Sophie Starks liv og død av Anna North

sophie-starks-liv-og-dod
Anna North var et navn som var helt ukjent for meg før jeg ble oppmerksom på denne boken som jeg har hatt liggende i noen uker, og når det dukket opp et par omtaler av denne hvor alle ga den gode skussmål var det på tide å ta den frem.

 

Sophie Starks liv og død handler om den dyktige og ikke minst eksentriske filmskaperen Sophie som hele livet har levd på kanten av det som betegnes som «normalt».

Sophie het egentlig Emily Buckley og kom fra en liten by i Virginia sammen med lillebroren Robbie og en mildt sagt umoden mor.
Sophie var annerledes enn andre jenter, og hun brydde seg ikke noe særlig om skolen. Men når Robbie begynner med  filmfag på skolen og kjøper  et kamera i denne forbindelse  ble interessen hennes for foto og senere film vekket til live.
Hennes første film er en dokumentar hvor hun filmer Daniel, en gutt hun er kjempeforelsket i, og hun opptrer som en ren stalker som ikke lar han være i fred selv om han gir uttrykk for at han ikke vil bli filmet. Dette ble til slutt en kortfilm som folk la merke til.

Sophie oppdro meg, på en måte. Vi oppdro hverandre. Pappa var død, og mamma var bare ung og trist og ubesluttsom. Den ene dagen var det Amway det handlet om, og den neste var det Jesus, men det var aldri oss.

S.43

Senere ble det flere filmer, og alle fikk de gode kritikker rundt omkring. Starks  brukte andre folks historier  fordi hun ville at det skulle være ekte og ærlig. Hun gav alt i filmene sine, og hun er kompromissløs til tusen og skal ha ting på sin måte. Vi som lesere blir aldri kjent med Sophie direkte men vi blir kjent med henne gjennom øynene til noen av de  menneskene  som sto henne nær. Broren hennes, Robbie, Allison som hun var kjæreste med i en periode, Jacob som var musiker og hennes ektemann, George som var regissør i Hollywood og Daniel som var hovedpersonen i den første filmen hun laget. Noen av stemmene kom til med sine historier flere ganger, blant annet filmkritikeren Ben Martin.
De fortalte ting fra sitt eget liv såvel som sitt forhold til Sophie, og noen av dem hadde et veldig nært forhold til denne mørke, eksentriske og ikke minst mystiske Sophie.

Skjønt jeg tror ikke at så veldig mange egentlig kjente henne, hun var en vanskelig dame å komme inn på, og det er tydelig at hun slet med indre demoner, hun hadde et mørkt sinn. Utad fremstår hun som ingenting går inn på henne, men den siste filmen hennes fikk dårlige kritikker. Hva gjorde det med henne som person og var det det som fikk henne til å bikke over?

 

De få scenene der Beth var alene og hele kroppen syntes å slappe av, som om hun var fri. Og den siste scenen, der Beth kom seg inn til en lysning i skogen som lå badet i et grønngyllent lys, et sted som opplagt var vakrere og mer beroligende enn noe familien kunne tilby henne, et sted som ville ønske henne velkommen vekk fra livet.

S.156

Boken blir beskrevet som et thriller, noe den ikke er. Men tempoet kan kanskje minne om nettopp det. Det er et godt driv gjennom hele boken og den største spenningen er vel hvordan det skal gå med Sophie. Forfatteren har skrevet en veldig sterk roman om en kompleks kvinne og det er til tider veldig gripende lesing. Karakteren Sophie fascinerte meg veldig og jeg hadde veldig medfølelse for henne hele veien for det var tydelig at hun slet med depresjon og var langt nede i perioder.

Det var ingen tvil om at hun var dyktig i sitt yrke og turte å gå helt sine egne veier, samtidig virket hun som en person som av og til var avhengig at folk ordnet ting for henne og hun kunne fremstå noe tiltaksløs og mye yngre enn det hun var. Romanen handler vel også om hvor langt man er villig til å gå for å nå sine drømmer og mål her i livet, og til hvilken pris både for seg selv og andre.

Dette var en meget god bok som fenget meg fra første side, og så medrivende at det ble vanskelig å legge den fra seg før den var lest ferdig. Jeg ble så fascinert av karakteren Sophie at jeg måtte google begge navnene for å se om denne boken var basert på en person fra virkeligheten, og det er alltid et godt tegn.
Anbefales!

 

Andre har blogget om boken: Artemisias verden, My  criminal mind, Bokelskerinnen.

 

 


Forlag: Pax
Original tittel:The life and death of Sophie Stark
Norsk tittel: Sophie Starks liv og død
Forfatter: Anna North
Oversetter: Hilde Stubhaug
Format: Innbundet
Sideantall: 246
Utgitt: 2015
Min utgave:2016
Kilde:Leseeks

 

Forfatter

anna-north

Anna North er en amerikansk forfatter. Hun har publisert skjønnslitteratur og essays i en rekke amerikanske aviser, blant annet i New York Times hvor hun også har jobbet som redaktør. Hun debuterte med romanen America Pacifica i 2011. Sophie Starks liv og død er hennes andre roman og den første som blir utgitt på norsk.

 

HILSEN BEATHE

7 kommentarer om “Sophie Starks liv og død av Anna North

  1. Etter at eg hadde skrive om boka, begynte eg å lese kva andre hadde skrive og eg blei og overraska over Thriller-stempelet. Kva er det for noko? Eg synest i alle fall ikkje det passa inn.

    Støtter opp om anbefalinga di – god bok, ja.

    Liker

Kommentarer er stengt.