Kort om : De urolige av Linn Ullman

de urolige
Så har det skjedd det jeg aldri hadde trodd skulle skje, jeg har lest min aller første bok av Linn Ullmann. Jeg var skeptisk til å lese denne boken fordi personene i den aldri har fascinert meg noe særlig, verken mor (Liv) eller datter (Linn).Men så er det slik at av og til kan man bli overrasket om man gir ting en sjanse.

Med «De urolige» har Linn Ullmann, eller  Karen Beate som hun egentlig heter skrevet en meget personlig roman om sine kjente foreldre ,skuespiller Liv Ullmann og regissør Ingmar Bergman.

Ingmar Bergman var gift hele 5 ganger men han var aldri gift med Liv Ullmann som han hadde et forhold med mellom kone nr 4 og 5.

I denne selvbiografiske romanen forteller Linn om hvordan det var å vokse opp med to kjente kunstnere som foreldre, og selv om hun forteller mye om faren så er ikke dette en bok om ham. Handlingen i boken strekker seg fra forfatteren blir født i 1966 og frem til faren dør i 2007, men det er ingen kronologisk rekkefølge for det hopper mye frem og tilbake i tid. Til å begynne med syntes jeg det virket litt forvirrende men etter hvert så gikk det fint.

Jeg må innrømme at ikke alt var like interessant å lese om til enhver tid, og innimellom tok jeg meg i å kjede meg litt men likevel ble jeg positivt overrasket over meg selv fordi jeg likte boken så pass godt som jeg gjorde. Og særlig de sekvensene hvor hun tar for seg hvordan hun levde sammen med moren som ofte var meget fraværende var meget sårt å lese om. Kan nevne at hun ble plassert i et hus med to barnepiker fra Sverige som skulle passe på henne mens moren bodde 2 timer unna. Det var gripende å lese om  lengselen det lille barnet hadde etter å være sammen med moren sin og hvor redd hun var for at hun aldri skulle få se henne igjen.

Hun forteller også om alle somrene hun tilbrakte sammen med faren på Hammers og noen år før han døde bestemte de to seg for å skrive en bok sammen. Hun skulle intervjue ham og dette skulle til slutt bli en bok.

Ullmann har bevisst ikke tiltalt foreldrene med navn i denne romanen, det er for at man ikke skulle få assosiasjoner til dem underveis mens man leste, og det tenker jeg kan ha vært et lurt valg. Men jeg tenker også at det kan ha skapt en viss avstand også for henne mens hun skrev, ikke godt å si.

Siden dette var min første bok ført i pennen av Linn Ullmann så hadde jeg ingen store forventninger men jeg ble overrasket over hvor velformulert hun skriver og selv om hun tar opp sårbare temaer som kanskje burde sette foreldrene i et noe negativt lys sitter jeg igjen med en følelse av at hun ikke har skrevet dette for å ta et oppgjør med foreldrene, som begge var fraværende. Men at hun har gjort det av kjærlighet til dem begge.

Både Rosemarie og Anita har skrevet gode omtaler av denne boken, og de har også anbefalt meg å lese «Det dyrebare» og den har jeg liggende klar og jeg er spent på om jeg skal få meg en ny overraskelse der, eller kanskje jeg ender opp med å bli en fan?

Omtalen ble både kort og uten smakebiter fordi jeg lånte den på ebokbib og jeg glemte å skrive omtale før den var forsvunnet som dugg for solen.

 


Forlag: Oktober
Tittel: De urolige
Forfatter: Linn Ullmann
Format:Ebok
Sideantall: 319
Utgitt: 2015
Kilde: Lånt på eBokbib

Forfatter

linn ullmann

Linn Ullmann er født i 1966 og er en norsk forfatter og journalist. Hun debuterte som forfatter med romanen Før du sovner i 1998.  De urolige er hennes sjette roman. Hun har vunnet en rekke priser for sitt arbeide, blant annet  P2-lytternes romanpris og Amalie Skram prisen.

 

HILSEN BEATHE

 

 

 

 

 

 

En kommentar om “Kort om : De urolige av Linn Ullman

Kommentarer er stengt.