Z for Sorry av Marit O Kaldhol

Etter å ha lest fire ungdomsromaner av Kaldhol har jeg blitt  rimelig godt kjent med forfatterskapet hennes og gleden var stor når jeg så at hun kom ut med en ny ungdomsroman i år.Den er nå lest og hun skuffer ikke denne gangen heller, dette er for øvrig min syvende norske bok anno 2017- er med andre ord i gang med lesingen med tanke på BBP 2017.
z-for-sorry
I Z for Sorry  møter vi igjen Susan og Ruben  fra romanen Zweet  og Susan har nettopp har flyttet fra bygden inn til byen for å gå på danselinjen på videregående skole. Når romanen begynner ligger Susan på sykehus og det er gjennom hennes tilbakeblikk at vi som lesere får ta del i det som skjedde frem til hun ble innlagt. Mens hun ligger der går tankene til moren og noe som skjedde med henne for lenge siden, og hun er fast bestemt på å ikke være der når moren kommer på besøk.

Susan er en ensom jente som  krøp fort under huden min. Hun har ikke mange venner, kun  Ruben men han flyttet tilbake til Cuba. Jentene på skolen fryser henne ut og vil overhodet ikke ha noe med henne å gjøre, og gjør narr av dansingen hennes. Etter en stund dukker Zlatan opp og da er det ikke han forballspilleren jeg snakker om, men Zlatan Paulsen, gutten med løse skolisser som smeller i gulvet. Susan kan ikke la være å undre seg hvorfor han søker kontakt…

Ein svak kvalme bølgjar i halsen. Eg svelger. Bak den kvitkledde er eit vindauge. Svart firkant, gule gardiner. Eg er trøytt, kjenner at hovudet blir liggande på sida. Hovudet er for tungt. Klarer ikkje løfte det, snu det tilbake. Eg vil ikkje vere her. Eg må kome meg ut, bort frå dette. Eg klarer ikkje halde fast i tankane. Ei skodde rullar inn over auga mine. Eg sig nedover i eit mørkt hòl. Innover i søvnen. Søvnen er ei grotte. Grotta dreg meg inn, grotta eig meg.

S.6

Susan bor alene på hybel og kontakten med foreldrene er lik null og det virker ikke som de bryr seg så mye, er opptatt med seg og sitt. Den eneste som ser ut til å bry seg om henne og prøver å sette en form for grenser for Susan er hybelvertinnen. Etter hvert som historien som skrider frem får vi et sårt og til tider vondt portrett av en ensom ung jente som prøver sitt beste men som stadig havner litt på utsiden, akkurat som de stjernene hun ser på kartet hun har over nattehimlene og som hun ofte ser på. De er en del av en større enhet men likevel er det noen av dem som står alene litt bortenfor de andre. Sånn sett passer coveret utrolig godt til innholdet i boken og det samme gjør de  fine diktene vi får servert innimellom.

 

ei stjerne veks
ei anna krympar
ei stjerne dansar i vill fart
rundt eit svart hòl
i sin eigen galakse

ho som dansar
dansar seg varm
snurrar, blussar
under henne er himmelrommet
ein svolten brønn

S.80

 

Igjen har Kaldhol klart å skrive en roman som gjør meg både beveget og rørt, og ikke minst engasjert – med tanke på at den beskriver en situasjon som dessverre mange opplever i det virkelige liv. Av og til er familier dysfunksjonelle og noen ganger er det slik at man kan finne vennskap og familietilhørighet andre steder enn hos din egentlige familie, ofte fra uventet hold.

Som nevnt så krøp Susan under huden på meg nærmest umiddelbart, og jeg fikk et helt annet inntrykk av henne i denne romanen enn i den forrige hvor jeg ikke hadde særlig sansen for henne i det hele tatt. Jeg fikk også vondt av Zlatan som slett ikke har det noe enkelt hjemme han heller, og til tross for at han ikke oppførte seg helt eksemplarisk og ei heller så vi veldig mye til ham underveis så følte jeg at jeg ble kjent med ham. Hadde lyst til å få vite mer om ham.

Romanen er skrevet i en nydelig og vakker nynorsk språkdrakt som alltid når det er Kaldhol  det er snakk om og hun går også her over i det lyriske underveis. Det er en kort roman på knappe 150 sider men likevel føler jeg den rommer mye, og jeg satt med klump i halsen ved flere anledninger. Det er sårt å lese om noen som faller litt utenfor, og da særlig barn og unge.

 

BOKEN ANBEFALES!

Gro har også skrevet en fin omtale av boken og innlegget hennes finner du her.

 


Forlag: Samlaget
Tittel:Z for Sorry
Forfatter: Marit O Kaldhol
Format: Innbundet
Sideantall:143
Utgitt: 2017
Kilde: Leseeks

Forfatter

marit-kaldhol_3fdec774-f72b-4d46-9a6f-5f002732dc63_2048x2048

Marit O Kaldhol er  født i 1955 og er en norsk forfatter. Hun er utdannet lærer og har undervist på ungdomsskole og Videregående. Hun debuterte som forfatter i 1983 med  diktsamlingen Lattermilde laken og har siden skrevet en rekke bøker, både barnebøker, ungdomsbøker,noveller, romaner og diktsamlinger. Hun har vunnet en rekke priser for sitt arbeide, blanet annet flere utenlandske barnepriser for billedboken Farvel,Rune (1986)

 

HILSEN BEATHE

10 kommentarer om “Z for Sorry av Marit O Kaldhol

 1. Å du får blodet til å bruse her, jeg visste ikke at denne har kommet ut. Jeg elsket Zweet, og vil gjerne lese denne oppfølgeren. Ønsker deg en fin lørdag Beathe!

  Liker

 2. Har ikke startet på dette årets norske bøker, men denne troner høyt på listen over de jeg skal lese, og muligens blir den først ut. Takk for fint innlegg, gleder meg enda mer nå:-)

  Liker

 3. Har lest boken, og likte den svært godt. Men jeg liker nok alt Marit Kaldhol skriver, hun har så utrolig vakkert språk og triste historier.

  Veldig god omtale Beathe, ser du kommenterte det om diktene, det tenkte jeg ikke på, men det brøt teksten på en god måte. Nå er det bare å håpe at flere plukker opp boken, den er nydelig.

  Jeg linket deg selvsagt 🙂

  Liker

  1. Tusen takk for fine ord, Gro! 🙂 Du fikk med deg noe som jeg ikke gjorde i min omtale, sånn er det jo, Boken er nydelig ja, og vi får håpe at mange plukker den opp etter hvert.

   Liker

Kommentarer er stengt.