Oppsummering #8: August 2017

Enda en sommer er på hell, naturen er i ferd med å få høstdrakten på og jeg har begynt å tenne lys inne om kveldene og pleddet….det har jeg alltid fremme. Hver årstid har sin sjarm og det er litt ekstra kos å sitte inne med en god kopp te og en god bok når det er mørkt,surt og småkaldt ute.  Uansett her er det som har skjedd på bok-og filmfronten denne måneden.

 

BØKER LEST

 

 1.  Elmet av Fiona Mozley – roman – engelsk – MB2017 – Kjøpt – PÅBEGYNT
 2. History of wolves av Emily Fridlund  – roman – engelsk – MB2017 – Kjøpt- PÅBEGYNT
 3. 60 damer du skulle ha møtt av Marta Breen og Jenny Jordahl –  – norsk 2016 – Lånt på biblioteket
 4. Ingen til bords av Lene Lauritsen Kjølner – Krim – Norsk 2017- Leseeks
 5. Days without end av Sebastian Barry – roman – engelsk – MB2017- Kjøpt- PÅBEGYNT
 6. Leo av Bror Hagemann – roman – Norsk 2017 – Leseeks
 7. To søstre av Åsne Seierstad – Dokumentar- Norsk 2016 – Kortliste BBP 2016 – Leseeks
 8. Autumn av Ali Smith – roman – engelsk – MB2017 -Kjøpt
 9. Tobakkshandleren av Robert Seethaler – roman – oversatt- Leseeks
 10. Barsel av Kristin Storrusten – dikt – Norsk 2017 – Leseeks
 11. Verda er ein skandale av Agnes Ravatn – Essay- Norsk 2017 – Leseeks
 12. Melk og honning av Rupi Kaur – dikt -oversatt – Leseeks
 13. Dam av Claire -Louise Bennett  – roman – oversatt – Kjøpt
 14. Så faller jeg av Rebecca Wexelsen – dikt – Norsk 2017 – Leseeks
 15. Under snøen av Monika Steinholm – Ungdomsroman – Norsk 2017 – Ebokbib
 16. I hans armar av Marit Tusvik – roman- Norsk 2017 – Leseeks
 17. Elster,Andresen, Dahl av Per Schreiner – roman – Norsk 2017- Leseeks
 18. Home fire av Kamila Shamsie – roman – engelsk- MB2017 – Kjøpt – PÅBEGYNT

 

Jeg har hatt en god lesemåned selv om jeg har gått på en smell når det gjelder manbookerbøkene. 14 bøker er lest ferdig mens 4 er påbegynt, alle bookerbøker. De to første jeg begynte på fikk jeg ikke helt taket på med det samme og ble lagt bort inntil videre. Barry sin liker jeg men fikk plutselig lyst til å lese alt mulig annet og med det mener jeg norske bøker anno 2017. Når det gjelder bookerbøker så har jeg enda litt tid på meg før den 13 september, heldigvis. Home fire virker veldig lovende så langt.

Har truffet godt med utvalget denne måneden, og alle de som er lest ferdig er gode bøker  selv om jeg har likt noen bedre enn andre igjen. I likhet med Ellikken så har jeg lyst til å framsnakke den sterke diktboken, Så faller jeg. Og ikke for å være for optimistisk her men……

SAMLESING MED ELLI 2018

Vel, nå skal jeg ikke skryte for mye av boken i fare for at dere der ute skal få så høye forventninger at boken ikke har nubbesjans til å nå opp om det så snødde i h…….
Men for all del, les boken!

 

Bøker lest tidligere i år – omtalt i august

 1. Another Brooklyn av Jacqueline Woodson, lest i juli
 2. Av jord av Kirsti Blom,lest i mai

 

 

BØKER KJØPT

Tre bøker ble kjøpt denne måneden og alle engelske.

 1. Days without end av Sebastian Barry
 2. Home fire av Kamila Shamsie
 3. Homegoing av Yaa Gyasi

 

 

FRA BOK TIL FILM/ TVSERIER -FILMER

Et av mine guilty pleasures er tv-serier og som abonnement på Netflix så dukker det stadig opp «nye» serier som jeg blir «småhekta» på. Denne måneden er intet unntak.

Den første er Reign som er en filmatisering av historien om Maria Stuart, eller «Mary,Queen of scots» som hun ble kalt. Hun var dronning av Skottland i perioden 1542 og 1567.  På YT finnes det også et innslag hvor en har tatt for seg både tv-serien og den virkelige historien for å sammenligne – den gleder jeg meg til å se når jeg har sett ferdig serien. Det er kjekt å se på alle de fine kjolene som var på denne tiden. Skulle ønske jeg levde på den tiden det var moderne med slike kjoler.

 

Den andre serien «When calls the heart» er inspirert av forfatter Jannette Okes bok med samme navn. Her er handlingen lagt til ca 1910 og går for seg i et lite gruvesamfunn i Canada. Denne bingewatcher jeg om dagene og holder på sesong 3 og jeg håper at Netflix snart legger ut fjerde og siste sesong.

 

Jeg har virkelig fått sansen for Youtube og da særlig de youtuberne som tar for seg Skam, det er artig å se hvordan engelske og amerikanske mottar serien.

 

SER FREMOVER MOT

 

Det har vært dårlig med litterære arrangementer nå i august men i september er det mye kjekt å se frem til. Cecilia Samartin kommer blant annet og jeg har planer om å få med meg en litterær lunsj med henne på biblioteket samt et bokmøte med Juritzen forlag samme kveld- dette skjer  først mot slutten av september så det er mye kjekt også før den tid når mange forlag som skal ut på sine bokhøst-turnèer både i september og oktober.

Kortlisten til manbookerprisen blir lagt frem den 13, det blir spennende og jeg håper at jeg får lest så mange som mulig innen den tid. Men de norske bøkene har det med å snike seg i lesekøen så det blir knallhard prioritering fremover.

Det er også stortingsvalg og kanskje det viktigste valget på lenge. Jeg har ikke fulgt så veldig mye med på disse duellene, men som vanlig er det ikke sin egen politikk de først og fremst vil fremheve men det er hva de andre gjør og ikke gjør. I år er det det  å ta vare på  «de norske verdiene» som har stått i fokus etter hva jeg har fått med meg. Jeg kom over en memes jeg har lyst til å dele med dere, den er laget av Line Fresvik, en av mine Skam-medsammensvorne her i Bergen.

Listhaug

Jeg mener ikke at man skal åpne alle sluser inn til Norge, og det er heller ingen menneskerett å bo her. MEN det menneskesynet og hatet som råder, ikke minst i alle kommentarfeltene rundt omkring skremmer meg  mye mer enn tanken på å ta i mot noen tusen flyktninger «for mye.»

Flere skulle sett på Skam, og kanskje de kunne lært litt- ikke minst hørt artikkelen som William laget ferdig for Noora i Sesong 2 episode 10, fra ca 7 min – den blir hyllet av flere amerikanske seere  og noen  mener at denne burde alle sett. Noe jeg er enig i.

 

https://www.nrk.no/video/PS*263810

 

BRUK STEMMERETTEN – STEM KLOKT – HA ET GODT VALG!

 

HILSEN BEATHE

 

HA EN FIN BOKHØST!

9 kommentarer om “Oppsummering #8: August 2017

 1. Skal si du har lest en sabla stor haug med bøker! Jeg måtte telle,og ser at jeg har lest 5 av dine, mens jeg har to på vent, blant annet Så faller jeg. Siden jeg har valgt å ikke bry meg om Man Booker (blir så lett hekta…) så er mange av dine forfattere og titler ukjente for meg, og det skal de forbli inntil vinneren er kåret.
  Gleder meg til tirsdag når det braker løs med høstens første bokmøte 🙂

  Liker

 2. Hoy her har du lest utrolig mye og utrolig mye spennende i August, Beathe! Manbooker er skikkelig spennende i år, så mange av bøkene som jeg har hatt lenge lyst å lese ble nominerte, så skal prøve å få lest noen av de jeg også. Tar det litt som det kommer, har litt sånn at jeg blir litt raskt distrahert av andre bøker jeg også 😊 Har bare lest en bok på langlisten, og den falt ikke i så god jord hos meg, det var Exit West. Gleder meg da å prøve meg på noen flere, håper jeg finner noen som bare jeg faller helt for 😊 Kos deg masse med bøkene og høstkosen i September!

  Liker

  1. Tusen takk for kommentar, Isabella! Kjekt å høre fra deg igjen,lenge siden sist. Den siste tiden har jeg begynt på så mange bøker og ikke lest alle ferdig og det var ikke noe særlig lurt fant jeg ut. Exit West ligger på vent her og skal leses om ikke så altfor lenge. Ha en fin bokhøst du også, og jeg håper du er å finne på blogg igjen snart!

   Liker

 3. Herre, som du har lest i august…

  Legger meg flat i støvet under bokhylllene..

  Har forresten kjøpt meg DAM i dag, til fullpris på Eldorado i Oslo. Gleder meg til å lese den, i helga tenker jeg. Ser også frem til alle høstmøtene utover..

  Ønsker deg god lesehøst Beathe:)

  Liker

 4. Det får’n si! 18 bøker og jeg har ikke lest noen av dem!! Leselysta er på vei oppover igjen etter en laber periode, så jeg krysser fingre for at september blir en bra måned, både litterært OG politisk- jeg satser på å få levert forhåndsstemme i mårra, så er borgerplikta gjort, og kan fokusere på mer fornøyelige ting ;o)
  Ønsker deg og Pia en fin høst!

  Liker

 5. Ja, vet du hva, for all del: LES Så faller jeg 😀 Minner meg om Lodz-boka for et par år siden, og den ble jo en snakkis i Bokblogglandia. Har trua jeg, assa!

  Fint også med en liten appell til slutt. Tenk om vi alle kunne gå bort fra ‘innvandring’ til ‘integrering’ til ‘inkludering’. Selvsagt står vi overfor store utfordringer, men desto viktigere er det å tenke på ordbruken. Holdningen. Effekten av dette. Skal jammen meg se (høre) William-artikkelen på nytt. Gåsehuden er på plass bare ved tanken.

  Liker

 6. For en flott bokliste – og for en kapasitet! Alt du får med deg! Og så må jeg bare rose deg for en omtale som virkelig viser hva du er opptatt av. Ja, valget i år er viktig, så jeg har forhåndstemt, da jeg blir mye på farten i september. Lykke til videre med bøker, og med et godt valg der medmenneskelighet, empati og toleranse råder.

  Liker

Kommentarer er stengt.