GRATULERER MED DAGEN ALLE KVINNER! Det er den internasjonale kvinnedagen i dag og det er nesten viktigere enn noen gang at den blir markert. For kampen er dessverre langtfra over og jeg har lyst til å linke til et innlegg i Bergens Tidene i dag som blant annet for seg hvordan kvinner i andre land blir behandlet men også om russelåten til russeguttene Playboy 2017 – hvor de i sangen nærmest oppfordrer til pedofili, det er tragisk og de er med å bidra til at kjønnskampen må kjempes igjen og igjen.
Det er generelt livsfarlig å være kvinne. Å være kvinne er sannsynligvis verdens vanligste dødsårsak.
Vi burde alle være feminister er et personlig essay og er en del av et foredrag som forfatteren holdt på en TED-konferanse i 2012 hvor hun fortalte hva hun syntes feminisme er i det 21.århundre. Essayet bygger på forfatterens egne erfaringer såvel som hennes forståelse av kjønnspolitikken.
Så hva er feminisme?
Feminisme er en fellesbetegnelse for ideologi, idétradisjon, etikk, politikk, og akademisk virksomhet som handler om frihet, opparbeidelse av likestilling og rettferdighet for kvinner på grunnlag av likestilling mellom kjønnene.
Selve ordet feminisme kommer opprinnelig av det latinske ordet feminia, som betyr kvinne.
Feminismen har flere ideologiske retninger, men felles står målsetninger om at kvinner skal ha øke sine rettigheter og sosial stilling i forhold til menn. Dette er ikke det samme som begrepet likestilling, som omhandler å likestille begge kjønn i de respekterte situasjoner.
Hentet fra Wikipedia.
Når forfatteren skulle på lansering av sin aller første bok, Dyprød Hibiskus, som handler om en mann som slår sin kone, og siden denne romanen ble oppfatter som feministisk så fikk hun det velmenende rådet fra en journalist om aldri å kalle seg feminist, et råd forfatteren ikke fulgte skal sies siden hun gjorde «opprør» ved å kalle seg ulike ting som hadde ordet feminist i seg – en lykkelig afrikansk feminist for eksempel.
Som hun sier så hefter det mye negativt ved ordet feminisme og dette er typiske stereotypier som for eksempel, du hater menn, du hater bh-er, du mener at kvinner alltid skal ha makten, du bruker ikke sminke, du barberer deg ikke, du er alltid sint, du har ingen humoristisk sans og du bruker ikke deodorant.
eller
Feminister er kvinner som er ulykkelige fordi de ikke klarer å finne seg en ektemann.
S.13
Hun forteller videre om en hendelse fra et finere hotell i hjemlandet hvor hun ville bestille seg et hotellrom alene men ble stemplet som sexarbeider da det umulig kunne være slik at hun skulle være en hotellgjest alene. Dessverre så er det ikke stort bedre her hjemme på berget heller, og igjen vil jeg linke til enda en artikkel i BT i dag hvor jenter som aldri har hatt sex blir stemplet som horer av medruss. Det er tydelig at vi fremdeles må ta kampen.
For noen år siden ble en ung kvinne gruppevoldtatt ved et universitet i Nigeria og reaksjonen fra mange unge nigerianere, både kvinner og menn, var litt som: Ja, det er galt å voldta men hva gorde jenten alene på et rom med flere gutter?
Dette forteller mye om kvinnesynet de har der, men det er vel litt sånn her også når en av våre kvinneligere politikere kan få seg til å si at kvinnene selv har et ansvar for at de blir utsatt for voldtekt!
Noen vil nok si: Jo da, men kvinner har den virkelige makten: bottom power.(Dette er et nigeriansk uttrykk for en kvinne som bruker seksualiteten sin for å oppnå ting hos menn) Men bottom power er ikke makt i det hele tatt, for en kvinne med bottom power er ikke egentlig mektig;hun har bare en metode for å ta i bruk andre menneskers makt, Og hva skjer så hvis mannen er i dårlig humør eller syk eller midlertidig impotent?
S.49
Jeg har kun nevnt et par episoder fra essayet her og selv om forfatteren har fortalt ut fra sin synsvinkel som nigeriansk kvinne så har vi noen av de samme problemstillingene også her hjemme og i resten av verden vil jeg tro. Mine henvisninger til lignende situasjoner her hjemme tyder på det, selv om det selvfølgelig også er kulturelle forskjeller.
Dette var en fin liten bok og passer ypperlig som en liten innføring i hva feminisme er for noe, og hvorfor vi alle burde være feminister.
En feminist er en mann eller en kvinne som sier: Ja, det er et problem med kjønnsroller slik de fremstår i dag, og dette må vi gjøre noe med, vi må klare bedre enn dette. Alle sammen, kvinner og menn, må klare bedre enn dette.
S.52
Det ble veldig mye sitering fra meg i dag men en fb-venn skrev blant annet i dag følgende:
Kvinnekamp er mannekamp. Det dreier seg om samhold og likevekt. Om grunnleggende menneskerettigheter. Dette er viktig for kvinner OG for menn. Vi er sterkest sammen. Vi er sterkest når vi enhetlig og på like vilkår kan være mennesker og ikke bare kjønnet, religionen, legningen eller kulturen vår. Dette er ting som må være en selvfølge.
Sitat: Vidar Olav Haraldsen- Jupskås
Amerikas nye president er også med på «trenden» med å ha et nedrig kvinnesyn siden han vil «Grab women by the pussy», og jeg må si at det er synd at man skal ta et steg tilbake i stedet for å utvikle oss og forhåpentligvis bli klokere mennesker, men kanskje ikke kampen var kommet så langt som vi har trodd? Vi må fortsette å kjempe, ikke bare for kvinner men også mot minioriteter som hver eneste dag må kjempe sin kamp for et likeverdig menneskesyn.
Her er link til innlegget forfatteren hold på TED-konferansen
Forlag:Gyldendal
Original tittel: We Schould All Be Feminists
Norsk tittel: Vi burde alle være feminister
Forfatter: Chimamanda Ngozi Adichie
Oversetter: Kari Marstein
Format: Heftet
Sideantall: 55
Utgitt:2012
Min utgave:2015
Kilde: Kjøpt
Forfatter
Chimamanda Ngozi Adichie er født i 1977 og er en nigeriansk forfatter. Hun debuterte som forfatter i 2003 med romanen Dyprød Hibiskus (Purple Hibiscus) og i 2006 gav hun ut romanen En halv gul sol ( Half of a yellow sun) for disse to romanene vant hun en rekke priser. Hun har etter dette skrevet en roman, en novellesamling, før hun altså skrev dette Essayet.
HILSEN BEATHE
Et kjempebra innlegg, Beathe. Ja, det er mange endringer i samfunnet, mye som tyder på at det vi har kjempet for i mange år holder på å «miste fotfestet». Trist. .
Dette essayet må jeg lese. Har lest et par av bøkene hennes, men det begynner å bli en stund siden. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det.
LikerLiker
Takk for det, Åslaug! 🙂 Ja, det kan nesten se litt sånn ut, dessverre. Jeg diskuterer med en på fb, og han mener at det er feministene sin feil at den gode gamle gentlemannen er borte. Vel, at noen velger å ikke ha respekt for andre medmennesker får vel stå for deres egen regning sier nå jeg!
Vi har fått et kaldt samfunn og det er bare vi i fellesskap som kan gjøre noe for å endre dette.
LikerLiker
Får vel si Gratulerer med overstått, siden jeg er alt for sent ute med kommentaren min 🙂 Denne boken har jeg lyst å lese, har blitt litt feminist på mine gamle dager, og på selve dagen var jeg på Torgalmenningen og hørte på apellene. Møtte en mannlig kollega i toget, og dagen etter hadde vi en flott samtale (han talte mest, for han var mye mer dreven og kunnskapsrik enn meg) Snakkes i morgen Beathe!
LikerLikt av 1 person
[…] kvinnedagen leste jeg Vi burde alle være feminister som kom ut i 2015 og det var mitt aller første møte med forfatteren, og i år kom hun med et nytt […]
LikerLiker
[…] kvinnedagen leste jeg Vi burde alle være feminister som kom ut i 2015 og det var mitt aller første møte med forfatteren, og i år […]
LikerLiker
[…] Vi burde alle være feminister av Chimamanda Ngozi Adichie – Essay – Oversatt- Kjøpt […]
LikerLiker