En bror for mye av Linde Hagerup

Til tross for at Linde Hagerup har skrevet en rekke bøker så hadde jeg ikke hørt om henne før Solgunn skrev om  akkurat denne boken for noen dager siden.

en-bror-for-mye
En bror for mye handler om 9 år gamle Sara som bor sammen med moren, faren og den 14 år gamle søsteren Emilie. De er en helt vanlig familie hvor de bryr seg om hverandre og hvor det er hektiske hverdager som det er i de fleste familier.
En dag får hun en lillebror på fem år.

For det har seg nemlig slik at når morens venninne Karin dør så blir det bestemt at hennes sønn Steinar skal bo hos dem og bli en del av deres familie. Sara og familien har vært vant med å feire jul sammen med Steinar og moren hans men Sara liker ham ikke noe særlig, hun syntes at han er bortskjemt og sutrete. Og nesten verst av alt er at når han flytter inn til dem må han ligge på rommet sammen med henne.

Sara forstår egentlig veldig godt at Steinar ikke har noen annen familie lengre, med unntak av den gamle og krøllete bestemoren hans, likevel blir det veldig vanskelig for henne å være snill mot ham.
Hun reagerer på en måte som er veldig vanlig for barn men hun får ikke den responsen hos familien sin som hun ønsker, de blir heller sinte på henne. Noe som fører til at hun føler seg utenfor, forståelig nok.

 

Mammas klemmer skal ha dårlig tid.
De skal lukte parafyme og hårspray.
De skal være fort og fint og få meg til å smile.

Men denne klemmen var ikke sånn.
Den var hard og lang.
Den lugga.
Den var masete.
Det var en klem som gjorde vondt.

-Mamma, da, sa jeg.
Da slapp hun meg.

S.17

Sara får en briliant idè for å endre sitt eget tankesett ovenfor Steinar og hun er en meget observant niåring. Jeg forstår henne veldig godt og fikk til tider veldig vondt av henne. Å plutselig skulle få et nytt familiemedlem er slett ikke alltid like enkelt, det samme er å føle at man ikke blir hørt.( Det er bare Sara som kan føle det hun føler. Sitat Julie Andem- sorry MÅTTE bare)
Det var nok heller ikke en enkel situasjon for lille Steinar som tross alt nettopp hadde mistet moren sin og midt i sorgen og savnet etter henne skal han tilpasse seg og forholde seg til en helt ny familie.

Dette er en bok som er beregnet på barn fra 6-9 år, men jeg vil tro at også større barn kan ha utbytte av denne boken. Forfatteren skriver både nært,sårt og ikke minst troverdig i denne lille boken. Hun tar også i bruk humor til tross for de alvorlige temaene boken tar opp, det var noe jeg likte veldig godt. Jeg måtte le av Sara og det hun kunne lire av seg til tider,  men samtidig var det hele tiden noe sårt over hele situasjonen. Hun prøver jo virkelig å være snill selv om det ikke alltid er like lett. Jeg følte med henne.

Boken har noen fine illustrasjoner av typen som visstnok ikke er så vanlig lenger, men dette står det mer om i omtalen til Solgunn om du vil vite mer om akkurat det.
Anbefaler boken og jeg skal plukke opp flere bøker av Linde Hagerup i fremtiden.

 

Kjærligheten er bein du ikke ser. De kan gå mye lenger enn de ordentlige beina dine. Det er de beina som får deg gjennom livet. – Sitat pappaen til Sara 9 år.

 


Forlag: Cappelen Damm
Tittel: En bror for mye
Forfatter: Linde Hagerup
Format:Ebok
Sideantall: 172
Utgitt: 2016
Kilde:Lånt på eBokBib

Forfatter

sek-person-scid-25436
Foto: Observatoriet

Linde Hagerup er født i 1968 og er en norsk forfatter. Hun debuterte i 1999 med korttekstsamlingen Og det skal vare så lenge. Romanen Ikke sant fra 2007 fikk i likhet med debutboken strålende kritikker. Hun har også skrevet diktbok for barn og en ungdomstrilogi.

 

 

HILSEN BEATHE

14 kommentarer om “En bror for mye av Linde Hagerup

 1. Denne hadde jeg ikke hørt om, så det var kjekt å lese om den. Det høres ut som en sterk bok og store følelser hos små barn, jeg er nysgjerrig 🙂

  Liker

  1. Tror du ville likt denne Tine, den ligger på Ebokbib og du leser den rimelig kjapt så du rekker nok å få den med deg før nominasjonen, om du ikke har levert inn listen din allerede!

   Liker

  1. Ja,denne var fin og sår på samme tid! Og jeg syntes det var så fint at forfatteren også brukte humor for å myke opp det triste litt, og slik som Sara reagerte er nok vanlig vil jeg tro også. Jeg skal defintivit lese flere bøker av forfatteren og det blir spennende å se om det blir barnepriser på henne i løpet av året. Flere av bøkene hennes er etter det jeg har fått med meg kritikerroste.

   Liker

 2. Å, nå ble jeg så skrekkelig glad! Tenk av lillebroren skal få lov til å leve fremdeles selv om det har vært jul og nyttår og ALT som tar livet av bøker. Takk skal dere ha! 😉

  Liker

  1. Hei,Linde, så hyggelig med en kommentar fra forfatteren selv! 🙂 Denne boken er så fin at jeg håper at den lever kjempelenge, og jeg ser frem til å lese flere av bøkene dine! Tusen takk for at du skriver! 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.