Dumme, dumme hjarte av Linda Klakken

Fra før har forfatteren skrevet tre diktsamlinger samt en bok basert på en reise til USA,  og hun har med denne skrevet sin første bok for barn(som er på vei til å bli ungdom). Jeg har lest to av diktsamlingene hennes, Mamma,kone,Slave og Åtte minutter så jeg var litt spent på hvordan det ville være å lese en roman av samme forfatter.

DUMME DUMME HJARTEDumme,dumme hjarte handler om den aller første kjærligheten og vi møter 12 år gamle Klara. Hun bor på Sunnmøre og bor sammen med faren, Frode og storebroen Simon.
Hun er ikke av de kuleste jentene på skolen men kanskje ikke helt anonym heller.

Det begynner en ny jente i klassen, Marie, og Klara beundrer henne fordi hun er så flink til å danse ballett, mye flinkere enn Klara.

Ho følgjer Marie med auga i det ho kryssar skulegarden. Det lange håret hennar bøljar i vinden, og ho går med nesten lukka auge mot sollyset. Klara syntes det kviler eit slags alvor over den nye jenta. Ho er ikkje som dei andre. Ho er liksom meir vaksen, men eigen sjåfør og det heile. Ingen andre ho kjenner, blir køyrde frå hus til hus op den måten. Den nye jenta er i det store og heile eit mysterium, tenkjer Klara.

S.25

 

Klara sliter med kjærligheten, ikke sin egen til å begynne med men farens, eller snarere mangel på sådann. Faren er ofte amper og sur og Klara bestemmer seg for å hjelpe faren litt på vei, derfor bestemmer hun seg for å  skrive kjærlighetsbrev til damene i borettslaget. Dette fører til flere komiske situasjoner, som da «Lady Gaga» kom på besøk.

Helt siden Klara så Marie for første gang har hun hatt sommerfugler i magen hver eneste gang hun ser henne og det tar ikke lang tid før hun innser at hun er forelsket i henne.

Klara legg handa på venstre side av brystet, der ho trur hjartet er. Då kjenner ho det. At ho lengtar. Ho lengtar sånn etter Marie at det verkjer langt inn i hjarterota.

S.58

 

Dette var en fin og lettlest  bok om den første forelskelsen og den usikkerheten som råder var lett å kjenne seg igjen i fra den tiden jeg selv var forelsket for første gang.
Jeg kom over et intervju med forfatteren som trakk paralleller mellom denne og Rome & Julie. en bok jeg ennå ikke har lest, men det var en episode hvor Klara klatret opp langs en rosevegg for å komme opp til Maries rom akkurat som Romeo også gjorde. Uten at jeg røper for mye så er slutten her langt mindre dramatisk enn Romeo & Julie.

Det som er så fint med denne boken er at det er en bok om forelskelse, ikke om homofili eller det å skulle «komme ut av skapet». Den er med på å normalisere det å bli forelsket i en av samme kjønn og det er på høy tid. Derfor er det kjekt når forfattere går vekk fra denne «komme ut av skapet» vinklingen når de skal fortelle om kjærlighet mellom to som tilfeldigvis er av samme kjønn. Syntes det er på høy tid at disse skapene får pensjonert seg – fordi de skapene burde ikke vært der i utgangspunktet. Kjærlighet er kjærlighet, like vakker uansett!
Anna Ahlund gjorde det samme i sin bok, Bare du, som jeg leste i sommer, en ungdomsbok det også. Det er helt greit å høre om folks «komme ut av skapet» fortelling for det er mange det er en big deal for ennå, selv nå i 2017 er det ikke alle som aksepterer at andre faller for en av samme kjønn. Jeg har lest flere bøker og sett hvor sårt og vanskelig det er  for noen, og at de nærmest føler det som en belastning i en tid for man skal være kjempehappy, det skal være herlig å være forelsket.  Men det er bare å se på serien  «Jævla homo» hvor programlederen selv slet med sine fordommer og ikke minst hvordan han ble sett på av andre bare fordi kjæresten hans er en gutt. Serien viste  at det faktisk er et behov for slike programmer og det at forfattere velger bort den «komme ut av skapet» vinklingen kan kanskje være med å bidra til å normalisere all type kjærlighet. Selv forstår jeg ikke helt hvordan noen kan ha problemer med hvem andre måtte bli glad i. Get over it, liksom!

Boken er til tider ganske morsom og det er tilløp til drama når Klara farer rundt med løgner. Den har også som seg hør og bør en ungdomsbok, den populære jenta på skolen som alle har lyst til å være, men som kanskje når det kommer til stykke ikke lever det «perfekte» livet som man tror? Med andre ord så inneholder den nærmest alle ingredienser man trenger for en skikkelig feelgood. En liten og sjarmerende bok som jeg koste meg med.

EliseCahtrin har også lest boken.


Forlag:Samlaget
Tittel:Dumme,dumme hjarte
Forfatter: Linda Klakken
Format:Ebok
Sideantall: 129
Utgitt: 2017
Kilde: eBokBib

 

Forfatter

Linda Klakken 2017

Linda Klakken er født i 1979 og er fra Ålesund men bor i Oslo. Hun er en norsk forfatter, skolebibliotekar og journalist. Hun debuterte som forfatter  i 2010 med Den siste beatpoeten,  og i 2013 skrev hun diktsamlingen Mamma, Kone, Slave og i 2014  Skriv ferdig boka om livet ditt. I 2015 kom diktsamlingen Åtte minutter.

 

HILSEN BEATHE

En kommentar om “Dumme, dumme hjarte av Linda Klakken

Kommentarer er stengt.