiktivt orker jeg ikke å ta stilling til. Jeg likte romanen veldig godt, men det er overhodet ingen enkel roman å lese for det er ikke alltid like tydelig hvem som snakker og i begynnelsen var det litt forvirrende. Romanen er ikke kronologisk på noen måte og man får heller bruddstykker av deres historie som slett ikke var noen fryd og gammen for å si det mildt.Jeg leste slutten to ganger for ved første gangs lesing så følte jeg at det manglet noe å slutten, men det hang på greip andre gangen jeg gikk gjennom teksten.

Romanen er både ærlig, til tider brutal, vond og sår. Det er tydelig at fortelleren har et dypt savn som gnager i ham. Veldig gripende lesing, og den viser også veldig godt hvordan slike ting kan gå litt i arv.
Jeg håper at forfatteren en gang også forteller «farens historie», den ble jeg veldig spent på.
Ble veldig nysgjerrig på denne forfattere og kommer garantert til å plukke opp flere bøker av ham i fremtiden.
Anbefales!

 

 


Forlag:Oktober
Tittel: Mor om natten
Forfatter: Niels Fredrik Dahl
Format: Innbundet
Sideantall:225
Utgitt: 2017
Kilde: Leseeks

 

 

Forfatter

 

Dahl-Niels-Fredrik
Foto: Baard Henriksen

Niels  Fredrik Dahl er født i 1957 og er en norsk forfatter og dramatiker.  Han gav ut sin første diktsamling, I fjor var litt av en natt i 1988, og har siden skrevet både noveller,romaner og hørespill. Han har vært nominert til og har vunnet flere priser for sitt arbeide, blant annet Ibsenprisen og Brageprisen. Dahl er gift med Linn Ullmann.

 

 

HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Mor om natten av Niels Fredrik Dahl

  1. Veldig fin omtale Beathe, har lagt inn lenke til deg 🙂 Ser at du ikke ville ta stilling til om det er forfatterens private historie, og akkurat det tenkte jeg også, jeg gidder ikke tenke på det. Denne blir i alle fall en av mine nominerte 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.