Tanta til Roald Dahl av Sven Kærup Bjørneboe

tanta til roald dahl
Kom først over denne inne på ebokbib men det var først når jeg leste Berit sin entusiastiske omtale av boken at jeg virkelig bestemte meg for å lese denne.

Den norskættede britiske forfatteren Roald Dahl ville fylt hundre år i september og i den forbindelse har Elida  et «Roald dahl-prosjekt» gående på bloggen sin hvor hun leser bøker han har skrevet, som både er barnebøker og bøker for voksne.

Boken Tanta til Roald Dahl  ble født når forfatter Sven Kærup Bjørneboes to små døtre kom med en formaning snarere enn et ønske om at faren skulle skrive en bok for barn. Rett og slett fordi de syntes det var urettferdig at han kun hadde skrevet bøker beregnet for voksne.

Han nektet plent å skrive en barnebok men etter lange diskusjoner med sine to søte små lovet han til slutt at han skulle tenke på det. Til slutt falt det på at det ikke skulle være en tullehistorie som lignet på de han pleide å dikte opp om kveldene ved leggetid. Det skulle heller ikke bare være en bok for barn og den måtte ha rot i virkeligheten.

Jentene innkalles til pressekonferanse på kontoret. Pappa har nyheter å meddele. Barneboken……dessverre, barnebok kan det nok ikke bli. Men bok blir det. En slik historie fra virkeligheten blir det.
Samme kveld forteller jeg litt av hva den skal handler om. «Dere får det ikke helt som dere ønsket,» sier jeg, «men nesten. En halv seier til dere, og en halv til meg.»
«Sånn er livet!» sier minstejenta på fire. og sovner fornøyd.

S.18

Slik gikk det til at forfatteren i denne lille boken forteller om tiden da han som ung student var leieboer hos den eldre kvinnen Frk. H, Roald Dahls norske tante, i en bygård i Oslo på 1960-tallet. Der bodde også det eksentriske kunstnerekteparet Bella og Fritz som han etter hvert fikk veldig god kontakt med.

Frk. H  derimot var kun innom bygården på små visitter for hun selv bodde jo i en villa ikke så veldig langt unna. Ved en anledning ble den unge studenten invitert dit på saftogvann og kjeks, og da fortalte hun om en tur hun hadde hatt til Marokko sammen med faren når hun var liten.

 

Frk.H og jeg satt ved siden av hverandre på første rad.
Begge var vi spesielt invitert, men høyst uviktige personer i denne sammenheng.
Hva visste vel vi om atonal musikk og moderne abstrakt billedkunst? Frk.H en bortkommen fra århundreskiftet. Og jeg? Bortkommen jeg også. Men, hun bidro på sitt vis til kulturnivået i salen med ekte fransk hvitløksånde og alpelue.

S.80

Dette er kort og veldig lettlest bok man leser ut på snaue to timer. Jeg ble ganske fort begeistret for forfatterens artige formuleringer og tok meg  i å flire flere ganger underveis.
Hva slags bok dette egentlig er blir ikke lett å forklare for vi som lesere får både et portrett av tanta til Roald Dahl, men også forfatterens egen historie  fra den tiden han var leieboer i Oslo. Vi får ta del i prosessen det var når boken ble til, hvor det på et tidspunkt ble bestemt at boken var for tynn til å kalles bok, og at de dermed måtte fylle den med noe mer. Noe de to døtrene skulle få være med å bestemme. Den spenner seg med andre ord over flere ulike sjangere vil jeg tro.

Man kan trygt si at den er både finurlig og rar, og litt morsom til tider det skal sies. Om jeg kommer til å nominere denne til bokbloggerprisen er vel heller tvilsomt, men en original og sjarmerende bok er det så absolutt.

Jeg har ingen umiddelbare planer om å lese bøkene til Roald Dahl,men denne boken gav meg tips til en bok som heter Gutt som tar for seg Roald Dahls barndom og de somrene han tilbrakte i Norge og det skulle ikke forundre meg om den godeste Frk.H dukker opp der.
Så hadde det vært artig og visst om hun faktisk gjorde som det ble beskrevet mot slutten av boken – det hadde i grunnen vært litt kult.

 


Forlag: Aschehoug
Tittel: Tanta til Roald Dahl
Forfatter: Sven Kærup Bjørneboe
Format: Innbundet
Sideantall:143
Utgitt: 2016
Kilde: Leseeksemplar

 

Forfatter 

Bjoerneboe-Sven-Kaerup_author_full

Sven Kærup Bjørneboe er født i 1943 og er en norsk oversetter og forfatter. Han debuterte i 1967 med essayet Brud og brudgom. Han har siden den gang gitt ut en rekke sakprosa og skjønnslitteratur.

 

HILSEN BEATHE

 

2 kommentarer om “Tanta til Roald Dahl av Sven Kærup Bjørneboe

  1. Så kjekt at boken falt i smak, denne har jeg også på planen. Jeg har kastet meg på Elida sitt prosjekt, og koser meg for tiden med noen av barnebøkene til Roald Dahl. Matilda var aldeles nydelig, lurer på om det er annerledes for voksne å lese gode historier for barn, enn det er for barn?
    Håper du har nytt solen i dag, og får en fin uke 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.