Tørke av Jane Harper

Forfatter Jane Harper vant i 2015 en manuskonkurranse med denne romanen og den har allerede blitt solgt til 20 land. Filmrettighetene er også solgt og jeg må si at jeg håper at det blir en film av denne boken.

TØRKE

Handlingen i denne krimboken foregår i den lille byen Kiawarra i Australia, en by som i de to siste årene har vært rammet av en forderlig tørke. Når de aller fleste innbyggerne er bønder som er avhengig av vann til både dyr og avlinger sier det seg selv at de fleste nå er på bristepunktet på grunn av vannmangelen som råder.

Bedre blir det ikke når tre medlemmer av Hadler familien blir funnet drept. Alle er overbevist om at Luke skjøt sin kone og seks år gamle sønn før han tok selvmord. Kun deres lille datter overlevde.

Politimannen Aaron Falk er tilbake i byen  han er oppvokst i for å delta i begravelsen til barndomskameraten Luke og hans familie. Han prøver å gjøre besøket i hjembyen så kort som mulig men politimannen som nå jobber i økonomiavdelingen til det føderale politiet blir ganske så snart kastet inn i etterforskningen.

Men for første gang siden Falk kom tilbake til Kiewarra, kjente han et nålestikk av oppriktig tvil.
«Men det skal liksom være et budskap, ikke sant? Sånt som dette. Det er personlig. Han drepte familien sin. Det er det man vil at folk skal si. Lukes kone gjennom sju år ligger og blør i hjel på gulvet i gangen, og han har brukt- tja, to minutter,tre? – på å endevende gutterommet for å drepe sin egen sønn. Han planlegger å ta livet sitt mår det er gjort. Så hvir det var Luke som gjorde det» – han betonte ordet hvis en anelse – «hvorfor lot han datteren få leve?»

S.59

 

Aaron Falk er fullt klar over at det er tøffe tider for alle i den lille byen, både bønder og andre næringsdrivende, men likevel han klarer ikke helt å begripe at det er de tøffe tidene som drev Luke til å gjøre det alle mistenker ham for å ha gjort. Utslette nesten hele familien sin og seg selv.

Det er mange i byen som ikke liker at Aaron blir værende mer enn høyst nødvendig og når han i samarbeid med byens nyansatte politisjef, Raco, begynner å forhøre seg litt rundt omkring er de ikke sen om å vise ham at han ikke lenger er ønsket der. Og det har ikke bare å gjøre med at de er på bristepunktet på grunn av den voldsomme tørken.

Når sant skal sies så ble han og faren omtrent drevet vekk fra byen tyve år tidligere, når dem begge to var mistenkt for å ha noe å gjøre med dødsfallet på Aarons venninne, Ellie, som ble funnet druknet i elven. Og dette er noe som fremdeles ikke er glemt blant befolkningen.

Etter hvert som de undersøker saken rundt det tragiske dødsfallet til Luke og familien klarer ikke Aaron la være å tenke på om det som har skjedd kan ha noe med det som skjedde med Ellie for tyve år siden, og at både han og Luke løy om noe viktig den gangen..

 

Lyset hadde kanskje skint i Luke Hadlers hjem, men noe annet fra dette bedrøvelige, fortvilte lokalsamfunnet hadde sivet gjennom den inngangsdøra og inn i huset. Og det hadde vært råttent og tykt og svart nok til å slukke det lyset for bestandig.

S.174

 

Denne boken var veldig godt skrevet og jeg må si at plottet også var skikkelig bra. Det var et godt driv gjennom hele boken som fikk meg til å fortsette og fortsette til jeg plutselig hadde lest ferdig boken.  Jeg gjettet som alltid på hvem som kunne være gjerningsmann, ja om ikke det var Luke som stod bak da, og som vanlig dukket det opp flere potensielle  kandidater underveis.

Dette er ikke en krim hvor du finner en hel masse blod og gørr og sånn, noe man strengt tatt heller ikke trenger for å lese en god krimbok. Ja, det sier jeg som kan telle på en hånd antall krimbøker jeg leser i løpet av et år. Her ligger det spenning i luften hele tiden og til tider veldig ubehagelige stemninger, og det er som om jeg bare går å venter på at noe ekkelt skal skje. Her finnes hemmeligheter i fleng men ikke flere enn at det går fint å følge dem uten at det blir for rotete av den grunn.

Syntes også at karakterene fremstod som troverdige og ikke minst den stemningen det kan være i en liten småby som har vært utsatt for noe så tragisk som denne har, det kan godt tenkes at det er slik at deres «sannhet» ikke nødvendigvis er den hele og fulle sannhet, og at det kan være vanskelig å få dem til å endre meninger og synspunkter som er godt plantet i befolkningen.

Nå er det ikke sikkert at Aaron Falk er en «typisk» politimann man ofte finner i krimbøker, en som er sid på flasken og er skilt, men han liker i hvert fall å gå på pub og han var tidligere samboer. Jeg undrer meg litt på hvorfor «alle» er litt sånn samme type..
Jeg ble litt overrasket over slutten og hadde ikke helt sett for meg det som skjedde, og ikke klarte jeg å gjette riktig heller.
Hypet bok eller ikke, dette er en skikkelig pageturner som ble lest i løpet av noen timer ute i solen på søndag, og jeg klarer nesten ikke å vente på neste bok, ja, det er allerede bestemt at forfatteren skal skrive to bøker til om politimannen Aaron Falk.
Anbefales!

 

Boken er forøvrig å finne inne på Goodreads Eligible liste som er en liste over bøker man tror kan havne på manbooker listen  senere denne uken.

 

Andre bloggere om boken:

Elida
BenteBing
Bjørnebok
Bokelskerinnen

 


Forlag: Cappelen Damm
Original tittel: The Dry
Norsk tittel: Tørke
Forfatter: Jane Harper
Oversetter: Tore Aurstad
Format: Innbundet
Sideantall: 384
Utgitt: 2016
Min utgave: 2017
Kilde: Leseeks

 

 

Forfatter

jane harper

Jane Harper er  en britisk forfatter men har store deler av livet bodd i Australia men er nå bosatt i Skottland. Hun er journalist. The Dry er hennes debutbok.

 

 

 

HILSEN BEATHE

 

14 kommentarer om “Tørke av Jane Harper

 1. Dette er boka eg skal anbefale til alle mine kolleger og venner utover hausten. Denne boka tok brodden av nokre dårlege lesemånader, og som du skriver er det ein skikkeleg pageturner. Det tok meg to dager å lese denne boka, og sjølvsagt måtte eg jobbe innimellom så eg gjorde ikkje så mykje anna enn å jobbe og lese nokre dagar 😉

  Jane Harper beviser at ein trenger ikkje så mykje blod og gørr for å lage ein skikkelig god kriminalroman, og Harper seiler opp som ein av mine nye favoritter innan krimsjangeren. Ho får fint stille seg i kø bak Christie, Lier Horst og Nesbø 😉

  Liker

  1. Ja, nå var det lenge siden jeg har slukt en bok slik jeg gjorde med denne og jeg skal så absolutt være med å fremsnakke denne jeg også. Ikke rart at denne tok knekken på noen dårlige lesemåneder hos deg, den gav skikkelig leselyst, uten tvil.
   Da er det verre med den jeg leser i nå ( ut i vannet)….
   Med skam å melde har jeg ikke lest noe av verken Nesbø,Lier Horst eller Christie men det har jeg planer om altså….en eller annen gang…

   Gleder meg til å lese mer av henne og håper det ikke blir så altfor lenge til neste bok i serien 🙂

   Liker

 2. Fant ikke denne i hyllen min, så her må jeg gjøre en innsats. Gøy at du også leser krim av og til, og ekstra kjekt at det faller i smak. Takk for tips Beathe!

  Liker

 3. Denne har jeg lest en del bra om, så jeg må visst ta en titt. Særlig hvis den tar knekken på lesetørke som Elida skriver..
  Fortsatt god sommer Beate:)

  Liker

Kommentarer er stengt.